Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Gombás-avokádós karaj kurkumás sült édesburgonyával

2017. január 31. - Paleonita

Mindig is nagy rajongója voltam a különféle töltött húsoknak. Édesanyám töltött csirkéje a sláger mind a mai napig, egyszerűen utánozhatatlan. A most következő ételhez, ha hiszitek ha nem, az éjszaka kellős közepén jött az ihlet, miközben 2 és fél hónapos Annácskámat szoptattam. Anno Lilinél is mindig a szoptatás közben jöttek a legérdekesebb gondolatok, ötletek, arany percek ezek!

kicsidsc_1541.jpg

Hozzávalók 2 személyre és elkészítés:

  • 4 szelet karaj (kiklopfolva, fűszerezve: só, bors)
  • 4 szelet kolozsvári füstölt szalonna (a húsok egyik oldalára helyezve)

 Töltelék:

  • 1 ek zsír (mangalica vagy liba)
  • 1 fej lilahagyma, apró kockára vágva
  • 3-3 db fehér és barna csiperke
  • 1 egész közepesen érett avokádó, apró kockára vágva
  • só, frissen őrölt feketebors

A sütőt előmelegítjük 180C fokra és egy magas falú sütőedénybe kb 1 dl alaplevet (vagy vizet) öntünk.

Egy serpenyőben vagy öntött vas edényben felforrósítjuk a zsírt és a hagymát picit megpirítjuk. Beletesszük a gombát és a borssal ízesítjük. Kb 8-10 percig pároljuk, hogy ne maradjon leve. Lehúzzuk a tűzhelyről és beletesszük az avokádót. Ízlés szerint sózzuk és jól összekeverjük.

Ezt a tölteléket egyenletesen elosszuk a 4 szelet karajon, mégpedig úgy, hogy a szalonnás oldal legyen alul, tehát ne arra menjen a töltelék (hiszen a végén a szalonnás oldalt fogjuk szép pirosra sütni). Alufólia segítségével feltekerjük és szorosan be is csomagoljuk. A 4 kis batyunkat a sütőedénybe helyezzük és 50 percig sütjük. Ezután kiveszük, egy konyhai csipesz vagy egyéb eszköz segítségével óvatosan kicsomagoljuk a húsokat és visszatesszük őket a sütőbe 10 percre, fólia nélkül. Pirosra sütjük.

Kurkumás édesburgonya:

  • 1 db nagyobb édesburgonya (alaposan megmosva, héjastól rusztikus hasábokra vágva)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek kurkuma, frissen őrölt feketebors

Az olívaolajat összekeverjük a fűszerekkel és átforgatjuk benne az édesburgonya hasábokat. Sütőpapírral kibélelt széles tepsire terítjük őket és kb 35-40 percig sütjük 180C fokon. Egyszer-kétszer átkeverjük sütés közben.

Tálaláskor tetszőleges szeletekre, vagy csak félbe vágjuk a hús roládokat.

file_3.jpeg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr2512171408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.