Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

2 gyors reggeli pástétom

2016. szeptember 15. - Paleonita

Ezt a két finom krémet magában is el lehet kanalazni, vagy egy szelet kedvenc kenyerünkből készült piritósra, paprikára kenve...esetleg 1-2 levél salátába tekerve.

Tökéletes reggeli, délig garantált energia és jó közérzet.

majkrem.jpg

Csirkemájkrém

Gyerekkoromban nagyon szerettem a májkrémet és emlékszem, hogy képes voltam a konzerves verziót akár magában is elkanalazgatni. Ez a házi májkrém egy 30 perces projekt. A fűszerek variálhatóak, én most friss petrezselyemmel és szárított majorannával készítettem.

Hozzávalók:

fél kg csirkemáj
2 kanál libazsír
izlés szerint só
frissen őrölt feketebors
majoranna
petrezselyem

Elkészítés:

A zsírt egy serpenyőben felhevítem, rádobom a májat, majorannával és a borssal fűszerezem, majd közepes hőfokon fedő alatt megsütöm (kb 6-8 perc).
A petrezselymet felaprítom és a felét rászórom. Átöntöm az egészet egy magas falú tálba, sózom és botmixerrel pürésítem. A végén a maradék petrezselyemet is belekeverem.
Tipp: uborkával, angolzellerrel és sárgarépával isteni!

*****

Tojáskrém

Csak semmi körítés, ez a tojássaláta még magában is elkanalazható. Zöldség karikákra vagy paleo kenyérre kenve pedig kiváló reggeli vagy akár vacsora az egész családnak. 

Hozzávalók:

4 db főtt tojás, hámozva (főzési idő: forrástól számított 10 perc)
1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
3 tk dijon-i mustár
2 ek libazsír
4-6 csipet só
frissen őrölt feketebors

Elkészítés:

A tojásokat villával vagy tojásvágóval aprítom. Hozzáadom az összes hozzávalót, összekeverem és pár órára jól behűtöm.
Tipp: friss petrezselyemmel vagy egyéb zöldfűszerrel is ízesíthetjük.

tojaskrem.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr9711706589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.09.15. 21:48:18

Csak egy másik ötlet. Nem csirkemáj, hanem pulykamáj. Mivel nagyobb darabok, könnyebb az adott mennyiséget megtisztítani. Azon kívül édesebb (nem keserű), mint csirkemáj, aztán mehet minden tovább. Nálam most ez a sláger, mondjuk nem pépesítem, hanem csíkokra vágva sütöm meg, és úgy is eszem.

Paleonita 2016.09.15. 21:50:33

@élhetetlen: köszi a tippet. pulykamájat még sosem ettem, de kiváncsi lettem. ha sikerül beszereznem, kipróbálom a napokban!

élhetetlen 2016.10.19. 18:32:36

@Paleonita: Nem csak piacok jöhetnek szóba, a szomszédom az Intersparból szokta hozni.

szsuzsanna 2016.10.19. 18:33:29

Mi, szeretjük a sült, "resztelt" csirkemájat "frissiben" is, -ezért, én, nagyobb adagot csinálok, hogy maradjon is:
"Bő" kacsazsírban, vékonyra, szálasra vágott hagymát dinsztelek, pici só, később kevéske zöldpaprika, paradicsom...
A májat minden erétől megtisztítom, kimosom, lecsöpögtetem, -ebből kifolyólag, földarabolódik, -(ez egyéni "dili", bocs.)..., -ezután majorannával, borssal megszórva "összekeverem", -amikor a hagyma alaposan megdinsztelődött, -bele teszem, -erős tűzön, pár percig kevergetem, majd, egy kevéske vörösbort teszek hozzá, és, még egy kicsit kevergetem nagy lángon...
-Ahogy már írtam, "frissiben", petr. krumplival, különböző salátákkal, -ez, egy ebéd, -nálunk.
A maradék: -vagy belefagy a kacsazsíros alapba, és, így kenegetjük kenyérre, a szeletelt májjal..
-vagy "botmixelem", -és homogén "májkrémként" esszük...

Paleonita 2016.10.20. 12:08:06

@élhetetlen: köszi a tippet, benézek a napokban!

Paleonita 2016.10.20. 12:09:24

@szsuzsanna: hú, köszönöm a részletes elkészítés leírást. nagyon precíznek hangzik. összefut a nyál a számban. imádom a resztelt májat! a vörösboros megoldás pedig nagyon izgi, szerintem kipróbálom.

commando 2017.03.18. 13:31:50

Mindkettő nagyon finom, de én gyakran a kettő keverékét készítem el. Azaz a májkrémes receptben tojást is teszek, apró lyukú reszelőn belereszelve. Egész nyáron, szinte hetente kellett egy nagyobb adagot csinálni, úgy fogyott! Természetesen friss kenyérre kenve, paradicsommal.