Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Joghurtos padlizsánkrém (Görögország)

2019. november 08. - Paleonita

A kedvenc krémes padlizsánkrém receptemet mutatom meg nektek, amit a "Mediterrán konyha' című szakácskönyvemben őrizgettem eddig és most eljött az ideje, hogy a blogra is felkerüljön a saját ízlésünkre alakított verzió.

eggplant.jpg

Sokféleképpen készítik a padlizsánkrémet a világban, és a "füstös" erdélyi után ez ízlik nekem a leginkább. Óvatosan bánok a fokhagymával, mert itthon volt már belőle gond, amikor egy kicsit túltoltam. Egy finom fehér vagy rozé borral, friss zöldséggel és /vagy kenyérrel (akár gluténmentes, vagy paleo) isteni előétel vagy akár vacsora. A legfinomabb, ha pár órát állni hagyjuk a hűtőben fogyasztás előtt.

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 2 közepes padlizsán
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
  • 300 g görög joghurt (min. 10%-os sűrű, krémes joghurt)

Elkészítés:

A padlizsánokat 200 C fokra előmelegített sütőben kb 50-60 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a héja jó sötét lilára, már szinte feketére sül, a húsa pedig egészen megpuhul. Kivesszük, hűlni hagyjuk és ha már lehet vele dolgozni, félbe vágjuk és kikaparjuk a húsát egy tálba. A joghurt kivételével az összes hozzávalót egy másik tálban simára keverjük és összeforgatjuk a végén a kihűlt padlizsán hússal, majd ekkor mehet bele a joghurt is. Lehet robotgéppel is dolgozni, de akkor teljesen sima krémes lesz a végeredmény, én jobban szeretem darabosan, rusztikusan, ezért villával szoktam összedolgozni. Min. 2 órát állni hagyjuk a hűtőben fogyasztás előtt. Friss aprított petrezselyemmel és 1-2 csipet csiliporral díszítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr1915297286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása