Három nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és ízletes ételt mutatok most nektek, csirke és borjúmájból. Bármikor, amikor a labor leletem vashiányról árulkodik, hetente 1-2 alkalommal beiktatom ezeket az ételeket a menübe.
1. Pirított csirkemáj sárgacékla salátával
Pár évvel ezelőtt fedeztem fel az egyik belvárosi termelői piacon a színes céklákat. Azonnal rákattantam és azóta is kutatom, mert nagyon sok féle ételhez kiválóan passzolnak mind színben, mind pedig ízben.
Hozzávalók:
személyenként kb 2 egész csirkemáj
zsír
só
majoranna
személyenként 2-3 szem sárga cékla
olívaolaj
citromlé
só
bors
Elkészítés:
A céklákat megmosom, megtörölgetem, egyenként alufóliába teszem, olajjal meglocsolom, becsomagolom. 200C fokon kb 1 órán át sütöm. Ha egy kicsit kihűltek, kicsomagolom őket, felszeletelem és meglocsolom citromlével, olajjal, picit sózom, borsozom.
A májakat megtisztítom, szárazra törlöm, majorannával fűszerezem és forró zsírban mindkét oldalát megsütöm (kb 5 perc). Tálaláskor sózom.
Tipp: aki szereti a csípőset, bátran szórja meg a májat csiliporral a sütés előtt.
2. Hagymás-kakukkfüves borjúmáj kelbimbóval
A kellemesen édeskés kelbimbó a sós, fűszeres, karemellizált hagymás májjal rendkívül jó ásványi anyag és vitaminforrás is egyben.
Hozzávalók:
3 nagyobb szelet borjúmáj, ujjnyi csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma kockára és szeletekre vágva
3 púpos ek zsír
só, bors
majorranna
kakukkfű
személyenként 5-6 szem kelbimbó
Elkészítés:
Tetszőleges mennyiségű kelbimbót gőzben megpárolok: egy edényben vizet forralok, szűrőt teszek rá, a szűrőbe teszem az egész / vagy felezett kelbimbókat. Lefedem és kb 25-30 perc alatt készre párolom.
Felhevítem a zsírt egy nagy serpenyőben, rádobom a májat. 3-4 percig pirítom nagy lángon, majd kiszedem egy tálba és lefedem.
A hagymát is megpirítom a máj zsírjában. Kb 5-7 perc múlva visszateszem a májat is a hagymához, fűszerezem és összeforgatom. Egy utolsót forralok rajta és azonnal tálalom.
Tipp: Aki szereti a csípőset, bátran használjon egy kevés őrölt csilit is a májhoz.
3. Brokkolis máj
Egyik kedvenc külföldi bloggerem oldalán olvastam, hogy a vaspótlásra az egyik legjobb természetes módszer a heti 2x párolt vagy pirított máj brokkolival. A máj a vasbomba, a brokkoliban lévő C-vitamin pedig a vas felszívódása miatt adúász.
Hozzávalók:
fél kg csirkemáj (szívvel vagy anélkül)
1 nagy fej vöröshagyma, szeletelve
1 púpos ek zsír (sertés vagy liba)
1 fej brokkoli, rózsáira szedve
ízlés szerint tengeri só
szárított majoranna
frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
A brokkolit 3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd kiszedjük és szűrőben lecsöpögtetjük.
Közben felforrósítjuk a zsírt, 1-2 perc alatt rápirítunk a hagymára, beletesszük a tetszőlegesre vágott májat és kb 4-5 perc alatt megpároljuk. Ekkor mehet bele a brokkoli, átkeverjük és 1 percig együtt pároljuk őket. Elzárjuk a lángot és ízlés szerint sózzuk.
Ha ínyenckedni támad kedvünk, akkor egy kis őrölt csiliporral is megszórhatjuk tálaláskor.