Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

5 kedvenc szaftos, tepsis egytálételünk az őszi-téli időszakra

2016. október 17. - Paleonita

Kisgyerekes családokban nagy sikere van ezeknek az "összedobálós" tepsis ételeknek, hiszen pár perc alatt előkészíthetőek, a többi munkát pedig már a sütő végzi el.

Friss, zamatos, vitamindús fogások következnek...

csirkes_almas-001.jpg

Csirkés-almás-zöldséges egytál

Ezt az ételt pont 1 óra alatt lehet elkészíteni, plusz az előkészületekre kb 20 perc. Szinte bármilyen zöldség jól passzol a csirkemellhez, valójában már magában az alma, répa, hagyma és a brokkoli is remek összeállítás. Én minden zöldségből tettem bele, amit épp itthon találtam.

Hozzávalók:

1 egész csirkemellfilé, kockára vágva
3 ek zsír
kb 1,5 dl víz

bors
őrölt vagy szárított kakukkfű
tetszés szerint zöldségek (én 1 fej lilahagymát, 4 csiperkét, 1 sárgarépát, 2 jonatán almát, fél fej karfiolt és fél fej brokkolit tettem bele)

Elkészítés:

A zsírral kikenem a tepsit és a besózott, borsozott csirkemell kockákat elrendezem benne. A tetszés szerint rusztikusra vágott zöldségeket rápakolom. Picit megsózom, ráöntöm a vizet, alufóliával lefedem. 180-190C fokon 40 percig sütöm légkeverésen, ezután leveszem a fóliát és további 20 percig sütöm.


*****

Fahéjas-vérnarancsos csirke zöldségekkel

Rengeteg ötletet és inspirációt kapok Párizsban élő barátnőmtől, aki minden egyes hazalátogatásakor jobbnál jobb francia gasztro lapokkal lep meg. Ehhez a recepthez egy karácsonyi "Best of cuisine actuelle" magazinban látott finomság adta az ihletet.

Hozzávalók:

személyenként 1-1 db csirkecomb / csirkeszárny
1 nagyobb sárgarépa
1/4 zellergumó
1 alma
1 vérnarancs
1 vöröshagyma
2 kanál zsír
fél marék mazsola
1 dl víz

ízlés szerint bors, fahéj és köménymag

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozom és tetszőleges, rusztikus darabokra vágom. Az almát és a narancsot megmosom, felszeletelem majd a zöldségekkel együtt félreteszem. Előmelegítem a sütőt 190C fokra. Egy nagy serpenyőben felhevítem a zsírt, sózom, borsozom a húsokat és mindkét felüket kb 3-4 percig pirítom. Ezután ízlésesen elrendezem a húsokat és a nyers zöldségeket egy tepsiben, fűszerezem, megszórom a mazsolával és hozzáadom a vizet. Alufóliával letakarom és először 35 percig majd a fólia nélkül 12 percig sütöm.
Tipp: csirkemellből is készíthető, ez esetben a sütési idő kb 10 perccel lerövidül.

vernarancsos_csirke-001.jpg

*****

Kurkumás csirkemell édesköménnyel

Mostanában az egytálételek időszakát élem, mert gyorsak, rendkívül ízletesek és a megspórolt időt a kislányommal és a fotómasinámmal tölthetem. Mezei Elmira egyik receptje ihletett meg, amikor ezt a pác keveréket kitaláltam. Először szokatlannak tűnhet, ám amikor elkezd sülni az étel és terjengenek az illatok, akkor minden kételyünk elszáll.

Hozzávalók:

500 g csirkemellfilé, tetszőlegesre vágva (pl. kockára)
150 g szalonna (opcionális)
1 egész édeskömény, szeletelve
2 db alma, szeletelve
2 közepes hámozott sárgarépa, karikára vágva
1 póréhagyma, karikára vágva
2 ek zsír
kb 1 dl víz

A páchoz:
1 ek méz
2 ek víz
1 tk kurkuma
1 tk fokhagymapor vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 kk cayenne bors
1 kk reszelt citromhéj
ízlés szerint só

Elkészítés:

A páchoz összekeverjük a hozzávalókat egy tálban, majd a felkockázott csirkemellet beleforgatjuk. 5-10 percre félretesszük. A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Zsírral kikenjük a jénait vagy a tepsit, amit használunk és gusztusosan elrendezzük a húst, a szalonnát és a zöldségeket. Picit megsózzuk, ráöntjük a vizet, alufóliával lefedjük és 35 percig sütjük légkeverésen. Ezután levesszük a fóliát és kb 15-20 perc alatt megpirítjuk.
Megjegyzés: Én két rétegben rendeztem el a zöldségeket is és a húst is, így az alsó réteg kellemesen párolt lett, a felső réteg pedig a végén enyhén ropogósra pirult.

csirkemell_edeskomeny-001.jpg

 *****

AIP tepsis zöldségek (Autoimmun protokollba illeszthető étel)

Kelkáposzta, zeller, hagymák, fokhagyma, kurkuma, kókuszolaj...viszlát gyulladás! Egy újabb isteni finom csemege, garantáltan a top10-es listára kerül majd. Köretnek vagy csak magában, hidegen vagy felmelegítve hetente akár többször is ajánlom fogyasztásra.

Hozzávalók:

fél fej kelkáposzta / fodros kel tetszőlegesre vágva (kb 2-3 cm-es csíkok)
2 nagyobb cukkini (nem szükséges hámozni) tetszőlegesre vágva (kb olyan méretű csíkokra, mint a káposzta)
4 db sárgarépa hámozva, karikára gyalulva
4-6 szár angolzeller tetszőlegesre vágva (kb mint a répát)
1 fej lilahagyma félbe vágva, majd szeletelve
1 fej vöröshagyma félbevágva, majd szeletelve
fél csomag újhagyma, tetszőlegesre vágva
1 db piros alma cikkekre szeletelve
1 db zöldalma cikkekre szeletelve
1-1,5 dl kókuszolaj
1 púpos ek kurkuma
4-6 gerezd zúzott fokhagyma

1 csokor friss petrezselyem, aprítva (a díszítéshez)

Elkészítés:

Egy széles, alacsony peremű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 170C fokra.
Egy kisebb tálkában az olajat, zúzott fokhagymát és a kurkumát homogén állagúra keverjük egy villával, félretesszük. 
Egy kevés fűszeres kókuszolajat a tepsibe kenünk, erre jönnek a zöldségek rétegesen elrendezve. (javaslat: alulra kerüljön a répa és a káposzta, erre a hagymák, a zeller, majd a cukkini és az almák).
A végén meglocsoljuk az egészet a maradék olajjal és kb 40 percre betoljuk a forró sütőbe. Akkor van készen, amikor a szélek elkezdenek barnulni. 
Miután kivettük a sütőből, csak akkor sózzuk (ízlés szerint).

aip_tepsis-001.jpg

*****

Gyömbéres csirke párolt zöldség ágyon

Autoimmun diétába is illeszthető ez a tepsis egytálétel, amelyben a gyömbér, az alma és a hagymák adják meg az ízek kavalkádjához az alapot. Aki szeretne, pár gerezd fokhagymát is szeleteljen bele.

Hozzávalók:

0,5 kg friss spenót
1/4 fej kelkáposzta, tetszőlegesre vágva
1 közepes cukkini, kockára vágva
1 fej vöröshagyma, szeletelve
1 fej lilahagyma, szeletelve
3 kisebb alma, cikkekre vágva
1 cm friss gyömbér, vékonyra szeletelve vagy reszelve
1 ek kókuszzsír + egy kevés a kenéshez
személyenként 1-2 db csirkeszárny, darabolva
só és kb 1,5 dl víz

Elkészítés:

A csirkét besózzuk és egy tálba félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 200C fokra, légkeverésen.
Egy nagy, mély tepsit kikenünk kókuszzsírral majd elkezdjük a zöldségek rétegezését. Alulra megy a spenót, erre pakoljuk a kelkáposztát, a cukkinit, az almát, a gyömbért és a végén a csirkeszárny darabokat.
Ráöntjük a vizet, lefóliázzuk és betoljuk a forró sütőbe 40 percre.
Ezután kivesszük, levesszük a fóliát, megkenjük ecsettel a csirkéket kókuszzsírral, letekerjük a sütő hőfokát 190C fokra , átkapcsoljuk alsó-felső hőre és visszatoljuk a tepsit 15-20 percre.

gyomberes_tepsis_csirke-001.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr3911815805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2016.10.19. 18:32:16

Az autoimmun diétába "illeszthető" receptekhez egy megjegyzés: sem a zellert, sem a spenótot nem bírom, nem is beszélve a sárgarépáról, utóbbitól már egy kis mennyiségtől is úgy begörcsölök, hogy a csempét lebontom a falról. Nyilván nem mindenki van ezzel így, de engem colitises-ként fenti receptekkel simán taccsra lehetne vágni...

Void Bunkoid 2016.10.19. 18:32:28

Szeretném felhívni a blogger figyelmét hogy a hús nem egyenlő a csirkével. Kicsit több változatosságot! :)

kvadrillio 2016.10.19. 22:20:00

ELSŐ KETTŐ....AZTÁN SEMMI... :)

Paleonita 2016.10.20. 11:11:04

@Kyria: köszönöm, hogy megosztottad a saját tapasztalataidat és felhívtad a figyelmet, hogy bizonyos alapanyagok néha nem működnek az AIP diétában. A legtöbb tudást és tapasztalatot mindig egyéni történetek alapján tudjuk megszerezni, így hát örülök, hogy leírtad a fentieket. Amennyiben érdekelhet téged ingyenes étkezési pszichológia coaching lehetősége, akkor itt is jelzem, hogy októberben vállalok még tanácsadásokat. Az alábbi linken olvashatsz egy bejegyzést, hogy miről is szól ez valójában. Én most ezzel foglalkozom és szülés előtt szívesen vállalok még beszélgetéseket tapasztalat és gyakorlat szerzése célból. Köszönöm mégegyszer, hogy írtál! :)

etkezestudat.blog.hu/2016/06/29/kinek_is_szol_az_etkezesi_pszichologia

Paleonita 2016.10.20. 11:13:10

@Void Bunkoid: köszönöm az észrevételt, lesznek sokkal változatosabb receptek. Egyelőre azokat a régi receptjeimet osztom meg az oldalon, amelyek egy nemrég megszűnt "gyűjtő portálon" voltak megtalálhatóak. Egy csokorba (és posztba) szedem a hasonló típusú ételeket és ez most ilyen csirkésre sikerült. :)

Csaba121 2016.10.20. 11:49:30

Azok a döglött legyek a vérnarancson direkt vannak rajta, vagy el lehet hagyni azokat?

Paleonita 2016.10.20. 11:50:43

@Csaba121: A kissé égett tetejű mazsolák elhagyhatóak, nem szükséges őket is tálalni.

degeco 2016.10.20. 11:51:06

Ugy tűnik, hogy egy recept különböző mutációi lettek bemutatva
süti beállítások módosítása