Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Paleonita mákos gubája

2018. február 20. - Paleonita

Egy régi receptemet mutatom be nektek, amit még paleótól dübörgő időszakomban találtam ki, és amely nagy sikert aratott paleo rendezvényeken, paleo klubokban és vendégségekben is. 
makos_guba_2.JPG

Számos paleós ex-kollega is megosztotta a receptet a saját oldalán, aminek nagyon örülök. Jöjjön a vaníliakrémmel fűszerezett verzióm, amit még anno a Paleo Konyha Magazin egyik karácsonyi számába készítettem.

Amit változtattam az eredeti receptemben: xilit / eritrit helyett méz szerepel benne. Aki nem szeretne mézet használni, bátran cserélje le valamilyen természetes édesítőre.

A mennyiségek legalább 10-12 főre elegendőek.

Hozzávalók és elkészítés:

Guba alap: 
2 kg hámozatlan (szabolcsi) alma rusztikus cikkekre vágva, 
ezt  kb 1 ek kókuszolajon (vagy bármilyen, semleges ízű olajon) összefonnyasztjuk. 
ráöntünk 200 g darált mákot, amit 
2 ek. mézzel és fél citrom reszelt héjával kevertünk el. 
ezzel is pirítjuk 1-2 percig fedő alatt - vigyázat! nem szabad, hogy levet engedjen!!! 
majd egy kiolajozott jénaiba vagy tepsibe tesszük. (én kerámia jénait szoktam használni) 

Krém: 
10 db egész tojást felverünk géppel habosra, 
belekeverünk 2 ek jó minőségű mézet, 
200 ml kókuszkrémet (válaszd a lehető legjobb minőségűt) 
1 vaníliarúd kikapart magját, 
csipet sót és 
3 ek. átszitált kókuszlisztet (ha nincs bolti kókuszliszted, akkor próbálkozz darált kókuszreszelékkel) 

ezt öntjük a mákos almára, majd mehet az előmelegített, 175C fokos sütőbe kb 25 percre. 

Egy kicsit hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük. 

Vaníliaszósz:

5 dl kókusztejet, 2 ek mézet, 1 púpos kk zselatint, 4 tojássárgáját és 1/2 vaníliarúd kikapart magját egy lábosban homogén állagúra keverünk, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Amikor elkezd sűrűsödni, elzárjuk a lángot és vízfürdőben lehűtjük.

wp_000575.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr3313685122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.