Kisgyerekes családokban nagy sikere van ezeknek az "összedobálós" tepsis ételeknek, hiszen pár perc alatt előkészíthetőek, a többi munkát pedig már a sütő végzi el.
Friss, zamatos, vitamindús fogások következnek...
Csirkés-almás-zöldséges egytál
Ezt az ételt pont 1 óra alatt lehet elkészíteni, plusz az előkészületekre kb 20 perc. Szinte bármilyen zöldség jól passzol a csirkemellhez, valójában már magában az alma, répa, hagyma és a brokkoli is remek összeállítás. Én minden zöldségből tettem bele, amit épp itthon találtam.
Hozzávalók:
1 egész csirkemellfilé, kockára vágva
3 ek zsír
kb 1,5 dl víz
só
bors
őrölt vagy szárított kakukkfű
tetszés szerint zöldségek (én 1 fej lilahagymát, 4 csiperkét, 1 sárgarépát, 2 jonatán almát, fél fej karfiolt és fél fej brokkolit tettem bele)
Elkészítés:
A zsírral kikenem a tepsit és a besózott, borsozott csirkemell kockákat elrendezem benne. A tetszés szerint rusztikusra vágott zöldségeket rápakolom. Picit megsózom, ráöntöm a vizet, alufóliával lefedem. 180-190C fokon 40 percig sütöm légkeverésen, ezután leveszem a fóliát és további 20 percig sütöm.
*****
Fahéjas-vérnarancsos csirke zöldségekkel
Rengeteg ötletet és inspirációt kapok Párizsban élő barátnőmtől, aki minden egyes hazalátogatásakor jobbnál jobb francia gasztro lapokkal lep meg. Ehhez a recepthez egy karácsonyi "Best of cuisine actuelle" magazinban látott finomság adta az ihletet.
Hozzávalók:
személyenként 1-1 db csirkecomb / csirkeszárny
1 nagyobb sárgarépa
1/4 zellergumó
1 alma
1 vérnarancs
1 vöröshagyma
2 kanál zsír
fél marék mazsola
1 dl víz
só
ízlés szerint bors, fahéj és köménymag
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozom és tetszőleges, rusztikus darabokra vágom. Az almát és a narancsot megmosom, felszeletelem majd a zöldségekkel együtt félreteszem. Előmelegítem a sütőt 190C fokra. Egy nagy serpenyőben felhevítem a zsírt, sózom, borsozom a húsokat és mindkét felüket kb 3-4 percig pirítom. Ezután ízlésesen elrendezem a húsokat és a nyers zöldségeket egy tepsiben, fűszerezem, megszórom a mazsolával és hozzáadom a vizet. Alufóliával letakarom és először 35 percig majd a fólia nélkül 12 percig sütöm.
Tipp: csirkemellből is készíthető, ez esetben a sütési idő kb 10 perccel lerövidül.
*****
Kurkumás csirkemell édesköménnyel
Mostanában az egytálételek időszakát élem, mert gyorsak, rendkívül ízletesek és a megspórolt időt a kislányommal és a fotómasinámmal tölthetem. Mezei Elmira egyik receptje ihletett meg, amikor ezt a pác keveréket kitaláltam. Először szokatlannak tűnhet, ám amikor elkezd sülni az étel és terjengenek az illatok, akkor minden kételyünk elszáll.
Hozzávalók:
500 g csirkemellfilé, tetszőlegesre vágva (pl. kockára)
150 g szalonna (opcionális)
1 egész édeskömény, szeletelve
2 db alma, szeletelve
2 közepes hámozott sárgarépa, karikára vágva
1 póréhagyma, karikára vágva
2 ek zsír
kb 1 dl víz
A páchoz:
1 ek méz
2 ek víz
1 tk kurkuma
1 tk fokhagymapor vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 kk cayenne bors
1 kk reszelt citromhéj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A páchoz összekeverjük a hozzávalókat egy tálban, majd a felkockázott csirkemellet beleforgatjuk. 5-10 percre félretesszük. A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Zsírral kikenjük a jénait vagy a tepsit, amit használunk és gusztusosan elrendezzük a húst, a szalonnát és a zöldségeket. Picit megsózzuk, ráöntjük a vizet, alufóliával lefedjük és 35 percig sütjük légkeverésen. Ezután levesszük a fóliát és kb 15-20 perc alatt megpirítjuk.
Megjegyzés: Én két rétegben rendeztem el a zöldségeket is és a húst is, így az alsó réteg kellemesen párolt lett, a felső réteg pedig a végén enyhén ropogósra pirult.
*****
AIP tepsis zöldségek (Autoimmun protokollba illeszthető étel)
Kelkáposzta, zeller, hagymák, fokhagyma, kurkuma, kókuszolaj...viszlát gyulladás! Egy újabb isteni finom csemege, garantáltan a top10-es listára kerül majd. Köretnek vagy csak magában, hidegen vagy felmelegítve hetente akár többször is ajánlom fogyasztásra.
Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta / fodros kel tetszőlegesre vágva (kb 2-3 cm-es csíkok)
2 nagyobb cukkini (nem szükséges hámozni) tetszőlegesre vágva (kb olyan méretű csíkokra, mint a káposzta)
4 db sárgarépa hámozva, karikára gyalulva
4-6 szár angolzeller tetszőlegesre vágva (kb mint a répát)
1 fej lilahagyma félbe vágva, majd szeletelve
1 fej vöröshagyma félbevágva, majd szeletelve
fél csomag újhagyma, tetszőlegesre vágva
1 db piros alma cikkekre szeletelve
1 db zöldalma cikkekre szeletelve
1-1,5 dl kókuszolaj
1 púpos ek kurkuma
4-6 gerezd zúzott fokhagyma
só
1 csokor friss petrezselyem, aprítva (a díszítéshez)
Elkészítés:
Egy széles, alacsony peremű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 170C fokra.
Egy kisebb tálkában az olajat, zúzott fokhagymát és a kurkumát homogén állagúra keverjük egy villával, félretesszük.
Egy kevés fűszeres kókuszolajat a tepsibe kenünk, erre jönnek a zöldségek rétegesen elrendezve. (javaslat: alulra kerüljön a répa és a káposzta, erre a hagymák, a zeller, majd a cukkini és az almák).
A végén meglocsoljuk az egészet a maradék olajjal és kb 40 percre betoljuk a forró sütőbe. Akkor van készen, amikor a szélek elkezdenek barnulni.
Miután kivettük a sütőből, csak akkor sózzuk (ízlés szerint).
*****
Gyömbéres csirke párolt zöldség ágyon
Autoimmun diétába is illeszthető ez a tepsis egytálétel, amelyben a gyömbér, az alma és a hagymák adják meg az ízek kavalkádjához az alapot. Aki szeretne, pár gerezd fokhagymát is szeleteljen bele.
Hozzávalók:
0,5 kg friss spenót
1/4 fej kelkáposzta, tetszőlegesre vágva
1 közepes cukkini, kockára vágva
1 fej vöröshagyma, szeletelve
1 fej lilahagyma, szeletelve
3 kisebb alma, cikkekre vágva
1 cm friss gyömbér, vékonyra szeletelve vagy reszelve
1 ek kókuszzsír + egy kevés a kenéshez
személyenként 1-2 db csirkeszárny, darabolva
só és kb 1,5 dl víz
Elkészítés:
A csirkét besózzuk és egy tálba félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 200C fokra, légkeverésen.
Egy nagy, mély tepsit kikenünk kókuszzsírral majd elkezdjük a zöldségek rétegezését. Alulra megy a spenót, erre pakoljuk a kelkáposztát, a cukkinit, az almát, a gyömbért és a végén a csirkeszárny darabokat.
Ráöntjük a vizet, lefóliázzuk és betoljuk a forró sütőbe 40 percre.
Ezután kivesszük, levesszük a fóliát, megkenjük ecsettel a csirkéket kókuszzsírral, letekerjük a sütő hőfokát 190C fokra , átkapcsoljuk alsó-felső hőre és visszatoljuk a tepsit 15-20 percre.