Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A pajzsmirigy titok - 2. rész

A 2017. márc. 1-jén kezdődött dokumentum sorozat magyar nyelvű összefoglalója

2017. március 14. - Paleonita

Megérkeztem a folytatással...aki lemaradt az első részről, az alábbi linken elolvashatja:

http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/13/a_pajzsmirigy_titok_the_thyroid_secret#more12309845

Azok az emberek, akinél műtétre kerül a sor és eltávolítják a pajzsmirigyét, egész életükben alulműködéssel és az erre kapott gyógyszerrel kell hogy együtt éljenek.

Az alulműködéses PM működési zavarok 90%-ának a Hashimoto thyreoditis, azaz autoimmun zavar áll a hátterében.

img_1706.JPG

Chris Kresser elmagyarázta, hogy ez nem más, mint egy krónikus gyulladás állapota, így hát miért is kezelnénk PM gyógyszerekkel? A szervezet képtelen lesz a T4 hormont T3 hormonná alakítani a gyulladások miatt. (A T4 egy inaktív, a T3 pedig egy aktív PM hormon.)

Szóba kerül az ún. LDN terápia (Low Dose Naltrexone) - ebbe most nem mennék bele mélyebben, egy opiátfüggőknél használt orvosi terápiás gyógyszerről van szó, amelyet alacsony adagolással pajzsmirigy zavaroknál is alkalmaznak már. Dr Mark R Mandel beszélt róla bővebben (utána lehet nézni a gyógyszernek a PUBMED oldalain is, illetve a terápiának, ha beírjátok a Google-ba a "low dose naltrexone" kifejezést.)

Az ún. nyughatatlan láb szindróma, a Graves PM túlműködés és bizonyos bélbetegségek esetében alkalmazva nagyon jó ereményeket értek el az LDN terápiával.

A két fő gyulladásfokozó étél csoport a glutén tartalmúak és a tejtermékek, amit autoimmun betegségek esetében azonnal ki kell iktatni. 

Korábbi cikk fordításom a tejtermékek témájában - Izabella Wentz-től az alábbi linken olvasható:

http://etkezestudat.blog.hu/2016/06/21/tejtermekek_a_masodik_legproblemasabb_elelmiszerek_a_hashimoto-ban

Napi szinten akár 80.000 különféle méreganyaggal találkozik a szervezetünk!

Ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy a szervezetünkben milyen méreganyagok vannak felhalmozódva: (a káros szenvedélyek is ide tartoznak, pl. cigaretta, drogok, alkohol, gyógyszerek)

- fémes szájíz

- fáradékonyság, krónikus fáradtság

- fejfájás

(jelenleg kutatómunkát végzek, hogy Budapesten hol lehet ilyen speciális vizsgálatokat végeztetni. Amint lesz megbízható információm, lesz róla egy külön poszt.)

Hashimoto PM zavar esetén sokszor a műanyagokból származó BPA nevű összetevő okozza a mérgezést. Szabaduljunk meg ezektől a műanyagoktól a háztartásunkban, amennyire csak lehet és váltsunk helyettük üvegre.

A BPA-t a savas anyagok (pl. ecetek, citrusfélék levei, stb) és a hő (pl. mikrohullámú sütő) oldják ki a legkönnyebben és leggyorsabban. Gondolj csak bele, hogy naponta 1-2-3 adag elviteles kávét is fogyasztunk, papírpohárban, műanyag kupakkal...amelyen keresztül kortyolod a forró vagy meleg italodat. Hm... Vagy a szívószálak...

0b86dfe1-3c98-4174-8a23-9691fbac70c2.jpg

A kozmetikumok a másik nagy termékcsalád, ahol rengeteg toxinnal találkozik a szervezetünk. A rúzsok és szájfények az egyik legveszélyesebbek, mert ezeket nemcsak hogy magunkra kenjük, de észrevétlenül le is nyalogatjuk így még inkább felszívódnak a szervezetünkben a bennük található káros anyagok.

Minden olyan kozmetikum, ami illatos tehát illatanyagokat tartalmaz (főleg a parfümök!, dezodorok, hónalj kencék), azok a szervezetünk ösztrogén szintjét emelik meg. És mint tudjuk (vagy ha nem, akkor elárulom), hogy bizonyos rákos folyamatok a magas ösztrogén szint miatt is beindulhatnak.

A bőrünkön keresztül felszívódó méreganyagok azért a legveszélyesebbek, mert ezek (ellentétben az étkezéssel bekerült méreganyagokkal) nem jutnak el a májunkig, ahol esetleg a méregtelenítéssel csökkenthető lenne a hatásuk. 

Dr Mark Hyman elmondja, hogy a funkcionális orvoslásban a legfontosabb, hogy eljussunk a kiváltó okhoz.

Mi okozza a zavart, a betegséget, a tünetet?

Általában 5 fő oka lehet a betegségeknek:

1. méreganyagok

2. mikróbák

3. allergének

4. stressz

5. nem megfelelő táplálkozás

Ezeken kívül egy megdöbbentő adatra is felhívják a figyelmet: 

45 millió ember szenved penész mérgezésben! Az emberek 25%-a reagál a penészre autoimmun zavarral és sajnos a legtöbbször nem tudják, hogy a penész a kiváltó ok. 

Milyen ételek lehetnek a leginkább ludasok, ha penészről beszélünk:

- magok, diófélék (és az ezekből készült manapság már talán kicsit kevésbé népszerű lisztek, pelyhek)

- kávé

- sörök 

- minden, ami gabonákból és magokból készül 

A fluoridot említik még nagyon káros anyagként (fogkrémek)

file_7.jpeg

Suzy Cohen beszél az ún. pajzsmirigy "bombákról": 

- műanyag flakonos ásványvizek

- úszómedencék vize (a klór ugyanis verseng a szervezetünkben a jóddal és végül nem a jód kerül ki győztesként...)

Itt gyorsan meg is említem, hogy amikor ehhez a részhez érkezett a videó és hallgattam, hirtelen leesett a tantusz: az elmúlt pár évben, mióta rendszeresebben jártam úszni uszodákba (a szülések utáni regeneráció, hátizom támogatás és feltöltődés szándékával), furcsa módon, kb minden második vagy harmadik uszodás program után olyan kínzó fejfájás tört rám, amit alig sikerült csillapítani. Elgondolkoztam...és az AHA élmény után tettem egy fogadalmat: mivel én is érintett vagyok autoimmun zavarban, mostantól kihagyom a mesterséges medencéket. Amit csak lehet, meg kell tennünk, hogy kiiktassuk azokat a faktorokat, amelyek lehetséges kiváltó okai lehetnek - vagy akár ronthatnak - a már meglévő autoimmun folyamatokon.

- cigaretta

- fluor tartalmú gyógyszerek

- új autók, új szőnyegek, frissen kárpitozott bútorok (illat- és kémiai anyagok)

Sokan már tudják, hogy bár a jód egy nagyon fontos mikrotápanyag a PM számára, Hashimoto zavar esetén kimondottan árthat, ha nagy mennyiségben elkezdi valaki a jód pótlást.

Amikor néhány országban elkezdték jóddal dúsítani a konyhasót, megemelkedett a Hashimoto diagnózisok száma.

A másik nagyon toxikus anyag a fogtömésekkel került anno a szervezetbe: az amalgán tömések higanyt tartalmaznak. (kb 55% higany, 15% réz és 30% ezüst). Akármikor, amikor egy amalgán töméssel élő ember forró vagy meleg italt iszik, egy jó kis adag higanyt juttat be az emésztőrendszerébe és azon keresztül a sejtjeibe. 

Huhh...

Nagyon fontos, hogy ha valaki egy ilyen tömést szeretne kiszedetni, akkor csak biológiai fogászatra menjen, ahol különös gondot fordítanak a módszerre, ugyanis ha nem így távolítják el, akkor higany mérgezés veszélye állhat fenn. (a biológiai fogászaton nagy gondot fordítanak a tömés kiszedése alatt pl. a higany gőz elszívásra, stb..)

Méregtelenítés? Kinek használ?

Autoimmun betegség esetén nem szabad. Először meg kell találni az autoimmun zavar okát és azt kezelni. A legtöbb ember, aki autoimmun betegséggel küzd, annak a szervezete elvesztette a kémiai anyagokkal szembeni toleranciáját. Eszünkbe ne jusson egy ilyen embert méregtelenítő kúrára küldeni, hiszen akár még súlyosabban megbetegíthetjük őt.

Megemlítik a koriander olajat, mint szuper higany méregtelenítőt, illetve a szelént, napi 2-400 mg.

A legelső és legfontosabb váltás, amit a háztartásunkban meg kell tennünk, az az, hogy mindenféle antibakteriális szappant, folyékony szappant kidobunk. Ezek mind megzavarják az endokrin rendszerünk működését.. Nézzük át a tisztálkodó szereinket is és szerezzünk be inkább természetes összetevőjű termékeket.

Ha tudunk, szerezzünk be egy háztartási víz tisztító berendezést és ne fogyasszunk műanyag flakonos ásványvizeket, csak ha nagyon elkerülhetetlen.

Az étkezésünket is át kell alakítanunk, törekednünk kell a lehető legtisztább forrásból beszerzett alapanyagokra. 

Ezen kívül lazítanunk kell a kemény munkavégzésen és tudom, hogy ez közhelynek tűnik, de meg kell tanulnunk és meg kell engednünk magunknak lazítani, relaxálni, pihenni és jól aludni. A testmozgást se felejtsük el és fontos, hogy olyan formáját válasszuk, ami nem stresszel, hanem örömünket leljük benne (pl. a monoton fitness termes kardiózás kontraproduktív lehet.)

Összefoglalva 3 csoportra oszthatjuk a mérgező anyagok forrásait:

- levegő

- víz

- étel

Hamarosan folytatjuk a következő résszel.

img_0065.JPG

Forrás: The Thyroid Secret

Fordította: Somogyi Anita

Segítség a lektorálásban, tartalomban: Szőke Eszter

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5612334717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nonamemem 2017.03.18. 13:31:04

Kedves Anita!
Magamra ismertem a sok évvel ezelőtti tünetek alapján, amit sajnos depressziónak kezeltek, majd egy véletlen folytán kiderült az autoimmun pm alulműküdés. Sajnos a bevett protokoll szerint "kezeltek" hormonnal, de soha nem vizsgálták ki rendesen. Közben beszereztem egy "nem alkoholos zsírmájat" is, amire kb 38 év után derült fény szintén egy véletlen folytán. Így én nem simán a pm-et, hanem a májamat is próbálom gyógyítani, ami nem olyan egyszerű.
Tud e olyan orvost ajánlani, aki egészében kezelne és nem darabonként javítgatna, összességében semmire se jutva. Budapest mellett élek.

Paleonita 2017.03.18. 14:24:48

@nonamemem: köszönöm szépen a visszajelzést és a történet leírást. kérek szépen egy e-mailt a következő e-mail címre és ha tudok, segítek! coachingetkezesi@gmail.com

Katalin Koleszár 2017.03.19. 20:44:24

Szia Anita!Nekem novemberbe derült ki,hogy pm rákom van,azonnal meg műtöttek.Már decemberben voltam egy nagy dózisú ionos kezelésen.A műtét után 3 nappal lezsibbadtam,kiderült,hogy el tűnt a kálcium a vérből. Azóta hihetetlen mennyiségű kálciumót szedek és rocatrolt,de nem igazán változik semmi.Az étrendemet állandóan változtatják,egyszer ehetek bizonyos ételeket egyszer nem,már nem is tudom mit fógyaszthatok.Ha ebbe tudnál segíteni azt nagyon meg köszönném.Ja és ha lehet diétás tanács is jól jönne.Köszönöm!

Paleonita 2017.03.19. 20:53:41

@Katalin Koleszár: Kedves Katalin! Kérek szépen egy emailt erre a címre és ott folytathatjuk. Azt kéne kitalálni, hogy milyen alternatív terápiát támogat az orvosod, mert célszerű lenne vele együttműködve próbálni gyógyulni és a szervezeted lehető legjobb egyensúlyi állapotát visszaállítani. Utána néztem a gyógyszernek, amit írtál, a kérdés az, hogy szedni kell mellé D-vitamin és K-vitamint is? várom az emailed ide: coachingetkezesi@gmail.com
süti beállítások módosítása