Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A 8 univerzális anyagcsere fokozó - 2. rész

A LAZÍTÁS szerepe és fontossága az étkezésben (és az életben)

2016. december 05. - Paleonita

Egy korábbi posztom folytatásaként sorra vesszük azt a nyolc, anyagcserét nagyban meghatározó és alakító tényezőt, amelyekre érdemes különös figyelmet fordítani  az életünkben.

Az első rész a ritmusról szólt, korábbi posztom linkje itt:

http://etkezestudat.blog.hu/2016/07/07/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_i_resz

Most pedig a LAZÍTÁS, a RELAXÁCIÓ kerül a középpontba.

Egy idézet Gandhi-tól: 

"Az élet többről szól, mint a rohanás." (Ford. Hársfai Nikolett)

wp_20161022_12_42_09_rich_1.jpg

 

Gyors, lassú, közepes?

Hogyan határoznád meg az evésedet: gyors evő vagy, lassú vagy közepesen gyors? Amennyiben gyorsan eszel, akkor legfőbb ideje, hogy lelassíts.

Hallottad már a mottót, miszerint:

Minél lassabban eszel, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd.?

Emlékezz csak vissza egy olyan szituációra, amikor stresszes, rohanós állapotban ettél...mi történt testi szinten? A legtöbben a következő tünetekkel találkoznak ilyenkor: gyomorégés, görcsök, bélgázok, emésztőrendszeri fájdalmak, böfögés és erőteljes éhségérzet.

Abban a pillanatban, amikor a stressz kémiai állapota alakul ki a szervezetben, gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a légzés és azoknak a hormonoknak a szintje emelkedik a vérben, amelyek segítségével gyors energialökethez jut a test: adrenalin, noradrenalin és kortizol. A hasi területek helyett a fej és a végtagok irányába terelődik a vérellátás, hiszen jön a "küzdj vagy menekülj" élethelyzet. A legfontosabb azonban, hogy egy totális stressz reakció esetén az emésztés teljes egészében leáll.

Ha belegondolunk, abszolút logikus, hogy miközben egy gorilla elől rohanunk, nem arra pazarolja a test az energiát, hogy a reggelire elfogyasztott strucctojást eméssze.

Képzeld magad elé, ahogyan otthonról rohansz a munkahelyedre, miközben egy muffint vagy valami reggelire szánt elemózsiát gyorsan megeszel, vagy amikor ki sem látszol a munkából és pár perc alatt belapátolsz valamit ebédre ...miközben minden jár a fejedben, csak épp nem az evés. Az ilyen pillanatokban a testnek fogalma sincs, hogy valójában nem életveszélyes szituban vagy és ugyanúgy reagál, mintha az életedért futnál.

Tehát ha éreztél már olyat, hogy egy stresszes állapotú evés után, mintha beleült volna az étel a gyomrodba, akkor nagyon is jól érzed: van, hogy hosszú percekig, akár órákig is várakozik az emésztetlen étel a hasadban, amíg a szervezet vissza nem kapcsol normál emésztésre.

Elég kellemetlen. Igaz?

Eheted a világ legegészségesebb ételét, azonban a hangulatod drámaian meghatározza majd az emésztésed hatékonyságát. Látod már, hogy miért nem elég, ha egészséges táplálékokat fogyasztasz? Pont ugyanannyit számít az is, hogy milyen állapotban vagy, amikor eszel.

wp_20160823_09_55_49_rich.jpg

Van mit tanulnunk a franciáktól...

Jártál már valaha Franciaországban? Láttad, hogy a franciáknál miről is szól az étkezés?

A legtöbb ember, aki egy kicsit is jártas a francia kultúrában, azt válaszolja erre a kérdése, hogy a franciák órákig ebédelnek és sok vörösbort fogyasztanak, rengeteg sajtot és magas zsírtartalmú ételt esznek, az adagok inkább kisebbek, az ebéd általában a legbőségesebb, fanatikusak a friss és jó minőségi alapanyagok használatát illetően, nem mozognak annyit, mint az amerikaiak, sokat dohányoznak, soványabb testalkatúak és az étkezések ünnepélyesek, nem pedig rohanósak. A "gyors kaja" mint olyan, nem is olyan rég még teljesen ismeretlen volt a számukra.

A 90'-es években a kutatók elkezdték az amerikaiak és a franciák egészségi állapotát összehasonlítani és meglepő eredményekre jutottak. Arra jöttek rá, hogy a franciák éves átlagban sokkal több zsírt fogyasztanak, mint az amerikaiak. Ezek szerint sokkal magasabb koleszterin szintjük kéne hogy legyen és több szív-és érrendszeri megbetegedés, azonban kiderült, hogy ezek a számok sokkal alacsonyabbak, mint az amerikaiak esetében. Ez akkora meglepetésként hatott a kutatókra, kb mint egy UFO leszállása...hiszen korábban úgy hitték, hogy a szívbetegségek és a vér koleszterin szintje nagyban összefügg a magas zsírfogyasztással, nem pedig ellenkezőleg.

Az összes nézőpontból megvizsgáltuk ezt a dilemmát és minden lehetséges magyarázatot sorra vettünk. A kutatók azzal érveltek, hogy a franciák étrendjében bizonyára van valami titkos összetevő, aminek köszönhetik a kicsattanó egészségüket: a borra gyanakodtak. Így hát a vörösbor aktív kémiai komponensét, a polifenolt izolálták. Meggyőződésük volt, hogy a franciák szív-és érrendszeri egészségüket ennek az összetevőnek köszönhetik.

Na, másnap az újságok címlapjai tele voltak a "Fogyassz több vörösbort" és hasonló üzenetekkel, ami érthető módon óriási felbolydulást okozott, hiszen ellent mondott annak a rengeteg tanulmánynak, amely szerint az alkohol agysejt pusztító, immunrendszer gyengítő, roncsolja a májat, mutációt okozhat a magzatban és nem utolsó sorban a társadalomra nézve is pusztító hatással van a részegség és a függőség kialakulása miatt.

img_1092.JPG

Hát akkor most kinek lehet hinni?

Nézzük csak meg ezt a kérdést közelebbről: egyik kutató sem vizsgálta meg az "összképet"...csak egyes részleteit.

Először is a franciák szinte mindig paraszimpatikus idegrendszeri állapotban - azaz relaxált állapotban étkeznek, így hát az emésztésük hatékonysága a maximumon van. Még ha stresszesebb napokat is élnek meg, a megfelelő idő ráfordítás, ízlelgetés, ínyenckedés és a francia barátok, ismerősök társaságában elfogyasztott fogások valószínűleg elősegítik majd a relaxált étkezést. És ha még ez sem könnyít a feszültségükön, akkor az az 1-2 pohár vörösbor majd segít.

A franciáknál az étkezés nem forrt össze az üzleti élet rohanásával. Sokkal inkább az élvezeten van a hangsúly.

Megadják a módját az étkezéseknek, ünnepelnek, jó a kedvük, nem rohannak...

wp_20160821_18_08_59_rich.jpg

Nem a polifenolok miatt egészségesebbek, hanem azért, mert megtanultak ellazulni, amikor étkeznek és örömmel töltenek el akár órákat is a partnerükkel vagy a társaságukkal és kisebb adagokat, azonban minőségi és friss ételeket esznek.

A Franciaországban töltött több mint egy évem során magam is megtapasztaltam, hogy mennyire másként értelmezik a franciák az étkezéseket. Párizsban is, de főleg Bretagne-ban tettem szert olyan tapasztalatokra, amelyek a mai napig elkísérnek és emlékezetesek maradnak. Ex apósom tanított meg rá, hogy zsíros sajtokat ebéd után együnk, ne pedig vacsorára...vörösbort úgy szintén. A balzsamecetes-olívaolajas sült céklasaláta paradicsommal, salottával szintén nagy kedvenc lett. A különféle halakból és húsokból készült steak-ek salátával, dióval, sok olívaolajjal...a magas minőségű natúr joghurtok, a tiszta forrásvíz és a rengeteg finom bogyós gyümölcs...és a reggeli baguette sooook vajjal és házi lekvárral...sóhaj....örökre visszavágyok oda...fantasztikus volt ott...így élni...

Azt hiszem pár éven belül el kell látogatnom ismét Franciaországba, hogy magamba szívjam ezt az ünneplős, relaxált, ráérős, ínyenc étkezési szokás világot...mert néha nagyon hiányzik.

A következő posztban néhány gyakorlatot fogok bemutatni, hogy könnyebb legyen a relaxált étkezést megérteni és megtanulni. Az "O" vitaminról is szó lesz és annak fontosságáról az étkezésben (oxigén).

wp_20161019_14_39_37_rich.jpg

Fotók: Somogyi Anita

Inspiráció: Marc David - The Slow Down Diet 

"Relax" ütemek Frankie Goes To Hollywood-tól:

https://www.youtube.com/watch?v=rCp2h5jslKY

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5512016255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.03.18. 13:31:38

Na erre kíváncsi leszek. Jómagam is részesültem a francia vendégszeretetben és kulináriában......és visszagondolva ugyanezt tapasztaltam.
süti beállítások módosítása