Pár évvel ezelőtt fedeztem fel az izraeli lecsót, azaz Shakshuka-t. Ma végre sikerült fázis fotókkal együtt megörökítenem, a receptet pedig a saját ízlésünkre hangoltam. Nálunk jelenleg ez az egyik ünnepi vacsora fogás.
Hozzávalók:
- 3 ek olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma, apró kockára vágva
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika, kockára vágva
- 6-8 db jó érett paradicsom, kockára vágva
- 1 konzerv paradicsom (olasz, kockára vágott paradicsomból)
- 2 ek paradicsom püré (olasz tubusos)
- 6 egész házi tojás
Fűszerek:
- 1 tk enyhén csípős őrölt chili
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 csipet cayenne bors
- 1 tk frissen őrölt feketebors
- ízlés szerint tengeri só
- 1 tk barnacukor
Tálaláshoz:
- friss zöldfűszer (én bazsalikomot használtam)
- Feta sajt
Elkészítés:
Öntött vas serpenyőt jól felforrósítunk, majd beleöntjük az olajat. Mehet bele a vöröshagyma és kis lángon pár percig pirítjuk. Amikor már kezd puhulni a hagyma, rádobjuk a fokhagymát. 1 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a paprikát. Kb 5 percig pirítjuk.
Mehet bele a paradicsompüré, a konzerv és a kockára vágott paradicsom. Fűszerezzük és alacsony lángon főzzük kb 5-7 percig, hogy elkezdjen a szósz sűrűsödni. Itt már megkóstolhatjuk, és ha úgy érezzük, akkor mehet még bele só, cukor vagy egy kis csípős fűszer ízlésünknek megfelelően.
Most jöhetnek a tojások: egyenként üssük fel őket egy külön edény fölött (a biztonság kedvéért) és helyezzük őket a szószra úgy, hogy középre is kerüljön egy tojás.
Továbbra is a legkisebb lángon főzzük és fedjük le az edényt. 10 perc elteltével elkészül. Ennyi idő alatt tapasztalataim szerint már teljesen megfő a tojás, ha azonban lágyabb tojássárgáját szeretnénk elérni, akkor elég lehet 5 perc. Kísérletezzünk.
Tálaláskor szórjuk meg kedvünk szerint bazsalikommal és feta darabkákkal.
Eredeti recept itt: https://toriavey.com/toris-kitchen/shakshuka/