Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A pajzsmirigy titok - 3. rész

A 2017. márc. 1-jén kezdődött dokumentum sorozat magyar nyelvű összefoglalója

2017. március 16. - Paleonita

Folytatjuk a pajzsmirigy titok című sorozatot, aki lemaradt a második részről, itt a link:

http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/14/a_pajzsmirigy_titok_2_resz

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen ételeket célszerű kerülni, ha a pajzsmirigyet szeretnénk támogatni.

Az emberek 70% a tejtermékekre és a tojásra érzékenyek. Ezen kívül a kukorica, szója, földimogyoró és a glutén, a kávé és az alkoholok is kerülendőek. Az alkohol kimeríti a B-1 vitamin raktárainkat, a B-1 vitamin pedig egy nagyon fontos mikrotápanyag, ami a pajzsmirigyet támogatja. B-1 vitamin hiány esetén tapasztaljuk a "tompa" agyműködést (brain fog)...amikor "nem találjuk a megfelelő szót".

 img_6614.jpg

Páciensek arról számoltak be, hogy amikor elhagyták ezeket az ételeket, gyors fogyás indult be, elmúltak a tipikus cukros és szénhidrát dús ételek iránti sóvárgások és megszabadultak a gyulladásoktól.

A leggyakrabban az ún. késleltetett immunválasz váltja ki az ételérzékenységeket. (delayed immune response)

Íme néhány tipp, hogy milyen ételek, alapanyagok támogatják a pajzsmirigyet:

- csontleves

- megbízható forrásból származó belsőségek, húsok

- zöldségek, gyümölcsök

- fermentált ételek (pl. savanyú káposzta)

- halak és tengeri herkentyűk

file-1_1.jpeg

Törekedjünk rá, hogy reggelire fehérjét, zsírt és rostokat is fogyasszunk (PFF - Protein Fat Fibre)

Egy példa egy ilyen reggelire:

Darált húsos steak kacsazsíron sütve, avokádóval, rukolával, savanyú káposztával és egy kis brokkoli csírával.

Igen, tudom, hogy ez a megszokott, nyugati reggelikhez képest igencsak eltérő fogásnak hangzik...pedig a világban elég sok helyen esznek fehérjét, zsírt és rostokat reggelire. Csak mi szoktunk ennyire rá az édesség, péksüti és hasonlókra. Gyakorlatilag desszertet fogyasztunk reggelire.

A brokkoli csíra nagyon szépen kipucolja a szervezetben felhalmozódott BPA-t, ami endokrin zavarokat okoz.

Az avokádó pedig hőfejlesztő (thermogenic) étel, akár napi szinten iktassuk be az étrendünkbe.

Néhányan tartanak az oxalát tartalmú ételektől (pl. spenót), erre azt javasolják, hogy pároljuk meg őket.

Dr Jonny Bowden, akit a táplálkozási mítoszok megbuktatójának is szoktak nevezni, a következőket mondja:

Ha olyan ételekből visszük be a kalóriákat, amelyek a zsírraktározásért felelős hormonokat tartják magas szinten, akkor nem fog beindulni a fogyás (pl. inzulin, kortizol)

A finomított szénhidrátok, tejtermékek és a cukrok pont ilyen kalóriák.

Nézzük csak meg példaként az egyik ilyen hormont közelebbről, az inzulint.

Az inzulin feladata, hogy a véráramból kiszedegesse a cukrot, így megelőzve, hogy vészesen magas cukorszint alakuljon ki, majd szépen elkísérje őket az izomsejtekhez, ahol adott esetben energiaként lesz rájuk szükség.

Tehát amikor a vérben megjelenik a cukor, a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy a cukor pajtikat szépen az izmokba cipelje. Igen ám, de mi történik akkor, ha nem igazán történik aktivitás, mozgás és nem nagyon van szüksége az izmoknak energiára...ekkor ezek a sejtek elkezdenek érzéketlenné, más szóval rezisztenssé válni és nem nagyon fognak már az inzulinra hallgatni.

Ezt a következő egyszerű példával szemlélteti a doki:

Képzeljük el, hogy New York forgatagában élünk, napi szinten hallgatjuk a kukásautót, az ablak alatt zakatol a vonat vagy más jármű, folyamatosan megy a sziréna, dudálnak az autók a dugóban...egy idő után rezisztensek leszünk ezekre a zajokra mert megszokjuk, hogy mindig ez van...

Pontosan ez történik a sejtekkel ---) ha folyamatos a cukor jelenléte a vérben ----) akkor rezisztenssé válnak.

De van egy másik típusú sejt: a zsírsejt. Ezek pedig örömmel fogadják őket: "Gyertek, mi beengedünk titeket.." - mondják.

Ebből pedig következik a testsúly gyarapodás.

Aztán eljön az idő, amikor már a zsírsejtek is nemet mondanak, ekkora már az egeket veri a cukor és az inzulin szintje a vérben, amiből pedig egyenes és gyors út vezet a cukorbetegségig.

A következő ide kapcsolódó téma a vashiány: aki vashiányos, általában nem arról van szó, hogy nem visz be elég vasat...hanem a vas felszívódásával lehet gond a szervezetében. Ebből kiindulva pedig értelmetlen és haszontalan lenne bármilyen felírt vastablettával, vagy más vasat tartalmazó csodaszerrel próbálkozni (kivétel ez alól a Humet-R nevű készítmény, ami bár jelenleg hiánycikk itthon a gyógyszertárakban, nekem viszont már rengetegszer hozzájárult a vashiányom megszüntetéséhez)

Van öntöttvas edényed, lábasod, serpenyőd? Ha van, szuper, ha nincs, szerezz be egyet mielőbb és indulhatnak a főzések! Mindent, még a legegyszerűbb ételt is abban készítsd el, facsarj mellé friss citrusok levét (pl. napi 2 dl narancs-citromlé vegyesen) és máris sokat tettél a vas szinted helyreállításáért.

file-3.jpg

Akinek felszívódási gondjai vannak, annak valószínűleg kevés a gyomorsava is. Ezzel kapcsolatban a pepszin nevű enzimet és a mangánt emelik ki, mint lehetséges táplálék kiegészítők. 

PM alulműködés esetén B12, B-1, D-vitamin, és Szelén hiány szokott fennállni a szervezetben.

Majd végül de nem utolsó sorban a D-vitamin pótlásról is szót kell ejtenünk. A D-vitamin valójában egy hormon, elképesztően sok funkciót tölt be a szervezetben és az endokrin rendszerünk egyik fő támogatója. Általában az emberek súlyos D-vitamin hiányosak (bár hozzáteszem, hogy szerencsére egyre többen szednek D-vitamint és az adagolást is ügyesen, a megmért D-vitamin szint eredménytől és testsúlytól függően állítják be. (én jelenleg 10.000 NE D-vitamint szedek, K vitaminnal együtt, mivel szoptatok és még nincs napozós szezon.) Nagyon fontos, hogy időnként laborban ellenőriztessük a D-vitamin szintünket. (én félévente szoktam menni)

Hamarosan folytatjuk!

Forrás: The Thyroid Secret

Fordította: Somogyi Anita

Segítség a lektorálásban, tartalomban: Szőke Eszter

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5012337867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása