Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Főzelékmánia: 6 szuper ízletes és egyszerű étel

2016. október 03. - Paleonita

Ezeket a főzelékeket / krémleveseket egész évben elkészíthetjük és főleg az őszi-téli időszakban ajánlom, hiszen remek ásványianyag és vitamin források. A kicsik is imádni fogják, csak legyünk kreatívak a színekkel és a feltétekkel.

brokkolifozelek.jpg

Brokkolifőzelék

Ez a brokkolifőzelék a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb változat. Szuperfood azaz szuper egészséges és nagyon laktató ebéd vagy vacsora, ha egy pörkölttel vagy egy szelet sült hússal tálaljuk. Picit hígabbra készítve pedig egy finom krémleves lesz az eredmény.

Hozzávalók:

1,5 l alaplé (zöldségből vagy húsból)
1 közepes fej brokkoli
2 fehérrépa
ízlés szerint só

Elkészítés:

A fehérrépákat meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. Az alaplében kb 20 perc alatt megfőzzük a fehérrépát, hozzáadjuk a brokkolit, sózzuk és fedő alatt kb 15 perc alatt készre pároljuk. Botmixerrel pürésítjük.

*****

Póréhagymás sárgarépakrémleves gyömbérrel

Ez a gyömbértől kellemesen csípős téli krémleves mindenki kedvence lett nálunk. A 2 éves kislányom is repetázott belőle. Ha pedig egy kis maradék sült hússal, sonkával, esetleg pirított szalonna darabkákkal tálaljuk, akkor egy igazán kiadós és tápláló egytálételt varázsolhatunk az asztalunkra.

Hozzávalók:

6 db sárgarépa (3 az alapléhez, 3 a leveshez)
2 db nagyobb póréhagyma (fehér részek a leveshez, a többi az alapléhez)
bármilyen egyéb zöldség az alapléhez ( én 2 fej vöröshagymát és 2 szál angolzellert találtam itthon)
2 ek zsír
1 ek őrölt gyömbér
ízlés szerint só

Elkészítés:

Először az alaplevet készítem el: kb 2-2,5 liter vízben megfőzöm a hámozott, nagyobb darabokra vágott zöldségeket ( kb 1 óra a forrástól számítva, alacsony hőfokon). Leszűröm és félretreszem.
A zsíron a karikára vágott póréhagymát és répát megpirítom (kb 5 perc) majd a gyömbérrel megszórom. További 5 percig pirítom közepes hőfokon, majd ráöntöm az alaplevet és felforralom. 15 percig főzöm és utána botmixerrel vagy turmixgépben pürésítem. Sóval beállítom az ízét.
Maradék sült kacsacomb darabkákkal tálaltam.

Megjegyzés: az eredeti recept Nikki Young - The Paleo Cookbook c. könyvéből származik.

gyomberes_repafozi.jpg

*****

Rusztikus finomfőzelék

Iskolás éveimben nagy kedvencem volt a finomfőzelék és most kitalátam egy paleós verziót. 
Feltétként odadobtam egy szál kolbászt sülni, majd rákarikáztam.

Hozzávalók:

ízlés szerint karikára és kockára vágott répa, cukkini és vajtök (én kb 30-30 dkg-ot használtam)

pici fűszerpaprika
olaj
1 fej lila vagy vöröshagyma, kockára vágva

Elkészítés:

Először félkészre főzöm a zsenge répát egy kevés sós vízben. (kb 15 perc)
Hozzáöntöm a kockára vágott tökféléket, lefedem és kb 10 percig párolom.
Közben olajon megpirítom a hagymát, lehúzom a tűzről és belekeverem a paprikát.
Hozzáöntöm a rántást a megpárolt zöldségekhez és még egyszer összeforralom.
Mielőtt botmixerrel pürésítem, kiszedem kb a negyed részét és félreteszem. (Ha túl sok a leve, akkor pürésítés előtt leöntöm a felesleget.)
A kiszedett kocka zöldségeket tálaláskor a tányérra kanalazott főzelék közepére halmozom, majd ráteszem a kolbászkarikákat.
Friss vágott petrezselyemmel díszitem.

Tipp: ez a főzelék nagyon finom csilis vagy korianderes fűszerezéssel is. Érdemes kipróbálni!

finomfozi.jpg

*****

Kakukkfüves-zöldséges karfiolfőzelék

A legegyszerűbb és leggyorsabb ételek a 30 perces hús-zöldség fogások. Ennél a receptél annyi a csalás, hogy előző napi sült hús a feltét, de bátran rászeletelhetünk egy kis sonkát vagy kolbászt is a tálaláskor.

Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
1 fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
2 kisebb sárgarépa vékonyra karikázva
1 fehérrépa vékonyra karikázva
4 ek paleo olaj
víz
ízlés szerint tengeri só (a turmixolás után általában még igényel egy kis sót)
frissen őrölt bors
őrölt kakukkfű

Elkészítés: 

A hagymákat aprítva megfuttatjuk az olajon. Kb 3-4 karfiolrózsa kivételével a többi zöldséget is rádobjuk és kb 2-3 percig pirítjuk közepes lángon. Sózzuk, borsozzuk és őrölt kakukkfüvet adunk még hozzá ízlés szerint.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt kb 15 percig pároljuk. Ekkor beletesszük a maradék 3-4 db nyers karfiolrózsát és további 5 percig fedő alatt főzzük.
Elzárjuk a lángot, az utólag hozzáadott karfiolokat kiszedjük egy tálkába és a többit botmixerrel tetszőleges állagúra pürésítjük. Felkockázott sülthússal vagy sonkával és a karfiolrózsákkal tálaljuk.

karfiolfozi.jpg

*****

Gazdag, fűszeres karfiolleves

Nemrég megszületett ez az új kedvencem, ami ráadásul az autoimmun protokollban is megállja a helyét, ezért gyorsan meg is osztom veletek is.

Hozzávalók:

1 fej karfiol, rózsákra szedve
1 fej vöröshagyma, kockára vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 sárgarépa, közepes darabokra vágva
2 szál angolzeller, kockára vágva
1 l alaplé (én kacsalevest használtam, de bármilyen szárnyas vagy zöldség alaplé megfelel)
2,5 dl tejfehérje mentes kókusztej
2 ek kókuszzsír
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt kurkuma
1/2 tk őrölt koriander
friss, aprított kapor
pirított baconszalonna kockák

Elkészítés:

Egy vastag falú lábosban a hagymákat, a répát és a zellert a kókuszolajon kb 5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett félpuhára pirítjuk.
Hozzáadjuk a karfiolt és további 5 percig pirítjuk.
Ezután jönnek a fűszerek, az alaplé és a kókusztej, jól átkeverjük és ha felforrt, kis lángra vesszük és 15 percig gyöngyöztetve főzzük.
Sóval és borssal ízesítjük, friss kaporral és a pirított bacon szalonnával tálaljuk.

Eredeti recept itt: http://paleoleap.com/cauliflower-chowder/

gazdag_karfiolleves.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5311762525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása