Édesanyám kertjében megszaporodtak az őszibarack fák és az idei termés - ellentétben a saját sárgabarack termésünkkel a telken - elképesztően gazdag volt.
Miután napi fél kg őszit megettünk a kislányommal kb 1 héten keresztül, elhatároztam, hogy a maradékból lekvárt készítek. Semmit nem tettem bele, csak vanília rudat.
A barackokat megmostam, lehúztam a héjukat és kimagoztam.
Egy nagy lábosban kézzel összenyomkodtam, feltettem főni, és amikor már rotyogott, beletettem 2-3 db maradék vaníliarudat (aminek a magját korábban már felhasználtam máshoz).
Fél órát főztem, majd strerilizált üvegekbe töltöttem. Miután rácsavartam a fedelüket, fejre állítottam az üvegeket és kb 5 perc múlva száraz dunsztba tettem őket.
Nem lett túl édes, inkább pikáns, hiszen én fehér húsú őszibarackból készítettem. Fogyasztáskor - pl. palacsintához - lehet, hogy egy kis mézzel dúsítom majd a gyerekeknek és a vendégeknek, ha nem elég édes.
De jó lesz egy csepp nyár a hűvösebb őszi vagy hideg téli délutánokon a süteményekhez, palacsintákba vagy akár 1-2 kanálkával önmagában ...