Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Válassz! Stressz válasz? - 1. rész

Összefoglaló egy több részes amerikai dokumentum sorozat esszenciáiból.

2017. május 15. - Paleonita

Pár héttel ezelőtt lehetőségem nyílt megnézni pár előadást az online közvetített  "The Global Stress Summit" című sorozatból. Ebből osztok meg veletek néhány érdekességet - 3 részben, pontosabban a jegyzeteimből, amit az 1 hét alatt készítettem.18516738_10212960425673744_1323790669_o.jpg

Ian Robertson (weboldala itt: http://ianrobertson.org/ ) elmondta, hogy az agyunk kémiai állapotát pillanatok alatt megváltoztathatjuk, például 5-8 mély légzőgyakorlattal.

Ahogy ő szokta mondani, a saját magunk drog dílerévé válhatunk, hiszen a testünk kémiáját tudjuk nagyon erősen befolyásolni. Gondolj csak bele, egy igazi, oldott, beleélős nevetéssel, egy hangos kiabálással vagy akár egy mélyről felszakadó sírással milyen erősen meg tudjuk változtatni a hangulatunkat.

Ugye te is átéltél már hasonlót?

Hozzáteszem, hogy amikor bárkitől azt halljuk, hogy "számolj 10-ig, mielőtt reagálsz egy feszült helyzetben", akkor ugyanúgy az lenne a cél, hogy a stressz állapotból átkapcsoljunk egy racionálisabb, egy nyugodtabb üzemmódba...érdemes kipróbálni. 

Azt is elmondták, hogy a célok kitűzése nagyon jó módszer a mindennapos stressz kezelésére és csökkentésére. Az igazán nagyszerű emberek mind így csinálják. Az viszont fontos, hogy egy -egy cél mérhető és konkrétan meghatározott legyen. (pl. ha azt mondom, hogy minden nap kimegyek sétálni, az nem mérhető és nem konkrét. De ha kiegészítem azzal, hogy minden nap körbe sétálom a házsort, ahol lakom és ez 10 percig fog tartani, az már működik.)

Amióta meghallgattam ezt az előadást, egyfajta órarendet írok magamnak minden napra, általában vasárnap a következő hétre, amit persze folyamatosan frissítek, kozmetikázok. 2 gyerekes anyaként, itthon a 6 hónapos kisbabámmal elképzelhetetlen volt eddig, hogy időnként ne "csússzak szét", és tökéletes megoldásnak bizonyul ez az új stratégia.

Stresszt előidéző tényezők:

- kialvatlanság vagy rossz minőségű alvás

- mozgáshiányos életmód

- tápanyaghiányos étrend

- magányosság érzése

18492402_10212962823893698_1360471826_n.jpg

Judy Carter és Karyn Buxman a humor szerepéről beszéltek, mint lehetséges stressz kezelési vagy elkerülési technikák. Érdemes meglátogatni az oldalaikat, vannak ingyenesen letölthető anyagok és videók.

Judy oldala: http://judycarter.com/

Karyn oldala: https://karynbuxman.mykajabi.com/

Nagyon megfogott mindkét szakember által közvetített üzenet. Aki ismer tudja, hogy személy szerint én sem vagyok egy túlságosan fejlett és érett humorérzékkel megáldott ember, viszont egy kicsit fellélegeztem, amikor rátaláltam ezekre az oldalakra és elkezdtem olvasgatni a témában. Soha nincs késő a szemléletváltásra, főleg így, hogy még gyógyíthatunk is az új gondolkozásmódunkkal.

Nagyot nevettem, amikor a következő példát hozta fel Judy:

"Vegyünk egy olyan esetet, amikor egy túlsúlyos hölgyet kérdeznek meg,  hogy "hogy vagy?".  

Mi lenne, ha rávágná:

"Kövér vagyok, kigyógyultam az anorexiámból! Juhúúúú, az a sok édesség és nyalánkság, amit az uncsi téli estéimen és éjszakáimon megettem, most kifizetődött!"

Hehehe...

Ha mást nem is, de az biztos, hogy egy sokkal őszintébb párbeszédet fog eredményezni a humorral fűszerezett válasz, de mindenesetre jól ledöbbenti majd a kérdezőt, rosszabb esetben pedig totál lesokkolja...

Nyilván leírva nem ugyanaz, de azért próbálom szemléltetni, hogy milyen megközelítésről is van szó...

Judy írt két szuper könyvet, az egyik címe "The Comedy Bible", amit én is megrendeltem, alig várom, hogy olvashassam. Nézzetek körül az oldalán, szerintem megéri!

Karyn szerint a humor olyan, mint egy esernyő.

3 szinten működik:

- kognitív: amikor "leesik a tantusz" :)

- érzelmi: ahogy érzed magad általa - vidámság, jókedv, stb...

- fizikai: amikor pl. nevetésben törsz ki

A humor kortizol csökkentő hatású !!!

Elhangzott a következő idézet is:

"It's not about being funny, but it's about seeing funny." - Amit úgy fordítanék, hogy 

Nem arról van szó, hogy viccesek legyünk, hanem hogy vegyük észre a tréfát.

A másoktól és a világtól komolyan elszigetelődött emberek fokozott stressznek és az ezzel járó ártalmaknak vannak kitéve.

18554384_10212962820453612_1179288051_n.jpg

A reggeli rituálék nagyon hasznosak lehetnek, mint például a következő:

- mozgás

- meditáció

- reggeli vidámság csatorna (pl. különböző humoros oldalak, viccek, történetek olvasása, egy vicces chat "ping-pong" egy jó baráttal vagy ismerőssel, kollegával)

A lényeg, hogy mielőtt elkezdjük a napot, legyen egy biztos bázis, amit önmagunknak teremtünk meg, semmibe nem kerül... ahonnan elindulhatunk...jó, ha ez a bázis magába foglalja a testi (pár perc mozgás) - lelki (pár perc meditáció ) és szellemi (pár perc a derűs hangulatért) felfrissülést is, de legalább egyet a három közül.

A humor tulajdonképpen egyfajta tudatosság, egy izom. Ugyanúgy edzésre van szüksége, mint a test izmainak. 

A humornak különböző fajtái léteznek:

- pozitív, építő humor

- negatív, romboló humor

- a kettő között helyezkedik el az ún. "szürke sáv", ilyen pl. az ugratás, "heccelés". Ez lehet mókás, de le is rombolható vele a másik ember hangulata.

- szarkazmus: lehet fegyver vagy eszköz

- sötét humor (minél közelebb kerül valaki egy tragédiához - pl. komoly betegség végső stádiuma - annál sötétebbé válik a humora. Ezt általában arra használják az emberek, hogy elhatárolják magukat a kínos fájdalom, a kényelmetlenség, a horror állapotától.)

Hogyan erősíthetjük a kommunikációnkat a humor által?

Emlékezetesebbé, élvezetesebbé tehetjük vele a beszédünket. Segítségével elérhetjük, hogy az emberek a kommunikációnk teljes, lényegi üzenetére emlékezni fognak.

18492694_10212962815093478_2274037_n.jpg

Humor bevetésekor mindenképpen figyelembe kell venni:

1. Kötelék (a másik emberrel, akivel kommunikálunk)

2. Környezet (ahol vagyunk, hallhatja-e más, stb...)

3. Biztonság (nem sértjük-e meg mások érzéseit)

4. Időzítés (nem mindegy, hogy mit, mikor...)

Tehát akkor mi is a teendő?

Iktass be minden napodba pár perc humor időt ( ez lehet 5- 30 perc), legyenek meg a biztos forrásaid, az interneten is találni rengeteg ilyet, az én egyik régi kedvencem a Vicckirály volt. Gyorsan meg is nyitottam az oldalt és az első vicc, amin jót nevettem, az a következő volt:

"...A kutya tényleg az ember legjobb barátja. Ha nem hiszed el, próbáld ki a következőt:
Zárd be a kutyádat és a feleségedet a kocsid csomagtartójába.
Egy óra múlva nyisd ki!
Ki örül neked jobban, amikor meglát?..."

:D

Link: http://www.vicckiraly.hu/

További források lehetnek a vicces fotók, idézetek, linkek...kérdezz körbe az ismerősök körében, hogy ki milyen csatornát használ!

Lehet keresni olyan csoportokat, sőt, rendszeres összejöveteleket, ahol a humorról szól az a pár óra, amit együtt töltenek a résztvevők. Érdemes rákeresni az interneten.

A humor képes meggyógyítani a világot!

A humor és a nevetés hatással van a gén kifejeződésre. (gene expression).

18554907_10212963160822121_575337859_n.jpg

Hamarosan folytatjuk!

Fotók: Somogyi Anita

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr2112506353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása