2001-2002 között éltem kicsit több mint 1 évig Franciaországban (Párizs és Bretagne - Saint Brieuc) és van néhány helyi finomság, ami eléggé rabul ejtett.
Íme az egyik, legfinomabb kávé-tea mellé illő sütemény, a Madeleine. Volt olyan nap, hogy 10-12 db alatt meg sem álltam, mmm...elegáns és "veszedelmes" édesség. A recept ihletet a streetkitchen oldalról kaptam, némileg módosítottuk a lányokkal és szerintünk tökéletes lett.
Hozzávalók 25-30 db-hoz:
- 120 g puha, de nem teljesen folyékony vaj
- 3 egész tojás
- 90 g kristálycukor
- 2 cs. vaníliáscukor
- 140 g BL55 liszt
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 1 bio citrom leve és héja reszelve
Eszközök:
- gépi habverő
- 2 tál
- madeleine sütőforma (szilikon formát használunk)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180-190C fokra, légkeverésen.
Az egyik tálban a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral a gépi habverővel habosra keverjük. A másik tálban a lisztet a sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal elvegyítjük. Összekeverjük a két tál tartalmát, hozzáadjuk a citromlevet és miközben tovább keverjük a géppel, beletesszük a vajat is. Amikor összeállt a tészta, betesszük a hűtőbe 20-30 percre.
Ezután a formákba töltjük a tésztát, vigyázzunk, mert hamar megemelkednek a madeleine-nek, túl sok tésztát ne tegyünk egy-egy mélyedésbe. Kísérletezzünk bátran. 10 perc alatt megsülnek, ezután vegyük ki óvatosan a formákból és kávéval, teával tálaljuk.
Emlékszem, amikor ex apósom Bretagne-ban először kínált meg ezzel a mennyei sütivel, szégyen vagy nem, én annyit ettem belőle, hogy nem is maradt a tálban. Utána már kerestem a helyi Auchan, Carrefour és többi üzletben, mert akkor még nem igazán sütöttem házilag. Most viszont a kislányaimmal fantasztikus hétvégi program, viszont készüljetek, hogy pár órán belül el is fogy a megsütött adag. Ez van, ha édesszájú a család.