Bemutatom nektek a thai gyors ételeim közül az egyik kedvencemet. Pár évvel ezelőtt kezdtem el ismerkedni a pálcikákkal is és már egész jól megy vele a lassú evés...ami azért nagyon lényeges, mert mindig is a gyorsan lapátolók közé tartoztam. Ez viszont roppant egészségtelen és káros az emésztésre is. Épp erről olvasok egy könyvet, így hát hamarosan lesz egy poszt a legfontosabb ismeretekről és tapasztalatokról.
Addig is jöjjön ez a kellemesen krémes, fűszeres, lazacos finomság, amihez a hozzávalók nagy részét a nagyobb Spar áruházakban is megtaláljátok, mint például ezt az organikus, füstölt lazacot ( 100 g-os kiszerelés mindössze 1.000,- Forintért)
- 100 g thai rizstészta
- 100 g füstölt lazac szeletek
- ízlés szerint vegyes zöldségek (a Spar-ban kapható zöldséges pultból válogatva: kelkáposzta, póréhagyma, répa, fehér káposzta, újhagyma - két személyre elegendő a kis dobozt megtölteni)
- 1 dl zsíros kókusztej (Aroy-d)
- 1 ek kókuszzsír
- só, bors, gyömbérpor, és csili (elhagyható)
- metélő saláta levelek a díszítéshez
- extra szűz olívaolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
Serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt és a zöldségeket pár perc alatt megpirítjuk. Rádobjuk a tetszőleges kockákra vágott lazacot, fűszerezzük és további 2-3 percig pirítjuk. Ráöntjük a kókusztejet, forralunk egyet rajta és elzárjuk a lángot.
A rizstésztát a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük majd leszűrjük. Összeforgatjuk a halas szósszal és azonnal tálaljuk. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Barátnőm jött át ebédre, az erkélyünkön terítettem meg és igazán kellemes pillanatokat teremtettünk a belvárosi forgatag közepén, amihez semmi másra nincs szükség, mint egy finom étel és kellemes társaság.
Éljen a "slow food" a rohanó város közepén!
:)