Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Az anyagcsere új definíciója

Avagy itt az idő a szemléletváltásra...

2016. június 06. - Paleonita

Nagyon sokan emlegetik az anyagcserét vagy más néven metabolizmust, de valójában csak kevesen tudják, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés.

Ha feltennénk a " Hogyan szól az anyagcsere definíciója?" kérdést egy 100 orvosból és táplálkozási szakemberből álló teremben, nagy valószínűséggel 100 különböző választ kapnánk. Így hát nem meglepő, hogy a hétköznapi ember számára egy teljesen zavaros kép tud kialakulni erről a fogalomról. 

dsc_4685_2.JPG

A tankönyv szerinti definíció így hangzik: " A test kémiai reakciónak összességét értjük anyagcsere alatt." 

Ennyi?

Hmm... Ezen én is csodálkoznék...

Sokféle anyagcsere létezik...így hát beszélhetünk külön-külön az egyes szervek / szövetek anyagcseréjéről (pl. pajzsmirigy anyagcsere, máj anyagcsere), vagy bizonyos anyagok / vegyületek, mint pl. a koleszterin anyagcseréjéről, esetleg a különféle testi rendszereink, mint pl. az emésztőrendszer anyagcseréjéről...

Amikor valaki azt mondja, hogy "Fel akarom gyorsítani az anyagcserémet...", akkor valójában a kalóriaégetés anyagcserére gondol, más néven termikus hatékonyság.

Ennek értelmében, ha fokozni szeretnénk az anyagcserénket, akkor testünk kémiai hatékonyságát kellene tuningolni: edzéssel, különféle szerekkel, táplálékkiegészítőkkel és varázslatos étel-kombinációkkal. 

És bár ennek a megközelítésnek meg is van a maga haszna, az anyagcsere valóságától még mindig messze áll.

Miért?

A válasz cseppet sem bonyolult. Nézzük csak...

Az anyagcsere nem kizárólag a testünkben történik, hanem hasonlóképpen és párhuzamosan folyik az elménkben, az érzelmi világunkban és a lelkünkben.

A test és a tudat kapcsolatáról már temérdek lenyűgöző kutatást végeztek és bemutatták, hogy milyen hatással vannak a gondolataink és érzéseink a testünk kémiájára. Továbbá azt is láttuk, hogy akár a stressz, a relaxáció, az élvezet, a depresszió, de még az imák, a háziállatok és a többi ember is óriási hatást gyakorol az életünkre.

img_0886.JPG

Nem csak a fagyinkat, a szendvicsünket vagy a töltött káposztánkat emésztjük, hanem ezeken felül az álmainkat, a félelmeinket, a fantáziáinkat, a hangulatainkat, a féltékenységeinket, az örömeinket, a minket körülvevő szépséget, az árulásokat, amiket elszenvedünk, a szerencséket és a szerencsétlenségeket, így hát ezek mind-mind befolyásolják az anyagcserénket is.

A fentiek értelmében az anyagcsere új definíciója így hangzik:

Az anyagcserénk alatt a testünk kémiai reakciójának összességét, továbbá a gondolataink, érzéseink, hitünk, hiedelmeink és a tapasztalataink végösszegét értjük.

Vissza tudsz emlékezni olyan pillanatra, amikor otthon ültél, nehéznek és energiaszegénynek érezted magad, talán még egy kis önsajnálattal is fűszerezve... és ha akkor valaki megkérdezte volna tőled, hogy "Milyen az anyagcseréd?", akkor azt válaszoltad volna, hogy lassú és akadozó. Aztán hirtelen csörög a telefon és egy szeretted hív... vagy valaki, aki jó hírt mond, pl. pénzügyekben. A hangulatod azonnal megváltozik, felderülsz... és ha abban a pillanatban megkérdezik tőled ismét, hogy "Milyen az anyagcseréd?" akkor egy búgócsigához tudnád hasonlítani az állapotot...

De hát mi történt?

Óriási energialöketet kaptál, pedig sem kávét, sem drogokat nem fogyasztottál...

Az érzelmi világod változott meg ami a testedet is "feltüzelte"

Hát bizony...ha hiszitek, ha nem, pont ilyen gyorsan képes megváltozni az anyagcserénk is.

img_5390.JPG

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy "valami tönkre ment" bennünk. Azt gondoljuk, hogy egy kis vitaminnal, különféle csodaszerekkel, edzés programokkal, diétával helyre hozhatunk mindent. Bárcsak rátalálnánk a megfelelő szakemberre, aki a kérdéseinkre megadja a válaszokat és szépen minden rendbe jön...

Sóhaj...

Az igazság az, hogy mindannyian ERŐs anyagcserével jöttünk a világra. De ha beleragadunk a "küzdj vagy menekülj" túlélés fiziológiájába, aminek okai a krónikus, alacsony szintű stressz, a felgyorsult életvitel, a megfelelő légzés, a jelenlét és tudatosság hiánya, a diszharmonikus életritmus és a negatív személyes történet, akkor nagy mértékben csökken az ERŐnk.

Továbbá akkor is ERŐt veszítünk, ha a munka, a pénz, a "szakértők", a bántó érzelmek és a felgyorsult élet miatt (hogy csak egy párat említsünk) feladjuk a méltóságunkat.

Szerezd vissza a személyes ERŐdet ezeken a területeken és így visszanyered az életERŐs anyagcserédet is. Ilyen egyszerű és ugyanakkor ennyire mélyreható ez az egész. 

Személyes ERŐ = Metabolikus ERŐ

A továbbiakban arról a 8 univerzális anyagcsere erősítő elemről fogunk beszélni, amelyek bár elég régóta léteznek, valahogy mégis elkerülte a figyelmünket. Ennek oka egyrészt a felgyorsult életvitelünk, másrészt az a hiedelmünk, hogy az anyagcserénket kizárólag valami tabletta, étel, vagy a "fekvőtámasz" fokozhatja.

Mekkora tévedés!

Egy teljesen más kategóriába esnek ezek az anyagcsere erősítők. Nevezzük őket "átalakulóknak", az anyag birodalmán túl létező erőknek

Nem megfoghatóak, nem láthatóak, nem lehet őket palackozni vagy online megvásárolni és mégis, az anyagcsere szempontjából legalább annyira alapvetőek, mint pl. a vitaminok, az ásványi anyagok, a víz, a sport - ha nem éppen fontosabbak.

Jöjjön hát a 8 univerzális anyagcsere erősítő:

  • Relaxáció
  • Minőség
  • Tudatosság / Éberség/
  • Ritmus
  • Élvezet
  • Gondolat
  • (személyes) Történet
  • Szentség

 wp_20160430_16_30_36_pro_2.jpg

Nem is gondolnátok, hogy milyen sokan sanyargatják magukat "kalóriaszegény, zsírszegény és ÉLETszegény diétával"... ugyanezek az emberek évekig keményen edzenek, mégis gyenge anyagcseréről panaszkodnak. Mások pedig szigorú étrendeket követnek, ami miatt az életük végül egyfajta "kulináris börtönné" válik, amelyben elvész az evés élvezete és időnként esélyünk sincs szabadulni belőle.

Tudom, hogy miről beszélek, én is jártam ott...hasonló cipőben...

Borzalmas volt, de visszatekintve már örülök, hogy megtapasztalhattam, megtanulhattam a leckét. Több lettem általa és újult erővel, a test bölcs hangjait meghallgatva egy teljesen új dimenzióba léphettem.

Hamarosan olyan posztok következnek, ahol a fent említett 8 elemet egyesével végig nézzük, megvizsgáljuk, teszteljük magunkon a hatásaikat.

Érdemes velem tartani, izgalmas lesz, ezt garantálom!

 img_0651.JPG

Forrás: Marc David - The Slow Down Diet

Fotók: Győrfi Péter, Somogyi Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr848782332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása