Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Tippek és gyakorlatok- II. rész - A LAZÍTÁS

2017. december 11. - Paleonita

Ebben a posztban a nyugodt, lassú evésről és az oxigén fontosságáról ejtünk szót, illetve a korábban írt LAZÍTÁS témájú poszthoz tartozó gyakorlati feladatokat mutatom be, amelyeket a teszt idő (1-2 hét) alatt kéne beilleszteni a mindennapjaitokba.

img_1185.JPG

Előző poszt linkje:

http://etkezestudat.blog.hu/2016/12/05/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_2_resz

Készen álltok?

Akkor vágjunk is bele.

Az első és legfontosabb kérdés:

Gyors, közepes vagy lassú evő vagy?

Ha válaszod az, hogy lassú: gratulálok! Szuper!

Ha viszont nem, akkor az első és legfontosabb feladatod most az lesz, hogy lassú evésre válts. A cél az, hogy a paraszimpatikus idegrendszer állapotában történjen az étkezés, amikor is az emésztés, a felszívódás és a kalória égetés a leghatékonyabban megy végbe.

Amennyiben már számos diétán és táplálkozási útvesztőn, fogyókúrán túl vagy, és egyik megközelítés sem működött hosszútávon, akkor itt az ideje változtatni a stratégián. 

Kezdjük a lényeggel.

Ahelyett, hogy a "mit együnk" kérdésre fókuszálnánk, inkább azt tisztázzuk, hogy "hogyan együnk".

Feladat:

Gondold át, hogy milyen esetekben eszel stresszes állapotban. Mikor történik az evés kapkodva, mikor eszel "rohanásban"...melyek azok a helyek, kik azok az emberek, esetleg mely napszakokban eszel gyorsan?

Célszerű ezeket egy jegyzetfüzetbe pár szóban leírni, hogy tudatosítsd.

Ezután pedig arra gondolj vissza, amikor nyugodtan, kellemes közegben, kedves, békés társaságban történt az étkezés és az ételt igazán táplálónak, finomnak és az egész étkezés élményét pozitívnak élted meg. Melyek ezek az időpontok, helyek, személyek? Vannak bizonyos ételek, amelyeket képes vagy így elfogyasztani? Mennyi ideig szokott ilyenkor tartani a nyugodt étkezés? Mit érzel ilyenkor? Ezeket is írd le.

Amikor sikerül nyugodt, lassú evésre kapcsolni, azt az anyagcserénk hálálja meg.

Az egyenes út, ami a stresszes evéstől a nyugodt, relaxált evéshez vezet, az nem más, mint a tudatos lélegzés.

img_0833.JPG

Számos emésztési nehézségekkel küzdő személy esetében drámaian lecsökkentek a tünetek (pl. IBS, reflux, székrekedés, krónikus gyomor bántalmak, étkezések utáni fáradtság), miután a most következő légzés technikát elkezdték alkalmazni.

Tehát:

Amikor enni készülsz, legyen az egy főétkezés, vagy akár nassolás, tedd fel magadnak a kérdést:

Hogy érzem magam éppen most, stresszes vagyok-e? Ha a válasz igen, akkor jöhet a légzés:

10 mély be- és kilégzés. Akármikor, akárhol. 

Nem számít, ha épp a kollegákkal ülsz a munkahelyed közelében található étteremben, simán meg tudod csinálni. Csak hallgass és figyelj az éppen zajló beszélgetésre, annyit fognak belőle észlelni, hogy épp arra figyelsz, ami elhangzik.

Csak lélegezz.

Ennek a gyakorlatnak a tovább fejlesztett verziója (otthon célszerű végezni), amikor az egyik kezedet a hasadra helyezed, vagy akár mindkettőt. Egyiket felülre, a másikat alulra. Így mélyebben el tudsz lazulni és az emésztőrendszerre figyelni.

img_0885.jpg

OXIGÉN

Ha az a célod, hogy az anyagcserédet fokozd, akkor a légzés az egyik leghatékonyabb eszköz, ugyanis minél nagyobb az oxigén felvétel kapacitásod, annál erősebb lesz a "(kalória)égető erőd".

Lélegezz be több oxigént és sokkal hatékonyabban égeted el az ételt.

Ez tényleg ennyire egyszerű. Az emésztőrendszer oxigénre éhes. 

Minél többet eszünk, a testünk annál többet szeretne lélegezni.

Nézzünk csak meg egy érdekes jelenséget:

Előfordult-e már veled, hogy alacsony kalóriájú diétán voltál fogyás célból, és az első időszakban be is indult a fogyás, azonban egyszer csak megállt és nem mozdult tovább a súlyod? Vagy akár egyáltalán nem is indult meg a fogyás? A legtöbb ember tanácstalanul vakarja ilyenkor a fejét, pedig a magyarázat egészen egyszerű.

Megváltozott az anyagcseréd.

A test megtanulta tolerálni a csekély adag ételeket, mégpedig úgy, hogy lecsökkentette az oxigén felvételt.

Csökkent oxigén felvétel = csökkent anyagcsere

img_8649.JPG

Sok esetben a fogyókúrás étrendek tulajdonképpen azt tanítják meg a testnek, hogy kevesebb oxigénre legyen szüksége. 

Így hát ha kalória szegény étrendre váltasz, hogy olvadjanak a kilók, valójában önmagad ellen dolgozol.

Ha tényleg el akarod érni az optimális súlyodat és anyagcserédet, akkor nem tagadhatod meg önmagadat és nem dolgozhatsz a biológiád ellen.

Ehelyett inkább egyél nyugodtan, lassan...és természetesen a mozgás, ami lehet akár egy napi rendszerességgel beiktatott séta (a gyerekkel, a kutyával, vagy vásárolni...) ami szintén fokozott oxigén felvételt eredményez.

A lélegzés (oxigén felvétel) szó szerint zsírégető gyakorlat is egyben.

Feladat:

Lélegezz tudatosan evés közben is. Ez a gyakorlat hozzásegít, hogy lassú, nyugodt evésre szokj rá.

Ehhez az elején szükség lehet arra, hogy az evés közben kb 3-szor megkérdezd önmagadat:

Milyen most a légzésem?

Törekedj rá, hogy azt a légzést gyakorold, ami egyrészt új lesz a számodra, azonban természetesen végezhető és kényelmes. Semmi stressz! Csak könnyedén...

Végül pedig egy nagyon kézenfekvő tipp, hogy még több oxigént vigyünk az életünkbe és az étkezésünkbe.

Nyissunk ablakot...

img_0986.JPG

Hamarosan folytatjuk a következő univerzális anyagcsere fokozó résszel.

Inspiráció: Marc David - The Slow Down Diet

Fotók: Somogyi Anita

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr8713474193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása