Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Test önkép fázisok: Királylányból Királynő

2018. március 14. - Paleonita

Az előző posztban a görög archetípusokról meséltem és megígértem, hogy 4 konkrét archetípusról picit bővebben beszélgetünk. Test önképre és testtudatra nagy hatással vannak ezek az életszakaszok, és fontos tisztán látni, hogy éppen hol tartunk a folyamatban, mert ez nemcsak a megértést segíti, hanem az elfogadásban, önmagunk szeretetében és a fejlődésben is nagy szerepet játszik.

dsc_1231.jpg

Mi is az a test önkép?

A test önkép (angolul Body Image), ahogy a kifejezés is sugallja: ahogy elképzeljük a testünket. Nagyon gyakran ez teljesen különbözik attól a képtől, ahogy mások látnak minket. 

A tökéletesség vírus tova terjedt világunkban és az emberek "kicsekkoltak" a saját testükből. A test önkép egy komoly metaforája a kornak, amiben élünk. A testünk egy varázslatos, bölcs tanító, a saját maga nyelvén kommunikál velünk és rengeteg, még felfedezésre váró titkot tartogat számunka a saját létezésünkről.

Nem lehet pozitív test önképe annak az embernek, aki utálattal, kemény edzésekkel és kínzó diétás stratégiákkal próbálja lefogyasztani a testét. Ideiglenes flow élmény elérhető ezekkel a módszerekkel, ami az egót építi és növeli, azonban pontosan így alakulnak ki az ún. "hamis pozitívak" - egy mondatban megfogalmazva azok a jelenségek, amelyek pillanatnyilag jól mutatnak a képernyőn, de amint visszazuhannak a valóságba, hiszen nem volt tartható az iszonyatos sanyargatós életmód, újra csak támadják, bántják és elítélik magukat.

"Senki SE LEGYEN tökéletes"

A perfekcionizmus önmagában egy kór. Egy olyan lehetetlen cél ez, ami elkapja az embert, mint egy brutális vírus és átveszi a hatalmat az elme felett, majd a valódi lehetőségeinket porrá zúzza.

Pár héttel ezelőtt rájöttem valamire. Épp egyik legnagyszerűbb orvosomnál jártam egy kisebb beavatkozásra, és utána hazafelé a buszon volt egy nagyon érdekes AHA élményem. Azon gondolkodtam, hogy honnan tudhatjuk, hogy vajon maximalista emberrel van dolgunk, vagy profival. Rájöttem. És biztosan ti is tapasztaltátok már a jelenséget. A maximalista ember társaságában, abban a légtérben, ahol pillanatnyilag "össze vagytok zárva", valahogy feszült lesz a légkör. A profi társaságában viszont megnyugszol. Meg is fogalmaztam ezt egy idézetben, ami így hangzik:

"A perfekcionista ember stresszt, a profi viszont nyugalmat áraszt magából. És ezeket a rezgéseket át is vesszük."

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy profi orvosok is "vigyáznak" az egészségemre. 

dsc_6136.jpg

Királylányból Királynő 

Senki sem születik királynőnek, se királynak. A korral válunk azzá. Megérünk rá, megérdemeljük, belenövünk.

A nők 0-30 éves korig a királylány archetípusnak megfelelő tulajdonságokkal léteznek, gondolkodnak, éreznek, és ez teljesen rendben van így.  

A királylány (0-30 év):

- magára veszi a dolgokat...

- rólam szól (az élet)...

- legyek rendben, szeress engem...

- az értékem a külsőmben...

- a kényelmem a fontos...

- legyek biztonságban...

- hogyan érhetem el, hogy elfogadj...

- a fantáziám a valóságom...

- a belső világom még felfedezésre vár...

- mit tudsz nekem adni...

- stb...

A királylány kívülről várja a megerősítést, a védelmezést, a szeretetet. Fontos mindig tudatni vele, hogy szép, hogy csinos, hogy kívánatos, hogy érdekes. Elég korán elkezdhetnek diétázni és így nagyon hamar elindul a test utálat mókuskerék.

 A királylány archetípus a nők természetes állapota kb 28-30 éves korukig. Ez az állapot védelmet, táplálást, szeretetet és ápolást igényel. A királylány, természeténél fogva, sebezhető. (emlékezzünk csak a mesehősökre: Csipkerózsika, Borsószem hercegkisasszony, Hófehérke)

Valahol 30-40 éves kor között megkezdődik a királylány "királynő tanfolyama". Nagyon izgalmas, ám időnként rengeteg nehézséggel teli időszak ez a legtöbb nő életében, hiszen teljesen más értékek és energiák lépnek működésbe, de lássuk csak, hogy milyen állomás következik a metamorfózis után.

dsc_5603.jpg

A királynő (40 év felett):

- méltóságteljes...

- nőies...

- megéli a saját érzéseit...

- van tartása...

- magabiztos...

- ragyogó...

- adakozó...

- uralja a királyságát...

- élvezi a természet adta szépségét...

- tudatos...

- szolgál és kiszolgálják...

- nagylelkűen bánik az energiájával...

- stb...

Egy királynő tudja, hogy ő kicsoda. A királynő nem ül a trónján és kérdezget arról, hogy jól néz-e ki, rendben van-e a súlya, szeretik-e...A királynő táplálja világot, táplál másokat. A királynő tudja, hogy a negatív és mérgező belső monológoknak nincs értelme. Egy királynő nem fogja az idejét és energiáját pazarolni arra, hogy pár kilót leadjon.

Nemrég volt szerencsém az étkezési pszichológia coaching-ok során megismerkedni egy ízig-vérig királynővel. Egy étteremben ültünk, rendeltünk és beszélgettünk. Annyira magával ragadó volt a társalgás, ahogy kommunikált, ahogyan teljes összhangban volt a testbeszédével, hogy nem is figyeltem a környezetemre és amikor megérkezett a rendelt limonádém, elkezdtem inni, nem figyelve a darált jégre, februárban, mínusz 2C fokban. Egyszer csak a mondata közepén megállt és megkérdezte: "nem fog a fogaidnak ártani a jég?", én csak legyintettem és elmeséltem, hogy amióta fogászaton is dolgoztam pár hónapot, és megfelelő módon tisztítom a fogaimat, mindent kibírok...

Másnap: torokgyulladás és 1 hétig elhúzódó betegeskedés.

Királynő tanfolyamon vagyok. Mint minden 30-as évei végén járó nő társam - jó esetben.

Átlépés előtt

Ha egy nő, aki már királynő korban van és beleragadt a királylány archetípusba, támogatásra szorul, mert legbelül érzi, hogy nincs a helyén, hogy nem abba az irányba halad az élete, amerre valójában menni szeretne. És nagyon gyakran a külvilág is folyamatosan küldi a jelzéseket felé, ami ezt a belső szorongást csak erősíti.

dsc_6760.jpg

Test önkép gyógyítása

Az egészséges test önképhez vezető útnak állomásai vannak. A dolgunk, hogy lazítsunk. Hogy érezzünk. Hogy jelen legyünk. Hogy élvezzük a pillanatot. Az időt szövetségesünkké kell tennünk, mert csak úgy, mint bármilyen elakadás, étkezési kihívás vagy betegség állapotában, itt sincsenek gyors megoldások, 21 napos kihívással ígért csoda átalakulások. Ez egy utazás és a menetjegy pedig a feltétel nélküli szeretet, elfogadás és kíváncsiság.

35-ös vagy 35 feletti hölgyek figyelem!

Kötelező elkezdeni a királynő képző tanfolyamot, elpakolni a szobamérleget, abbahagyni a zsír és kalória számolgatást, és más szemüvegen keresztül látni a világot.

Tedd fel a kérdést magadnak: hogyan tudom én szolgálni a világot, hogyan adhatom a kincseimet másoknak?

Eljött az idő, hogy te is visszaadj valamit. Ez történhet a barátaid felé, a családod felé...a körülötted lévő emberek felé. Felemeled őket, lelkesíted őket? Ez az egyik legnagyobb kincs, amit adhatunk másoknak.

Amikor egy nő a korának megfelelő archetípusban él és érez, az harmóniát, erőt és izgalmat áraszt. Időtlen energiákról van szó, amit mindenki érez és válaszol rá. Reagál rá. Késztetést érez, hogy visszajelzést adjon: a helyeden vagy, jó rád nézni, jó veled beszélgetni, jól érzem magam veled, melletted...

dsc_6708.jpg

Hamarosan folytatjuk a királyfi és király archetípusokkal.

Fotók: Győrfi Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr2313738220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása