Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Kiút az Étel, azaz Élet emésztési zavarokból - 2/2. rész

2018. június 06. - Paleonita

Az előző részben a leggyakrabban előforduló emésztési panaszokról és azoknak a szimbolikus megfelelőiről beszéltünk. Ebben a részben megnézzük az emésztési panaszok, betegségek és az egyik legritkábban felismert gyökér okuk kapcsolatát. Egy olyan mély területre világítunk rá, amit sokan titkolnak, szégyellnek és így nem csupán az emésztésre, hanem az egész életükre nézve romboló hatással lehet a feltáratlan trauma.

img_7683.JPG

Link az előző részhez:

http://etkezestudat.blog.hu/2018/03/18/kiut_az_etel_azaz_elet_emesztesi_zavarokbol

Könyvjelzők?

Az emésztőrendszert érintő betegségek, zavarok, panaszok nagyon gyakran úgy működnek, mint egyfajta figyelmeztető jelzés vagy más néven, "könyvjelző". Ez úgy értendő, hogy tudjuk, hogy ott van, előbb utóbb visszatérünk arra a "lapra", ahhoz a fejezethez. 

Ez általában egy olyan nehéz élethelyzet és tapasztalat, amelyet nem igazán tudtunk megemészteni akkor, amikor történt, és várja a megfelelő pillanatot, hogy figyelmet szenteljünk neki és teljes egészében képesek legyünk megemészteni, elengedni.

Például:

- válás...

- egy szerettünk elvesztése...

- megcsalás, elhagyás...

- abúzus...

- pénzügyi veszteség...

- üzleti bukás...

- és hasonlók...

Az életünkben előbb utóbb elérkezik az a pont, amikor egy bölcs hívó hangra vagy szóra készen állunk egy múltbéli esemény feldolgozására és megemésztésére. Időközben pedig az "emésztési panasznak, vagy betegségnek" hívott tünet arra emlékeztet minket, hogy valami készülődik, valami forrásnak indult legbelül, és mélyebbre kell ásnunk...

Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy bármilyen tünet lehet "könyvjelző".

dsc_2996.jpg

Az emésztési panaszok mélyebb diagnózisa 

Amikor emésztési zavarokkal dolgozunk, rengeteg életterületre rá kell néznünk, meg kell vizsgálnunk, több alkalmas beszélgetéseken keresztül történik a feltárás. Íme néhány terület, ahol a leggyakrabban szükséges dolgozni: 

- Lassítás az életünkben

- Nyugodtabb életvitel megteremtése, megtartása

- Az élet minden területének feldolgozása, megemésztése

- Igény a belátásra, a dolgok tisztán látására (figyelembe véve a Föld bolygó alapismereteit, törvényszerűségeit )

- Figyelemmel, tudatossággal, jelenléttel fejleszteni a bélrendszer érzékenységét (hogy minél inkább működjön az ún. "zsigerből tudom, érzem" képesség) (maszkulin = férfi energia)

- Valódi táplálás, táplálkozás minden szinten (feminine = női energia)

- Igény az odafigyelésre, valódi meghallásra ( test bölcsesség)

Mélyebben pedig:

- legféltettebb titkok, problémák napvilágra kerülése

- szivárgó energia szindróma

- szembe nézés a legmélyebb félelmekkel

- szexuális traumák, szexuális sérülések feltárása

- elengedni az irányításra való törekvést

img_7553.JPG

A szexuális sérülések tárháza

Én is nagyon sokáig azt gondoltam, hogy a szexuális traumák és sérülések kimerülnek az erőszak és a molesztálás szintjén. 
 
Ez azonban sajnos NEM ÍGY VAN.
 
Tisztelet a kivételnek, a mai napig nagyon sok embernek fogalma sincs, hogy mit okoz, vagy mit okoznak neki, miközben bizonyos dolgokat mondanak, tesznek, sugallnak...így hát ideje a teljes képről lerántani a leplet:

Szexuális sérüléseket kiváltó események:
 
- közvetlen szexuális erőszak vagy bántalmazás fiatal, tinédzser vagy gyermekkorban

- az, ahogyan valakivel fiatal korában bántak (gyermek, tinédzser vagy tini kor): zaklatás, megcsalás, elárulás

- randevú alkalmával történt nem egészen egyértelműen meghatározható erőszak (tipikus "határeset" - borderline tapasztalat)

- családon belüli, családtag(ok) által kért erkölcstelen, vagy akár gyanútlannak tűnő kérések, szívességek (kisgyermekkorban, tinédzser vagy tinikorban)

- felkérés szexuális témájú fotók készítésére, majd ezekkel zaklatás, zsarolás, "viccelődés" és ezáltal megbántás, félelem keltés

- az olyan típusú monológok, mint pl. "utálom a szexuális energiáimat, a szexualitásomat, nem vagyok képes elviselni magamban ezeket a szexuális töltetű energiákat, nem vagyok elég jó, nem vagyok elég értékes, kívánatos, így nézek ki, úgy nézek ki" ...és így tovább

- továbbá a "nem igazán vagyok tisztában a szexualitásommal, vagy elfojtom, elnyomom a hajlamaimat, érdeklődésemet" gondolatok, érzések

- "úgy érzem, hogy talán jobban szeretem a fiúkat, vagy nem, inkább a lányok felé vonzódom, de nem is igazán tudom és inkább titkolom..." hozzáállás...érzések, általában kimondatlanok

- stb...

 Egy bizonyos ponton el kell kezdenünk foglalkozni a tabuként megélt hangokkal, részeinkkel.

 

img_7877.JPG

A szexuális sérülések és a csakrák kapcsolata

Érdekes jelenség, hogy a szexuális sebek nagyon gyakran egy csakrával feljebb kerülnek, tehát nem a 2-es csakrában (szakrális csakra) lesz a lenyomatuk, hanem eggyel feljebb, a 3-as csakrán (napfonat csakra). Ez pedig az emésztőrendszer területe. Máris érthetővé válik, hogy energetikailag ezért az emésztési zavarokkal, panaszokkal, emésztőrendszert érintő betegségekkel lesz dolgunk, amikor ilyen traumákról szerzünk tudomást.

Szexuális traumák és az emésztés

Az emésztőrendszernek igen komoly és mély érzései vannak. Az emésztőrendszer képes emlékezni, emléket tárolni. Időnként az egyik csakra sérülése abban a csakrában fejeződik ki igazán, amelyik a leginkább alkalmas az emlék tárolására, az ún. "könyvjelző" funkcióra. Furán hangzik, de lényegében arról van szó, hogy adott pillanatban, kvázi "egyszerűbbnek" tűnik egy emésztési panasz beindítása, mint megbirkózni egy szexuális zaklatás vagy bántalmazás fájdalmaival, energiájával.

Az élet azonban addig nem áll le az újabb és újabb szituációk, kapcsolatok megteremtésével, amíg meg nem értjük a tanítást és végre elkezdünk dolgozni a traumával.

Nem volt ez másképp a saját életemben sem

Mire eljutottam odáig, hogy szexuális sérüléseim vannak kisiskolás és tini koromból, amelyek aztán fura módon folytatódtak a húszas éveim elején is, egészen addig újabb és újabb teszteket dobott elém a sors, hogy végre meghalljam, végre odafigyeljek és segítséget kérjek. Ekkor jött az életembe egy olyan segítő, aki elirányított az akkori pszichológusomhoz, Ágotához, akivel több éves pszichoterápia és kettő EMDR terápiás alkalom után sikerült ezeket a részeimet teljes mértékben megérteni, elengedni és begyógyítani. Párhuzamosan elvégeztem egy parapszichológiai, 2 éves iskolát, ahol lélek terepauta képesítést szereztem. A 2 év alatt rengeteg öngyógyítási folyamat ment végbe, amiről napokig mesélhetnék...

A mai napig nem hinném el, ha nem éltem volna át a konzultációk során azokat az energiákat, hogy mennyire fontos a szembenézés. Ki tudja, lehet, hogy gyermekeim se lennének, vagy legalábbis nem sikerült volna így megélni se a várandóságokat, se a szüléseket és az anyaságot, ahogy sikerült megélnem, ha nem járom végig ezeket az utakat.

Kérés és üzenet

Kérlek, hogy ha te is érintett vagy és akár tudomásod van róla, akár a sejtéseid ("zsigerből érzed") azt súgják, hogy valami lehet ott belül, amit nem tudtál megemészteni, feldolgozni, akkor ne késlekedj, kérj minél előbb segítséget. Máshogy nem megy, és az élet gondoskodik majd róla, hogy azokat az élethelyzeteket reprodukálja számodra, amelyek a trauma gombokat nyomogatják és nem hagynak nyugton, bármivel is próbálkozunk elterelni a figyelmünket. Ezt is tapasztaltam.

Köszönöm, hogy velem tartottatok, hamarosan folytatjuk izgalmasabbnál izgalmasabb témákkal.

img_7545.JPG

 Fotók: Győrfi Péter

  

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5714028440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása