Vendégem volt ebédre és szerettem volna valami extrát az asztalra, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Íme a vendégvárás izgalmával és inspirációjával fűszerezett menü, amely az előkészületekkel együtt 1 óra alatt megvolt.
Hozzávalók és elkészítés:
Fasírt:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 házi tojás
- ½ vöröshagyma, apró kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 kisebb sárgarépa reszelve
- ízlés szerint só, őrölt kurkuma és frissen őrölt feketebors
- olaj vagy zsír a sütéshez
Az összes hozzávalót összegyúrjuk, kis fasírtgolyókat formázunk és forró olajban vagy zsírban kisütjük.
Párolt zöldségek:
- 1 nagyobb sárgarépa karikára vágva
- 1 cékla tetszőlegesre vágva
- ½ édesburgonya kockára vágva
- ½ vöröshagyma vagy póréhagyma szeletelve
- ízlés szerint só és friss fűszernövény (én rozmaringot használtam)
- kókuszolaj a sütéshez
- víz
Az olajat felhevítjük egy öntött vas edényben, rádobjuk a zöldségeket és kb 3-4 percig pirítjuk. Ezután fűszerezzük, kb 1 dl vizet öntünk rá és fedő alatt 15 percig pároljuk. Ha elpárolgott a víz, akkor időnként pótoljuk, óvatosan, mindig csak épp hogy egy keveset.
Görög joghurtos bébispenót:
- személyenként 1-2 marék friss bébispenót
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 4 ek zsíros görög joghurt (10%)
Az olajat felhevítjük egy edényben, rádobjuk a fokhagymát és a spenótot, pár percig pirítjuk (épp megfonnyasztva a leveleket), sózzuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a joghurtot.
Basmati rizs: (Gordon Ramsay egyik videós recpetje alapján)
- 1 bögre basmati rizs
- 1 ½ bögre víz
- ízlés szerint só
A rizst szűrőben leöblítjük vízzel, majd egy főzőedénybe tesszük. Sózzuk és másfélszeres vízzel felengedjük. Nagy lángon felforrósítjuk és mielőtt elkezdene forrni, letekerjük a hőfokot, lefedjük az edényt, beállítjuk az időt és 10 percig főzzük. Ha lejárt az idő, lekapcsoljuk, átkeverjük és tálaljuk.