Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A 8 univerzális anyagcsere fokozó - I. rész

A RITMUS szerepe és fontossága az étkezésben (és az életben)

2016. július 07. - Paleonita

Egy korábbi posztom folytatásaként sorra vesszük azt a nyolc, anyagcserét nagyban meghatározó és alakító tényezőt, amelyekre érdemes különös figyelmet fordítani  az életünkben.

Az első téma a RITMUS és jöjjön rögtön egy idevágó idézet:

" A Hold megteremtette a természetes ritmust. A civilizáció tönkretette."

img_1060.JPG

A ritmus ott van mindenhol

A szívverésed is egy ritmus. Ahogy kilélegzel és belélegzel a tüdődbe, az is egy ritmus. Az agy elektrokémiai rezgése is egy ritmus. A menstruációs ciklus, az ébredés és elalvás, az emésztés és elengedés, minden egyes sejt, ér és szerv összehúzódása és tágulása is egy ritmus. Ha pedig ezek közül bármelyiket megbolygatjuk, akkor jönnek a betegségek - majd a halál.

*** Ha uraljuk a ritmusunkat, uraljuk az anyagcserénket ***

Nézzük meg, hogyan is tudjuk jobban megérteni és hasznosítani ezt az óriási metabolikus erőt.

Az egyik legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja, hogy az anyagcserénk fokát meghatározzuk, az a testhőmérséklet.

Minél magasabb a testhőmérsékleted, annál hatékonyabb az anyagcseréd.

Az esti és a hajnali órákban, amikor még alszunk, a testhőmérséklet leesik. Abszolút logikus, hogy a testünk ezekben az órákban hűvösebb, hiszen nem ekkor vadászunk a dzsungelben és nem is ekkor üzletelünk a bevásárlóközpontban. Az izmainknak alig van dolga ekkor; a test pihen, gyógyul és a szövetek karbantartásával foglalkozik. Némi kalóriaégetés is végbemegy alvás közben, de messze nem olyan mértékben, mint amikor ébren vagyunk napközben. 

Amennyiben nem fogyasztottunk el egy bőséges vacsorát közvetlenül az elalvás előtt, akkor a test az éjjeli alvás ideje alatt böjtöl. 

Reggel van...felébredsz, kinyitod a szemed....a testhőmérsékleted emelkedni kezd, mondhatjuk úgy is, hogy felébred az anyagcseréd. Biológiailag is logikus, hiszen a Nap is felkelt, ideje étel után kutatni, társat találni, harcba indulni és mindenféle tevékenységeket elkezdeni... Még ha egész nap az ágyban is maradnál és semmit sem mozognál, a testhőmérsékleted akkor is megemelkedik (= anyagcseréd fokozódik), mert így vagyunk programozva, hogy a Nap ritmusával harmóniában legyünk.

img_1566.JPG

Ha valaki fogyni szeretne, akkor bölcs döntés ezekben a reggeli órákban enni. Úgy képzeld el a bélrendszert, mint egy kazánt. Ha tüzelőanyagot kap, nő a hőmérséklet.

Természetesen - mint minden táplálkozási szabály esetén - itt is vannak kivételek. Akik meleg éghajlatú területeken élnek, remekül elvannak reggeli nélkül, vagy egy könnyű, gyümölcsökből álló reggelivel. Te magad is észreveheted, hogy a hidegebb évszakokban jól esnek a kiadósabb reggelik, míg a melegebb, nyári hónapokban elvagy a könnyű reggelikkel is. Olyan időszakaid is lehetnek, amikor az ebédidő előtt nem is eszel és ez is teljesen rendben van (nekem középsulis éveimben volt ilyen tapasztalatom).

Tehát a testhőmérséklet lassan és egyenletesen emelkedik a délelőtt folyamán és a kora délutáni órákban éri el a csúcsát - ami pontosan egybeesik azzal, amikor a Nap a legmagasabban helyezkedik el az égen (micsoda elképesztő kapcsolat a Kozmosszal!) Így hát az emésztésünk hatékonysága is ebéd idő tájt a legjobb, logikus, hogy a legbőségesebb étkezésünket ebédidőre célszerű időzíteni.

img_5220.JPG

Körülbelül délután 2 és 5 óra között a testhőmérsékletünk ismét egy picit leesik. Nem meglepő, hogy éberebbnek érezzük magunkat, amikor felfelé kúszik a testhőmérséklet és fáradtabbnak, álmosabbnak érezzük magunkat, amikor csökken.

Így hát kérlek, ha korábban azt gondoltad volna, hogy valami nincs veled rendben, amikor a délutáni órákban elálmosodsz, akkor megnyugodhatsz.

Abszolút rendben vagy. A legtöbb ember fáradtabbnak érzi magát ezekben az órákban.

Ez az ember RITMUSA. Az oroszlán is szeret ejtőzni a nagy zsákmánya után, akárcsak Te és én.

A testünk energiái - az anyagcsere - ha a vérkeringést és az oxigén ellátottságot nézzük, ebéd után az emésztőrendszer felé folynak. Ennek eredménye, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat. Számos európai és latin amerikai országban az ebéd a legnagyobb étkezés és utána szieszta következik. Az üzletek bezárnak, az utcák elcsendesednek és az emberek szunyókálnak.

*** A testük természetes ritmusát követik.***

img_0600.jpg

Számos tanulmány bizonyítja, hogy egy vagy két 15-20 perces pihenő idő beiktatása a napi rutinba nagy mértékben növeli a kognitív funkciókat, a fizikai teljesítményt, az energiaszintet és a jókedvet. 

Délután 4 és 6 óra között járunk, amikor is újra elkezd emelkedni a testhőmérséklet. A legtöbb ember ilyenkor érzi, hogy visszatért az ereje, energiája. Az angolok is ekkor ülnek le teázni...a kávé szünet is abszolút jó döntés ilyenkor hiszen az anyagcseréd is ekkor fokozódik ismét. 

Majd este 9 óra körül megint lefelé ível a hőmérsékletünk, hogy az alvásra készítse fel a testet.

Ha visszaemlékszel az étkezés testhőmérsékletre gyakorolt hatására, akkor megérted, hogy miért nem jó ötlet ezekben az órákban nekiállni vacsorázni:  az igazán pihentető és mély alvás rovására mehet.

A tipikus amerikai diéta esetét hozom fel rossz példának: alig vagy egyáltalán nem reggeliznek, módjával ebédelnek és jól bevacsoráznak a késő esti órákban...hacsak nem a hízás (sumo étrend) és a rossz alvás a cél, nem ajánlom ezt a példát követni.

Az, hogy mikor eszel, legalább annyira fontos, mint hogy mit eszel.

Nézzünk csak meg egy érdekes kutatást:

2000 kalóriás étrendre állították be a kutatók a kiválasztott egyéneket. Az első fázisban a tesztalanyok az egész 2000 kalóriás menüt reggeliként fogyaszthatták el. A nap további részében semmit sem ehettek. Az eredmény az lett, hogy a tesztalanyok fogytak vagy tartották a súlyukat.

A második fázisban ugyanazt a 2000 kalóriás fogást kizárólag vacsorára ehették meg és semmi mást nem ettek aznap. Minden egyes tesztalany hízott.

Látod már, hogy milyen időpocsékoláskalóriaszámolgatós diéta, amennyiben a fogyás a cél?

img_0217.JPG

Az első étkezéssel beállítjuk az egész napi ritmust

Tegyük fel, hogy reggel felkelsz és úgy döntesz, hogy nem reggelizel...mert nem is vagy éhes. Csak iszol egy vagy két kávét, esetleg egy kis granola vagy egy muffin... gondolván, hogy ha ezzel kihúzod ebédig, akkor jól csinálod.

Rosszul csinálod.

A reggel megemelkedő testhőmérséklet felkészít az anyagcseréd újjáéledésére, azonban az étel vagy a megfelelő mennyiségű étel hiányában a szervezet aggódni kezd, kb így:

"hé, azt hittem, hogy épp az anyagcserét készülünk felpörgetni egy jó kis reggelivel. Úgy gondoltam, hogy megbízható forrásból, kiadós ételhez jutok mindjárt, de itt nincsen az ég világon semmi. Biztos hajótörést szenvedtem egy sivatagos szigeten, vagy épp éhínség van. Jobban teszem, ha lelassítom az anyagcserét - zsírt raktározok és nem építek izmot, mert nehéz idők következnek."

Hm...

Ez a genetikailag programozott túlélő mechanizmus csodálatosan ki van találva az esetleges vészhelyzetek esetére. Pont az ellenkezőjét érjük el az étel megvonással, mint ami a célunk lenne.

De ezt a mélyrepülést lehet még tovább fokozni és tovább rombolni az anyagcserét, amennyiben fogyás a cél:

Sokak reggelije egyetlen összetevőből áll: A kávé.

A kávé önmagában felnyomja a kortizol szintet (a kávé lobbi nem szeretné, ha ezt tudnád, mert ez lényegében azt jelenti, hogy a kávé kémiailag leutánozza a stressz választ, ami viszont a hasi tájékon eredményez hízást.)

Ez nem azt jelenti, hogy a kávé rossz. Csupán azt akarom mondani, hogy ha szegényes vagy nulla a reggeli étkezés (túlélő mechanizmus - emelkedett kortizol), párosul hozzá egy kis testsúly miatti szorongás, aggódás ( stressz válasz - emelkedett kortizol) és mindezt megspékeljük koffeinnel (stressz válasz - emelkedett kortizol), akkor az egekbe küldjük a kortizol hormon szintjét, rontjuk az emésztés anyagcserét és a súlytöbblet formájában fizetjük meg a vámot.

Jaj...

Természetesen nem a kortizolt akarjuk demonizálni. Nagyon is fontos és hasznos szerepet játszik a szervezetünk működésében. Csupán a túltermelése okoz gondokat, ahogy fentebb is láttuk.

A gyógyszergyártó cégek is résen vannak ám, és szuperebbnél szuperebb kortizol teszteket dobnak piacra, amelyekkel otthon is megmérhetjük a kortizol szintünket. Aztán persze csodás szereket is ajánlanak, amivel csökkenthető a szint, ha a teszt magas eredményt mutatott.

Aú...

Én azt mondom, jobb ha nem vársz a következő csoda pirulla megjelenésére, amivel az anyagcserédet és a súlyodat optimalizálhatod. Eddig még egyetlen olyan szer sem volt piacon, ami működne és nem is lesz soha. Csak kövesd a veled született, belső ritmusodat és szabad leszel, miközben a diétás-bogyó kereskedőknek sem tömöd a zsebét ...

img_0560.jpg

Képzeljük el, hogy ebédidő van...

Csak egy falat vagy egyáltalán semmi reggelit nem ettél, hanem mondjuk egy második bögre (tejes) kávét ittál valamikor délelőtt. Még valamennyi energiád is van, ezért nem nagyon érzel vágyat egy kiadósabb ebédhez. Talán azt hiszed, hogy ezzel a kalória-megvonással jót teszel; esetleg nincs is időd rendes ebédre, így hát csak gyorsan bekapsz egy szendvicset vagy egy salátát de semmi olajos dresszing!, vagy esetleg délután 2-3 óra körülre időzíted az ebédet... (ezt a példát követtem a húszas éveim közepén, multicéges pályafutásaim alatt...sokkoló volt az eredmény!)

Amennyiben ezt a stratégiát választod, sajnos el kell szomorítsalak:

Amiről azt hiszed, hogy ésszerű és téged szolgál, valójában ellened dolgozik.

Először is a test úgy van kitalálva, hogy akkor optimális az emésztés és a kalóriaégetés, amikor a Nap a legmagasabban van az égen (déli órák). Ha nem teszel /vagy nem a megfelelő összetételű tüzelőanyagot a kemencébe ebben az időben, akkor elszalasztod az anyagcseréd leghatékonyabb időszakát, ami kb 12:00 - 13:30 közé esik.

Ez a mulasztás kb olyan, mintha szépen felöltöznél de nem lenne hova menned. 

Kár lenne kihagyni a nagy bulit, ugye...

Nagy eséllyel farkaséhes leszel délután 3-4 óra körül, esetleg megfájdul a fejed, ingerlékenyebbé válsz és egy egészségtelen nasi után nyúlsz.

De valójában mi is történik ilyenkor?

!!! Felborul a cirkadián ritmusod!!!

Ennek eredménye pedig nem lesz más, mint az ún. "sumo étrend"  Alapvetően a Sumo diéta nem más, mint egy brutális tömegnövelő étrend.)

Válaszd a RITMUST.

Ez azt jelenti, hogy engedd el az "azt eszek és akkor ami van és amikor tudok" mentalitást és ehelyett törődj magaddal gondossággal, odafigyeléssel, szeretettel.

Legyen a táplálkozás tervezett és kielégítő.

A folytatásban adok tippeket, hogy hogyan tudod ezt megvalósítani.

Előző posztom a témában:

http://etkezestudat.blog.hu/2016/06/06/az_anyagcsere_uj_definicioja#more8782332 

Ritmusos dallamok Leftfield-től:

https://www.youtube.com/watch?v=YBXSUs3_eq4

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

Inspiráció: Marc David - The Slow Down Diet

img_0870.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr698870466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása