Az olasz konyha iránti rajongás a családunkban évről évre egyre intenzívebb, amit jól mutat a most következő, téliesített verziójú caprese recept is.
Mivel nincsen paradicsom szezon, kitaláltam, hogy sült céklával próbáljuk ki az egyik kedvenc salátánkat. Az eredmény minket is meglepett, egy hihetetlenül ínyenc ízkavalkád, a Bretagne-ban tanult salottahagymás, balzsamecetes öntet pedig telitalálat.
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 egész sült cékla (a céklákat héjastul egyenként alufóliára tesszük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, becsomagoljuk és 200C fokon, légkeverésen 60-70 percig sütjük)
- 300 g bivaly mozzarella
Az öntethez:
- 2 ek balzsamecet
- 1 kisebb salottahagyma, vagy 2 gerezd fokhagyma apró kockára vágva
- 1-2 csipet tengeri só
- frissen őrölt feketebors
- 4 ek extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikom levelek a díszítéshez
Elkészítés:
Az öntethez először a balzsamecetet, a sót, borsot és a hagymát egy kis tálban jól összekeverjük. Ekkor hozzá adjuk az olívaolajat és villával homogén állagúra keverjük. Félre tesszük.
A céklát, ha teljesen kihűlt, meghámozzuk. A mozzarellát és a sült céklát tetszőleges, de hasonló szeletekre vágjuk és egy tányéron ízlésesen elrendezzük. Az öntetet még egyszer villával jól átkeverjük és meglocsoljuk vele a salátát. Bazsalikom levéllel díszítjük. Friss kenyérrel, baguette-tel vagy önmagában fogyasztjuk.