Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A pajzsmirigy titok - 4. rész

A 2017. márc. 1-jén kezdődött dokumentum sorozat magyar nyelvű összefoglalója

2017. március 17. - Paleonita

A most következő részben ránézünk egy kicsit a pszichés és lelki területekre...ezen kívül konkrét öngyógyító tippeket és gyakorlatokat is megismerhetünk.

Kinek a felelőssége az egészségem? Amikor egy orvossal / tanácsadóval / terepautával dolgozom együtt, akkor kinek a felelőssége, hogy jól érezzem magam?

Kérdés ez egyáltalán? 

Aki lemaradt volna a harmadik részről, itt a link:

http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/16/a_pajzsmirigy_titok_3_resz


2011_12_10_sopron_040.jpg

Sok esetben sajnos még mindig nem egyértelmű, hogy a segítők feladata és felelőssége nem az, hogy én jobban érezzem magam, hanem az, hogy először is meghallgassák a történetünket (miért vagyunk ott, miben kérjük a segítségüket), majd a legjobb tudásuk szerint tanácsokat adjanak és megválaszolják a kérdéseinket, amelyek a gyógyulásunkhoz vezető úton felmerülnek. Az, hogy én kit választok segítőmnek, mit fogadok meg a tanácsaiból, hogyan tartom magam az elhatározott életmód változtatásomhoz és milyen erőfeszítéseket teszek bele az öngyógyításomba, az mind az én felelősségem. 

Egy diagnózissal nem kapsz mást, mint egy menetjegyet az egészségedhez (vissza)vezető úthoz. Sötét, néha hosszú és kanyargós úton kell végigmenned, a cél pedig a teljes átalakulás, a gyógyulás és nem utolsó sorban az, hogy újult erővel, elhivatottsággal, sok-sok tudással és tapasztalattal másokon is segíthess

Dr. Datis Kharrazian a következőket mondta és mennyire igaza van:

“Ha nem alszol eleget, ha utálod amit csinálsz és problémásak a kapcsolataid, akkor teljesen mindegy, hogy milyen étrend kiegészítőket szedsz és milyen ételeket iktatsz ki, mert így bizony néhány igen komoly autoimmunitást előidéző faktorral élsz együtt."  

Nagyon sokan az egyik legerősebben lehúzó, negatív érzéssel és energiával élik meg a betegségüket, ami nem más, mint a szégyen.

Tudtad, hogy a szégyen gyulladásfaktor a szervezet számára és azonnal beindulhat a krónikus gyulladáshoz vezető folyamat a testedben?

img_4362.JPG

Ha (még) nem vagy képes megosztani másokkal a bajaidat, az érzéseidet, a tüneteidet, a fájdalmaidat, akkor van egy nagyon jó módszer arra, hogy ne önmagadba zárd el és tedd magad még betegebbé általa:

Írj naplót! 

Kutatások bizonyították, hogy azok a betegek, akik legalább hetente 1-2 alkalommal "kiírták" magukból a gondolataikat, érzéseiket, sokkal gyorsabban haladtak a gyógyulás felé, mint azok, akik önmagukba zárkózva, csendben, elkeseredetten és reményt vesztve várták...hogy... történjen... valami...(?!)

Figyelem!

Abúzus, erőszak, bántalmazás  ----) és az ehhez társuló szégyenérzés = gyulladás !!!

Muszáj feloldani, megbeszélni, kidolgozni önmagunkból ezeket. Saját tapasztalatom van a témában, korábban már írtam egy másik posztban, hogy pár évvel ezelőtt két EMDR terápián is részt vettem. Az egyik pedig pont egy ilyen gyerekkori esemény feldolgozásáról szólt. 

Az empátia kioltja a szégyenérzést.

Ez akkor tud megvalósulni, ha egy olyan emberrel oszthatjuk meg a történetünket, aki úgy figyel ránk, úgy hallgat és hallja meg a hangunkat, hogy közben

1. nem ítél el...

2. pontosan tudja és érzi, hogy mennyire nehéz róla beszélni, ezért 

3. értékeli, hogy megtiszteljük a bizalmunkkal 

4. maximális empátiát tanúsít felénk.

Mást nem is kell tennie. Semmilyen egyéb segítségre nincs szükség. Ennyi a lényeg. Ennyi az egész.

img_4385.JPG

Hidd el, tudni fogod, hogy hol, mikor és ki lesz az, aki meghallja a segélykiáltásodat és elmondhatod majd a történetedet...hogy végre leeshessen rólad az a sok teher, amely nyomja a válladat, hátadat, gerincedet és ami végső soron megbetegít...

James Maskell szerint a pajzsmirigy egy evolúciós riasztóberendezés. Azonnal jelez, ha valami kibillent a harmóniából a testben (és lélekben egyaránt).

A pajzsmirigy zavarok kapcsán szinte mindig nagyon fontos, hogy a mellékvesékről is szót ejtsünk. Biztos hallottatok már a mellékvese fáradtságról, amikor a túlzott stressz, alváshiány vagy egyéb okok következtében a mellékvesék nem tudják a rájuk rótt feladatokat maximális hatékonysággal ellátni.

A vércukorszint rendezése az első számú feladat mellékvese problémák esetén. Aki az átlagosnál erőteljesebben kívánja a sós és az édes ízeket (gondolok itt a csillapíthatatlan vágyról), az szinte biztos lehet benne, hogy munkája van ezen a területen.

img_3438.JPG

Hogyan nyerheted vissza a mellékveséid egészségét, hogyan állíthatod vissza a harmonikus működésüket?

Íme:

Aludj!

Az alvás minden egyes szervrendszeredre jótékony hatással van.

5 lépéses mellékvese támogató terápia:

1. ALVÁS mennyisége és minősége: Ha úgy érzed, hogy álmos vagy, amikor elvileg nem kéne aludnod: nézd meg, számold össze, hogy pontosan mennyi időt töltesz alvással és milyen minőségű az alvásod. Alakíts rajta szükség esetén.

2. KOFFEIN fogyasztás szabályzása: délután 2 óra után ne fogyassz kávét. Az ún. hypersomnia (pl.  napközben az asztalra hajtott fejjel elalvás) nem azért jön létre, mert keveset alszik valaki, hanem azért, mert az alvás minősége nem kielégítő.

3. ALKOHOL: az emberi szervezetnek kb. 1 órára van szüksége ahhoz, hogy 1 pohár alkoholos italt megemésszen. Ha vacsora mellé 2 pohárt bort szeretnél fogyasztani és este 10-kor kerülsz ágyba, akkor ez azt jelenti, hogy 8-kor abba kell hagynod az ivást.

4. MOZGÁS: amennyiben az orvosod sem látja akadályát, akkor a testmozgás az egyik legjobb módja az alvás minőségének a javítására.

5. FÉNY: 15 perc napfény a szabad levegőn minden egyes reggel csodákat tesz és visszaállítja az esetlegesen megzavart cirkadián ritmusodat.

img_4796.JPG

Pajzsmirigy terápia alatt is beiktathatók a következő testmozgás gyakorlatok, amelyek intenzitása állóképesség és energiaszint szerint növelhető (az elvégzett gyakorlatok száma és nehézsége egyénileg módosítható. Natalie Jill, fitness és táplálkozási szakember mutatta be a gyakorlatokat. Érdemes rákeresni és megnézni a weboldalát. Inspiráló! )

1. Plank (nem kell rögtön a teljesen egyenes háttal végzett gyakorlattal kezdeni, először lehet egy kicsit megemelt csípő-fenék pózban végezni. Nincs szabály, hogy hány percig, amennyi elsőre jól esik...aztán majd a későbbiekben lehet növelni az időt )

2. Falnál "ülős" karemelések: Hátunkkal a  falnak támaszkodva leereszkedünk, mintha egy sámlira ülnénk le, két karunkat könyéknél behajlítva emelgetjük a falnál, mint amikor pl. súlyzókat emelgetünk. Ha jól csináljuk a gyakorlatot, akkor az egész testünket jól megdolgoztatjuk. A comb izmokat, fenék, hát és karizmokat egyaránt.

3. Push-up (fekvőtámasz): nehézségi fokok: 

a) falnál

b) egy padon 

c) térdek a padlón pózban

d) plank pozíció - haladóknak

Az pedig, hogy milyen távolságra vannak egymástól a karok (lerakott tenyerek), meghatározza, hogy pontosan melyik izomcsoportra dolgozunk.

4. Tricepsz gyakorlatok egy padon: ezt már biztosan mindenki próbálta, nekem személy szerint a mindenkori "mumus" gyakorlatok közé tartozik, annak ellenére, hogy igen szép eredményeket lehet vele elérni. 

Fontos: az este fogyasztott szénhidrátoknak kortizol csökkentő hatása van, így hát ideális választás lehet, ha egy pihentető alvást szeretnénk elérni. (persze nem 2 tábla csokira gondolunk...)

A gyógyulás érdekében pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a pihenés, lazítás mennyire kulcsfontosságú.

Nem kell megvárni, amíg összeomlik a rendszer (pl. egy betegség, baleset, stb..)

Öngyógyítás = meg kell tanulni szünetet tartani. Meditálni. Csak úgy "lenni"...

Hamarosan folytatjuk!

img_6206.JPG

Forrás: The Thyroid Secret

Fordította: Somogyi Anita

Segítség a lektorálásban, tartalomban: Szőke Eszter

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr9212339685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása