6-7 évvel ezelőtt, amikor ismerkedtem a paleo étkezéssel, hetente többször készítettem különféle muffinokat, szuflékat, pitéket, piskótákat...ahogy ezt egy meglehetősen édesszájú háziasszony műveli. Aztán szinte teljesen leszoktam a sütésről, mert időnként kicsit túlzásokba estem és igyekeztem visszaszokni a mértékletességre. A két véglet. Egyik sem követendő példa...
Nemrég visszanéztem a régi süti fotóimat és azóta erős vágyat érzek, hogy ismét belelendüljek a sütésbe, de most egy teljesen új fajta lelkesedéssel és szándékkal.
A jelige: gyorsan, egyszerűt, ellenállhatatlant.
Íme az első versenyző ezzel a fergetegesen szép, indigó színű bogyós gyümöccsel: a szederrel.
Hozzávalók 10 db szilikonos muffin formához:
- 3 egész tojás
- 2 banán, reszelve
- 2 ek olaj (pl. kókusz vagy paleo olaj)
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 ek zöldbanánliszt
- 1 ek kókuszliszt
- csipet só
- 1 ek méz (elhagyható, én nem tettem bele)
- kb 30 szem szeder (muffin formánként 3 db)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A nedves alapanyagokat egy tálban gépi habverővel homogén állagúra keverjük. Hozzáadjuk a liszteket, a citromhéjat és a sót. Egy olyan állagú tésztát kapunk, mint pl. a gofri tészta. A muffin formákba kanalazzuk, 3-3 szedret nyomkodunk rá és 15-18 percig sütjük légkeverésen.
Bármilyen bogyós gyümölccsel kipróbálhatjuk.
Fotók: Somogyi Anita, Hársfai Nikolett