Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A pajzsmirigy titok - 1. rész

A 2017. márc. 1-jén kezdődött dokumentum sorozat magyar nyelvű összefoglalója

2017. március 13. - Paleonita

Néhányan hallottatok már dr Izabella Wentz-ről, posztoltam már korábban tőle cikk fordítást is.

weboldala itt: https://thyroidpharmacist.com/

A napokban regisztráltam egy 9 részes dokumentum sorozatra, amelynek ő a hosztja és most megosztom veletek a jegyzeteimből készült összefoglalót, mert nagyon kritikusnak és fontosnak érzem az ismeretek és tapasztalatok átadását. A saját és a környezetemben élők egészségének megőrzését vagy visszaállítását egyfajta küldetésemnek tekintem és a visszajelzések alapján úgy látom, hogy van értelme és ha csak egy embert is sikerül hozzásegíteni a gyógyulásához, akkor már megérte. És legbelül tudom, hogy többen is lesznek azok, akik a megfelelő információk, módszerek és támogatások által visszaszerezhetik az egészségüket, energiájukat, jó közérzetüket ..egyszóval az életüket!unnamed_1.jpg

A népesség 28%-a nem tud róla (nem diagnosztizálták), hogy Hashimoto thyreoditis-szel él együtt. (autoimmun pajzsmirigy gyulladás - alulműködés).

A Hashimoto-ra utaló jelek:

- emelkedett antitestek (anti-TPO, anti-TG) - vérvétel laborban

- pajzsmirigy funckióban beállt változások

- ultrahangos vizsgálat során észlelt pajzsmirigy struktúra eltérések 

Fontos tudni, hogy nem elég a TSH hormon ellenőrzése. A laborban nézetni kell további hormonokat:

szabad T4, szabad T3, anti-TPO, anti-TG, reverz T3.

A pajzsmirigy rendellenességgel élő emberek fokozott pajzsmirigy (a továbbiakban "PM") rák kockázatnak vannak kitéve, és mint megtudtuk, a PM rák esetek száma még a mellráknál is komolyabb növekedési tendenciát mutat. 

Ez szerintem sokkoló!

Az anti-TPO-ban és anti-TG-ben beállt változások akár 10 évvel azelőtt mérhetőek, hogy a TSH-ban bármi eltérés mutatkozna. Ezért nem szerencsés hinni azoknak a téves elképzeléseknek, miszerint a normál TSH a mérvadó. Az antitestek száma sokkal előbb jelzi a bajt! Különben is, a TSH tartományok túlságosan "nagyvonalúan" vannak meghatározva. Pl. 2-es érték felett már akár meddőség is kialakulhat, holott a felső határ 4-es érték körül van megadva... mi vaaan???

Így hát a legfontosabb, hogy az antitesteket teszteljük a laborban. Ne várjuk meg, amíg más autoimmun elváltozások is jeleznek a tünetekkel (az autoimmun betegségek az idő előre haladtával sajnos szaporodhatnak...mint ahogy nekem is társul a "téli" kéz ujjbegy ekcéma is a Hashimoto-hoz...)

A konvencionális módszerek az extrém végletek esetében működnek - pl. amikor a pajzsmirigy már teljesen elpusztult - ilyenkor helyénvalóak a gyógyszerek. Nem szerencsés akkor is gyógyszert szedni, amikor még más módon is kezelhető a rendellenesség, pl. az autoimmun eredetű PM gyulladás. Rengeteg ember kap radioaktív jód kezelést, gyógyszert, vagy kerül műtőasztalra, holott nem lenne szükséges - mivel autoimmun eredetű tünetegyüttesről van szó.

Milyen gyökérokai lehetnek az autoimmun eredetű PM zavaroknak?

- tápanyag hiány

- étel érzékenységek

- krónikus stressz

- áteresztő bélszindróma (pl. allergének miatt: glutén, tejtermékek, szója, kukorica, stb)

- felhalmozódott méreganyagok

- krónikus fertőzések

A Hashimoto-nál a hangulatingadozások nagyon tipikusak. Teljesen megváltozik a személyisége az egyénnek, hiszen a bél és az agy szoros kapcsolatban van (szokták is a bélrendszert, mint második agy emlegetni). És ha a bélben felborul a flóra, ha gyulladások jönnek létre, akkor ugyanez történik agy agyban is. Ez pedig szorosan összefügg a pajzsmirigy problémákkal. Ezért nagyon fontos, hogy első lépések között szerepeljen a bélrendszer meggyógyítása.

Páciensek arról számoltak be, hogy amikor sikerült a bélrendszert normalizálni, a hiperérzékenység, sértődékenység, irritáltság, lobbanékonyság, túlreagálás és minden ilyen hasonló érzelem kezelési zavar is megszűnt!

img_0420.JPG

 

A Hashimoto szakaszai:

1. Genetikai predesztináltság (ha a családban jellemzően előfordult már autoimmun betegség)

2. Autoimmun reakció (pl. egy ekcéma, asztma, stb)

3. Laborban mérhető de még konkrét tünetekkel nem járó eltérések (pl. mérsékelten megemelkedett anti-TPO szint. nekem ez volt 2 évvel ezelőtt)

4. Tünetek (haj, bőr, testsúly, alvás, emésztés, hangulat, stb)

5. További autoimmun tünetek, betegségek progressziója

Dr Mark Hyman elmeséli, hogy sajnos nagyon gyakran, amikor a fentebb már említett tünetekkel (pl. alvás zavar, csökkent vagy nulla libidó, fáradékonyság, levertség, céltalanság, hangulatingadozások, stb) felkeresnek egy orvost, akkor a páciensre ráhúzzák a "depressziós" takarót..meg hogy a párkapcsolatával van a gond. Olyat is hallottunk, hogy azt mondták az egyénnek, hogy "ez a probléma az Ön fejében létezik" és elküldik pszichiátriára, amiből aztán antidepresszánsok, altatók és hasonló gyógyszerek következnek. Ez azonban nem így van! Hormonális működési zavarról beszélünk, amit nem ilyen gyógyszerekkel kell kezelni, mert ezek pont hogy rontanak a helyzeten!

Most kapaszkodj:

Az emberek 50%-a nincsen tisztában vele, hogy ezek a tünetei a pajzsmirigy működési zavarára utalnak.

Ahogy már említettük, a TSH referencia értékek túlságosan nagyvonalúan vannak megadva.

További tünetek, amelyek PM működési zavarra utalhatnak:

- állandó rosszkedv

- motiváció hiánya

- nem leli örömét, élvezetét az életben

- alvás zavarok

- szorongás

- folyamatos boldogtalanság érzése

Egy antidepresszáns felírásával és a hozzá kapcsolódó rapid konzultációval negyed óránként cserélődnek a páciensek a praxis-ban. De a cél nem ez. A cél az, hogy rájöjjünk, mi okozza a zavart. Mi a gyökéroka.

Megfigyelhető, hogy akit ún. Bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálnak, nagyon gyakran valójában a Hashimoto áll a probléma hátterében. (Sarah Ballantyne - The Paleo Approach)

Volt a családban mentális betegség? Akkor irány a labor és készíttessünk egy teljes PM panelt!

A nők 1/3 része él folyamatos szorongásos tünetekkel nap mint nap, ami bizony vagy PM alulműködésre vagy túlműködésre utaló jel lehet. 

Hashimoto esetében általában a cukor anyagcsere működési zavar is fennáll !!!

A cink egy nagyon fontos ásványi anyag a PM szempontjából. A glutén és a kávé fogyasztásával meggátoljuk, hogy ez a nagyon fontos mikrotápanyag felszívódhasson.

Dr Mark Hyman a funkcionális orvoslást, mint egy detektív munkát fogalmazza meg, hiszen arra törekednek, hogy ne a tüneteket szüntessük meg (pl. fejfájásra Advil), hanem az okokat keressük meg, hogy miért alakult ki az a krónikus fejfájás (sajnos a családomban több személy is küzd a fejfájással és eddig sajnos mindig csak a gyógyszer volt a "nyerő". )

Szerinte a TOP 3 tünet, ami előre jelzi a PM működési zavarait:

- fáradékonyság

- súlyproblémák

- hangulatban beállt zavarok (depresszió, apátia, szorongás, stb)

Az antitestek jelenléte a vérben nem csak azt mutatják, hogy a PM támadás alatt áll...hanem hogy az agy is. (lásd: szorongás, tompaság vagy az a bizonyos "nem találom a megfelelő szót, kifejezést" szindróma)

Hamarosan folytatjuk a következő résszel.

dsc_4665.JPG

Forrás: The Thyroid Secret

Fordította: Somogyi Anita

Segítség a lektorálásban, tartalomban: Szőke Eszter

Fotók: The Thyroid Secret videó, Somogyi Anita, Győrfi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr4412309845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pósvera 2017.03.13. 21:04:17

Csak tüneti kezelés folyik minden területen-sajnos.

Paleonita 2017.03.13. 21:08:47

@pósvera: köszönöm a hozzászólást. van saját tapasztalatod, ami miatt így látod? nagyon bízom benne, hogy a küldetésünk a kollegáimmal eléri a célját és minél több ember veszi a bátorságot, hogy információt, tudást és felhatalmazást szerezzen magának - és felelősséget vállalva elinduljon az öngyógyítása útján. élő példája vagyok, hogy nagyszerűen működhet egymást kiegészítve a hagyományos orvoslás és az alternatív terápia. csak meg kell találni a megfelelő szakembert és kommunikációs hangot. van remény! olyan sokaknak sikerült már! :)

Veronika Hfngl 2017.03.17. 15:34:40

Szia!
Tsh-t és nyaki ultrahangot nekem is néztek, negatív volt mindkettő, bár ez utóbbi mutatott eltérést, de az orvos szerint ez nem olyasmi amivel kellene foglalkozni.
Ezután kell még gyanakodnom? Sok olyan tünetem van, amit már nem tudok csak a korra fogni.. Hol tudok kérni egy nagy labort, ahol az összes pajzsmirigy hormont megnézik?
várom válaszotokat! Előre is köszönöm!

Éva Raboczky 2017.03.18. 13:31:44

Kedves Anita !
Köszönöm a sok információt. És nagyon várom a folytatást. Anyukámnak van pm diagnosztizált kezelt betegsége. Én is vizsgáltattam magam de erre a válasz hogy nagyon stresszes vagyok azért érzem a gombócot a torkomban amitől nehezen kapok levegőt. Sokszor van hangulat ingadozásom rettenetes sokszor.. Ekcémám is van amit kezelnek már egy ideje de van olyan időszak amikor teljesen mindegy mit csinálok vele nem múlik hangyányit sem. A lányomnak is vannak hormonális gondjai 13 ves kora óta. Nála is csak THS-t néztek ahogy nálam is értéken belül volt ezért nem kezelték. Viszont a lányomnál készült hormon térkép ahol kiderült hogy 1 bizonyost hormont nem termel a szervezete ami a sárgatest termelésért felelős , emiatt peteérése nem volt . A szervezete küzdött hogy nővé érjen , mindennapos rosszullétek ( hányinger, szédülés, ájulás.). Most hogy már szedi a fogamzásgátlót csökkentek a panaszok de nem gondolom hogy a probléma megoldódott.

Paleonita 2017.03.18. 14:32:24

@Veronika Hfngl: Kedves Veronika! A centrumlab.hu/ szoktam ajánlani, mert én is több éve hozzájuk járok. Online bejelentkezésnél kedvezmény is van. TSH, szabad T4, szabad T3, anti-TPO, anti-TG (ezek másnapra megvannak!) reverz T3 (erre pár hetet várni kell). Ha van még kérdés, bátran jelezd!

Paleonita 2017.03.18. 14:39:32

@Éva Raboczky: Kedves Éva! Köszönöm szépen a visszajelzést. Úgy látom, hogy ahogy az egyik részben is szó van róla, a ti családotokban a genetikai predesztináltság erősen megjelent. Nagyon jó lenne teljes PM panelt csináltatni mindenkinek, ha van erre lehetőségetek én mindenképpen javaslom. Budapesten (és néhány vidéki városban) tudok is megbízható labort ajánlani.
süti beállítások módosítása