Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A 8 univerzális anyagcsere fokozó - IV. rész

A TUDATOSSÁG szerepe és fontossága az étkezésben (és az életben)

2017. július 25. - Paleonita

Mit érzel, amikor úgy tudsz belenézni a tükörbe, hogy őszintén elégedett vagy azzal, amit látsz...valóban örülsz és tetszel magadnak? Biztos te is tapasztaltad már azt a hangulatváltozást, jókedvet és megnövekedett energiaszintet, ami ekkor megy végbe. De mi is történik ilyenkor? Valójában nem történik más, mint a tudatosságod felpörgeti az anyagcserédet. Olvass tovább, ha tapasztaltál már ilyet..ha pedig nem, akkor még inkább neked szól ez az írás. 

20206205_10213643701315208_201384483_n.jpg

Korábban beszéltünk már a RITMUS, a LAZÍTÁS és a MINŐSÉG fontosságáról, ezeket a posztokat az alábbi linkeken találjátok.

http://etkezestudat.blog.hu/2016/07/07/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_i_resz

http://etkezestudat.blog.hu/2016/12/05/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_2_resz

http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/31/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_3_resz

"Awareness cures" - Fritz Perls

Azaz, a tudatosság gyógyít.

Amikor a természetben, a zöldben sétálsz és megtapasztalod a teljes kikapcsolódást...kiürül a fejed, megszűnik a rohanás, ellazulsz, megnyugszol...ilyen, amikor a tudatosság hat a tested fiziológiájára.

Vagy amikor épp szerepelned kell valahol és észre veszed, hogy figyelnek! A reakciód egy izgatottabb, még inkább fókuszált, energikusabb cselekvés lesz, ilyen, amikor mások figyelme hat a tested biokémiájára.

A tudatosság jelenlét.

A tudatosság éberség

Ébren lenni és érzékelni, hogy mi is történik velünk valójában.

Amikor pedig az étkezésünket töltjük meg tudatossággal: az egy elképzelhetetlen erejű metabolikus energia.

***

20197051_10213643843358759_2050278402_n.jpg

Az emésztés a fejben kezdődik - Mi az a CPDR?

A kutatók bebizonyították, hogy bármilyen étel teljes emésztésének mintegy 30-40%-a az agyban megy végbe. Ezt CPDR-nak nevezik ( Cephalic phase digestive response). Nem érdemes magyarra fordítani, inkább megfogalmazom, hogy miről is van szó.

Az étel illata, íze, vizuális élménye és az evéskor érzett élvezet összessége, más szóval az emésztés "fejben történő fázisa" - ez röviden a CPDR.

Biztos számodra is ismerős a jelenség, amikor egy kedvenc ételedet meglátod vagy megérzed az illatát, akkor összeszalad a nyál a szádban, vagy elkezd mocorogni a gyomrod.

Pontosan ez a CPDR.

Ennek az észlelésnek (tudatosság) eredményéül pedig beindul a nyálelválasztás, elkezd termelődni a gyomorsav és a gyomor enzimek, a bélrendszerhez kapcsolt neuropeptidek, a hasnyálmirigy összes enzime (pl. amiláz, lipáz), továbbá a vér az emésztőrendszerbe áramlik, a gyomor és a vékonybél ritmusos összehúzódása is megkezdődik és gyakorlatilag az egész emésztőrendszer felkészül az érkező étel fogadására.

***

 img_1260.JPG

Tudatosság = anyagcsere

Kicsit matekozzunk.

Ha a tudósok szerint a CPDR teszi ki az emésztésünk 30-40%-át, és mi úgy döntünk, hogy "nem vagyunk jelen" az étkezésünkkor, mert nem veszünk tudomást ízekről, illatokról, nem élvezzük az ételt és nincs vizuális élmény sem, akkor ez azt jelenti, hogy az ételünk megemésztése csupán 60-70%-os hatékonyságú lesz.

Kevesebb enzim, kevesebb vér = kevesebb oxigén = nagy mértékben csökkenő anyagcsere energia.

És mint tudjuk, a csökkent enzim kibocsátás az emésztőrendszer működésének zavaraihoz vezethet (IBS és hasonlók), csökkent immunitás, krónikus fáradtság.

Kezded már érteni, hogy miért nagyon fontos az éberség, a tudatosság az étkezéskor, és hogy miért nem szerencsés evés közben elvonni a figyelmedet minden mással?

***

Amikor eszel, akkor egyél.

Íme egy érdekes tanulmány, amely megvilágítja a lényeget:

A teszt alanyok ásványi anyagokban dús italt fogyasztottak először egy nyugodt, csendes állapotban. Nátrium és klorid felszívódását mérték a vékonybélben, ami a relaxált állapotban 100%-osnak bizonyult.

A második vizsgálatban a teszt alanyoknak egyidejűleg két külön témát kellett hallgatniuk: a jobb fülbe az űrkutatásról, a bal fülbe a pénzügyi tervezésről beszéltek hozzájuk, eközben megitták ugyanazt az italt. A mérések után kiderült, hogy teljes leállás történt, azaz semmi nem szívódott fel a nátriumból és a kloridból.

Csupán ez a figyelem elterelés ilyen drámaian megváltoztatta a tesztalanyok anyagcseréjét.

TV nézés, internetezés, telefonálás vagy egyszerre több személyre figyelés evés közben...hm...

Nem hiszem, hogy megéri...

***
img_0903.JPG

Nagyobb tudatosság, kisebb étvágy

Előfordult már veled, hogy egy jó adag ételt megettél, de nem igazán voltál jelen, nem figyeltél oda, mással foglalkoztál, majd miután végeztél, úgy érezted, hogy bár tele a hasad, mégis ettél volna még valamit? ("Csak a szemem kívánja az ételt" effektus...)

Elgondolkoztál már valaha rajta, hogy hogyan lehetséges két ilyen egymásnak ellentmondó üzenet a testedtől? (hasad mondja: elég. szemed ...vagyis az agyad súgja: kérek még!)

Nos, a CPDR nem csupán egy válasz mechanizmus, hanem egy teljesen fejlett táplálkozási szükséglet.

Ahhoz, hogy az agyunk egy ételt egészen pontosan fel tudjon mérni és az emésztéséhez szükséges energiákat katalizálja, ízt, illatot, élvezetet és elégedettséget kell megtapasztalnia.

Amikor túl gyorsan eszünk, vagy nem figyelünk oda az étkezésre, az agyunk az elmulasztott élményeket éhségként fogja értelmezni. 

Milyen egyszerű lenne, ha azt mondaná nekünk:

"Hékás, úgy reggeliztél, mint egy űzött vad, kapkodtál az ebédkor és úgy nassoltál este, mint egy éhes farkas. Nincs szükséged több kajára."

Akármennyire is brilliáns az elménk, erre azonban mégsem képes, helyette egyszerűen azt fogja mondani:

"Nem emlékszem, hogy bármit is ettem volna. Nem csillapodott az éhségem. Valójában semmi sem történt. Éhes vagyok."

És ekkor szedjük magunknak a következő adagot, vagy vesszük meg az extra desszertet, és így tovább...

***

20401354_10213686456624064_562493185_n.jpg

10-ből 9 esetben kiderül, hogy ha valaki folyamatos túlevéssel küzd és úgy gondolja, hogy akaraterő problémából következik a jelenség, akkor valójában a tudatosság és a jelenlét hiánya okozza a zavart.

Tehát akkor a lényeg, röviden:

Minél kevesebb tudatosságot viszel az asztalhoz, annál nagyobb adagokat fogsz enni és annál fokozottabb lesz a testsúly növekedés is.

***

Hizlaló gondolatok? 

"Elég csak rágondolnom arra az ételre és máris hízok." 

Biztosan te is hallottál már ilyen mondatot valaki szájából...és milyen jól gondolja!

A tudósok egy érdekes komponensét fogalmazták meg a CPDR-nek, ami az inzulin válasszal függ össze, de nézzünk is meg rögtön egy gyakorlati példát, hogy megértsd, miről is van szó.

Azt ugye tudjuk, hogy az inzulin egy olyan hormon, amely cukrok és szénhidrátok lebontásakor termelődik a szervezetben. A másik funkciója ennek a hormonnak, amikor túlzott mennyiségben van jelen a vérben:

azt jelzi a testnek, hogy raktározzon zsírt és ne építsen izmot!

Amikor ránézel egy szelet tortára és megkívánod, vagy amikor egy nagy tál tésztaételről, pizzáról fantáziálsz, akkor inzulin termelődik a szervezetedben. Elmondhatjuk, hogy a szánhidrátok emésztése a szó szoros értelmében a fejben kezdődik.

Gondolj csak bele a tipikus "önsanyargató diétázó" esetébe, aki folyamatosan a "tiltott" ételekről fantáziál, de nem engedi meg magának szinte soha, így hát a CPDR szükségletét sem elégíti ki, folyamatosan magas inzulinszintje lesz és bizony ez a csodás hormon kénytelen lesz a másodlagos funkcióját ellátni:

Zsír raktározás.

Izomépítés felfüggesztése.

Ja, és még valami:

Ehhez még hozzáadjuk azt a stresszt, ami a tiltás és folyamatos önkontroll miatt jön létre, tehát egy jó kis adag kortizol hormon is termelődik, folyamatosan, ami szintén egy cuki kis zsírraktározásért felelős hormon.

Magas inzulin + magas kortizol = hízás

img_7548.JPG

Nem az a megoldás (és én sem azt mondom), hogy hagyd abba a nyalánkságokról a fantáziálást. Egyszerűen csak engedd meg magadnak néha az élményt, edd meg jóízűen azt az ételt, légy jelen, lassulj le, élvezd és utána lapozzál, tedd a dolgod, menj el a találkozóra, vidd le a gyereket a játszótérre, vagy folytasd a pénzügyi beszámolót az íróasztalodnál.

Ha megadod magadnak, amit akarsz, akkor nem fogsz folyamatosan azon tépelődni, ami annyira hiányzik.

CPDR kielégítve, pont.

Látod? Ilyen egyszerű.

img_7651.JPG

Hamarosan folytatjuk a gyakorlati tippekkel és a következő, az 5. résszel.

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

Inspiráció: Marc David - The Slow Down Diet

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr8312684577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása