Egy régi receptemet mutatom be nektek, amit még paleótól dübörgő időszakomban találtam ki, és amely nagy sikert aratott paleo rendezvényeken, paleo klubokban és vendégségekben is.
Számos paleós ex-kollega is megosztotta a receptet a saját oldalán, aminek nagyon örülök. Jöjjön a vaníliakrémmel fűszerezett verzióm, amit még anno a Paleo Konyha Magazin egyik karácsonyi számába készítettem.
Amit változtattam az eredeti receptemben: xilit / eritrit helyett méz szerepel benne. Aki nem szeretne mézet használni, bátran cserélje le valamilyen természetes édesítőre.
A mennyiségek legalább 10-12 főre elegendőek.
Hozzávalók és elkészítés:
Guba alap:
2 kg hámozatlan (szabolcsi) alma rusztikus cikkekre vágva,
ezt kb 1 ek kókuszolajon (vagy bármilyen, semleges ízű olajon) összefonnyasztjuk.
ráöntünk 200 g darált mákot, amit
2 ek. mézzel és fél citrom reszelt héjával kevertünk el.
ezzel is pirítjuk 1-2 percig fedő alatt - vigyázat! nem szabad, hogy levet engedjen!!!
majd egy kiolajozott jénaiba vagy tepsibe tesszük. (én kerámia jénait szoktam használni)
Krém:
10 db egész tojást felverünk géppel habosra,
belekeverünk 2 ek jó minőségű mézet,
200 ml kókuszkrémet (válaszd a lehető legjobb minőségűt)
1 vaníliarúd kikapart magját,
csipet sót és
3 ek. átszitált kókuszlisztet (ha nincs bolti kókuszliszted, akkor próbálkozz darált kókuszreszelékkel)
ezt öntjük a mákos almára, majd mehet az előmelegített, 175C fokos sütőbe kb 25 percre.
Egy kicsit hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Vaníliaszósz:
5 dl kókusztejet, 2 ek mézet, 1 púpos kk zselatint, 4 tojássárgáját és 1/2 vaníliarúd kikapart magját egy lábosban homogén állagúra keverünk, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Amikor elkezd sűrűsödni, elzárjuk a lángot és vízfürdőben lehűtjük.