Egy időben sokat főztem külföldi paleo bloggerek receptjeiből, ez az étel konkrétan Nikki Young - The Paleo Cookbook füzetéből való. Isteni finom, érdemes kipróbálni. Köret: vajtök, répa és cukkini julienne.
Hozzávalók:
Húsgolyók:
- 500 g darált bárányhús
- 1 egész tojás
- 2 tk olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 ek finomra vágott oregánó
- 2 tk finomra vágott zsálya
- 1 tk fűszerpaprika
- ízlés szerint só
Szósz:
- 500 g friss vagy konzerv, hámozott, aprított paradicsom
- 1 csokor, durvára vágott bazsalikom
- ízlés szerint tengeri só
- ízlés szerint paradicsom paszta (tubusos)
Elkészítés:
A sütőt 180C fokra előmelegítjük.
A húsgolyókhoz az összes hozzávalót egy tálban összegyúrjuk. 12 golyót formázunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 30 percig sütjük légkeverésen.
A szószhoz a paradicsomot, a paradicsom pasztát és a bazsalikomot feltesszük egy edényben és kb 10-15 percig főzzük. Megsózzuk, félrehúzzuk. Tálaláskor a húsgolyókat a szószra tesszük és ízlés szerint rizzsel vagy más körettel fogyasztjuk.
Az eredeti receptben nyílgyökérlisztet használ Nikki a szósz sűrítéséhez. Szerintem megfelelő főzési technikával ez elhagyható. Aki túl hígnak érzi a szószt, 1 tk nyílgyökérlisztet keverjen el kevés vízzel és ezzel sűríthető a szósz.