Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Madeleine és emlékezés a Franciaországban töltött évemre

2022. november 19. - Paleonita

2001-2002 között éltem kicsit több mint 1 évig Franciaországban (Párizs és Bretagne - Saint Brieuc) és van néhány helyi finomság, ami eléggé rabul ejtett.

img-5970.JPG

Íme az egyik, legfinomabb kávé-tea mellé illő sütemény, a Madeleine. Volt olyan nap, hogy 10-12 db alatt meg sem álltam, mmm...elegáns és "veszedelmes" édesség. A recept ihletet a streetkitchen oldalról kaptam, némileg módosítottuk a lányokkal és szerintünk tökéletes lett.

Hozzávalók 25-30 db-hoz:

  • 120 g puha, de nem teljesen folyékony vaj
  • 3 egész tojás
  • 90 g kristálycukor
  • 2 cs. vaníliáscukor
  • 140 g BL55 liszt
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 bio citrom leve és héja reszelve

Eszközök:

  • gépi habverő
  • 2 tál
  • madeleine sütőforma (szilikon formát használunk)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180-190C fokra, légkeverésen.

Az egyik tálban a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral a gépi habverővel habosra keverjük. A másik tálban a lisztet a sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal elvegyítjük. Összekeverjük a két tál tartalmát, hozzáadjuk a citromlevet és miközben tovább keverjük a géppel, beletesszük a vajat is. Amikor összeállt a tészta, betesszük a hűtőbe 20-30 percre.

Ezután a formákba töltjük a tésztát, vigyázzunk, mert hamar megemelkednek a madeleine-nek, túl sok tésztát ne tegyünk egy-egy mélyedésbe. Kísérletezzünk bátran. 10 perc alatt megsülnek, ezután vegyük ki óvatosan a formákból és kávéval, teával tálaljuk.

Emlékszem, amikor ex apósom Bretagne-ban először kínált meg ezzel a mennyei sütivel, szégyen vagy nem, én annyit ettem belőle, hogy nem is maradt a tálban. Utána már kerestem a helyi Auchan, Carrefour és többi üzletben, mert akkor még nem igazán sütöttem házilag. Most viszont a kislányaimmal fantasztikus hétvégi program, viszont készüljetek, hogy pár órán belül el is fogy a megsütött adag. Ez van, ha édesszájú a család.

img-5969.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr4717982998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása