Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Shakshuka

2018. május 15. - Paleonita

Pár évvel ezelőtt fedeztem fel az izraeli lecsót, azaz Shakshuka-t. Ma végre sikerült fázis fotókkal együtt megörökítenem, a receptet pedig a saját ízlésünkre hangoltam. Nálunk jelenleg ez az egyik ünnepi vacsora fogás.

img-7412.JPG

Hozzávalók:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika, kockára vágva
  • 6-8 db jó érett paradicsom, kockára vágva
  • 1 konzerv paradicsom (olasz, kockára vágott paradicsomból)
  • 2 ek paradicsom püré (olasz tubusos)
  • 6 egész házi tojás

 Fűszerek:

  • 1 tk enyhén csípős őrölt chili
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 tk frissen őrölt feketebors
  • ízlés szerint tengeri só
  • 1 tk barnacukor

 Tálaláshoz:

  • friss zöldfűszer (én bazsalikomot használtam)
  • Feta sajt

 

Elkészítés:

Öntött vas serpenyőt jól felforrósítunk, majd beleöntjük az olajat. Mehet bele a vöröshagyma és kis lángon pár percig pirítjuk. Amikor már kezd puhulni a hagyma, rádobjuk a fokhagymát. 1 percig pirítjuk.

img-7405_2.JPG

 Ezután hozzáadjuk a paprikát. Kb 5 percig pirítjuk.

img-7406_1.JPG

Mehet bele a paradicsompüré, a konzerv és a kockára vágott paradicsom. Fűszerezzük és alacsony lángon főzzük kb 5-7 percig, hogy elkezdjen a szósz sűrűsödni. Itt már megkóstolhatjuk, és ha úgy érezzük, akkor mehet még bele só, cukor vagy egy kis csípős fűszer ízlésünknek megfelelően.

img-7407.JPG

Most jöhetnek a tojások: egyenként üssük fel őket egy külön edény fölött (a biztonság kedvéért) és helyezzük őket a szószra úgy, hogy középre is kerüljön egy tojás.

img-7408.JPG

Továbbra is a legkisebb lángon főzzük és fedjük le az edényt. 10 perc elteltével elkészül. Ennyi idő alatt tapasztalataim szerint már teljesen megfő a tojás, ha azonban lágyabb tojássárgáját szeretnénk elérni, akkor elég lehet 5 perc. Kísérletezzünk.

img-7409.JPG

Tálaláskor szórjuk meg kedvünk szerint bazsalikommal és feta darabkákkal.

img-7414.JPG

 

Eredeti recept itt: https://toriavey.com/toris-kitchen/shakshuka/

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr5213954020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.