Édesanyám készíti a világ legfinomabb töltött csirkéjét...így hát ehhez a recepthez az inspirációt is tőle vettem - egy kis átalakítással. A brokkoli és a máj igazi tápanyag és vitaminbomba, a gomba pedig csak fokozza az ízeket...a csirkecombról és a finom, ropogósra sült bőréről nem is beszélve. A kedvencem.
Hozzávalók és elkészítés 2 személyre:
- 2 db egész csirkecomb, bőrével
- 250 g laska gomba vagy csiperke
- 200 g máj (én borjúmájat használtam)
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 brokkoli rózsa
- jó minőségű zsír vagy olaj a sütéshez (én extra szűz kókuszolajat használok)
- ízlés szerint só, bors, majoranna
- köretnek pl. 1 egész édesburgonya, főzőbanán
Először a tölteléket készítjük el: zsíron vagy olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, tetszőlegesre vágjuk a gombát és a brokkolit, rádobjuk és addig pirítjuk, amíg a gombának majdnem teljesen elfőtt a leve. Ekkor mehet rá a kisebb darabokra vágott máj, majd borssal és majorannával fűszerezzük. Kb 5-7 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről és ekkor sózzuk. Félretesszük egy kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítjük 190C fokra. A csirke combokat besózzuk minden oldaláról (a bőr alatt is). A tölteléket ízlés szerint vágódeszkán késsel kicsit jobban összevágjuk - én rusztikusan szeretem (lehet botmixerrel is, így krémesebb lesz), majd betöltjük a csirkelábak bőre alá. Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt teszünk, kikenjük olajjal vagy zsírral, édesburgonyát vagy más zöldséget rakosgatunk rá, utána jöhetnek a combok. Alufólia alatt 20 percig sütjük, majd fólia nélkül 15-20 perc alatt megpirítjuk.