Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

Tippek és gyakorlatok- III. rész - A MINŐSÉG

2017. június 19. - Paleonita

Az előző posztban a MINŐSÉGRŐL beszéltem és ígértem néhány tippet, gyakorlatot, amelyek segítségével könnyebben visszaépíthetjük ezt a fontos anyagcsere szabályzó elemet a mindennapi életünkbe.

Előző poszt linkje: http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/31/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_3_resz

19244154_10213294888435104_1616934338_n.jpg

A teszt időszak 1-2 hétig tart, de természetesen az a cél, hogy hosszútávon is megvalósítható szokást alakítsunk ki. Először azt gondolhatjuk, hogy túl nagy falat és a rohanó mindennapokban nem lesz egyszerű a minőségi táplálkozásra és a minőségi alapanyagok beszerzésére koncentrálni, azonban a most következő tippek segítségével megkönnyítjük a folyamatot.

Vágjunk is bele!

Az első és legfontosabb feladatunk a teszt időszakban: időtől és helytől függetlenül, bármit is eszel, törekedj rá, hogy a választásaid 80%-ban az elérhető legjobb minőségű ételekre essenek. Ezzel biztosíthatod, hogy szervezetedet ellátod a szükséges tápanyagokkal és mentesíted magad az anyagcsere romboló méreganyagoktól. 

Búcsúzz el azoktól az ételektől, amelyek sem ízben, sem külsőben, sem állagban nem tükrözik a minőséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem ihatsz meg egy jegeskávét vagy nem ehetsz meg egy muffint...hanem azt, hogy az étrended fő iránya a minőség lesz.

Igyekezz a 80-20 %-os arányra fókuszálni, az csak egy bónusz, ha még ennél is jobban sikerül a megvalósítás. (én egyszer 3 hétig képes voltam minden áldott nap és minden egyes étkezéskor kizárólag a minőségi ételeket enni...aztán meg is lett a böjtje hamarosan, hogy ilyen sokáig nemet mondtam az egyébként nagy kedvenceimre, pl. fagyi.).

Mindenképpen azt javaslom, hogy megfontoltan és tudatosan haladjunk ezzel a feladattal, mert ahogy azt egy korábbi posztomban is írtam, a bűntudattal fűszerezett falatoknál nincsen ártalmasabb (ezért, ha mondjuk 20%-ban megengedjük magunknak a kevésbé minőségi falatokat is, akkor megkíméljük magunkat a gondolati méreganyagoktól).

Emberek vagyunk. Ne áltassuk magunkat.

Végső soron úgyis megesszük azt a sütit, megisszuk azt a pohár alkoholt, vagy falatozunk a zacskós kekszből / chips-ből, stb...Legyen inkább ez is része a táplálkozási programunknak, ne csináljunk úgy, mintha ettől mentes lenne.

Ez a középút.

Ez az őszinte út és a legtöbb ember számára a praktikus út... és manapság nagy valószínűséggel ez az egészséges irány.

Korábbi posztom a témában itt: http://etkezestudat.blog.hu/2016/05/10/gondolataink_mint_izfokozok

19398122_10213294886035044_1350315470_n.jpg

Feladat: Minőségi bevásárlás

Először is térképezd fel, hogy a lakhelyed környékén hol találhatók azok az üzletek, piacok, bioboltok, egészséges termékeket forgalmazó boltok, ahova viszonylag egyszerűen el tudsz jutni, amikor bevásárolsz.

Az első alkalommal, amikor elmész ezekre a helyekre, legyen pár szabad órád és lassan, figyelmesen nézd végig az áru kínálatot. Tanulmányozd a címkéket a csomagoláson, kérdezgesd az eladókat, az árusokat a beszerzési helyekről, stb.

Vedd észre, hogy mely termékek ragadják meg a figyelmedet.

Ha vannak kisgyermekeid, vidd őket is magaddal és vond be őket a projektbe. Mondd el nekik, hogy ha nagyra szeretnének nőni, erősek akarnak lenni, csillogóan szép hajjal és bőrrel, akkor a jó minőségű ételek kulcsfontosságúak ehhez.

Járj utána, hogy hol kapható a legjobb minőségű friss hús és haláru, hetente, kéthetente látogass el ide és egy-egy nagyobb mennyiség vásárlásakor adagokban lefagyaszthatod a későbbi főzésre szánt finomságokat (érdemes felcímkézni a zacskókat).

A teszt időszakban az egyik legfontosabb dolgod, hogy mindig legyen otthon friss élelmiszer, amiből hideg és meleg ételeket tudsz készíteni magadnak / magatoknak. Ezért hát a bevásárlás legyen a prioritás listád első helyén. Nem hagyhatod a véletlenre!

Legyen a teszt időszakban a bevásárlás egy külön rituálé.

Na jó, de akkor mit is kell ennem?

Ahogy láthatod, ez az étrendi ajánlás és program nem arról szól, hogy pontosan mit és mennyit kellene enned. Ehelyett arra próbállak ösztönözni, hogy egy sokkal mélyebb kapcsolatba kerülj a testeddel és az étkezéseddel, magával az étellel.

A világon nem létezik megbízhatóbb táplálkozási tanácsadó, mint a saját tested. Akkor leszel képes kihozni a maximumot az anyagcserédből, ha hallgatsz a benned lakó bölcsre. 

Ha minden áron szeretnéd tudni a precíz és mindenkor helyes választ arra a kérdésre, hogy "Mit kell ennem?", akkor a minden esetben érvényes és legfontosabb tippem a következő:

Engedd el...!

Ideje kijózanodni.

A tökéletes diéta keresésével (amelytől örökre boldogok, egészségesek, sugárzóak lehetünk ??) igen komoly terheket tettek ránk az idők során és ezeket a terheket ideje letennünk.

Ideje lenne megérteni, hogy miről is van szó.

19389522_10213294886315051_1701803371_n.jpg

A táplálkozás területe olyan mint a Vadnyugat

Egyszerűen olyan és kész.

Nagyon sok táplálkozással kapcsolatos kinyilatkoztatásnak rövid a szavatossága...és előbb utóbb úgyis felváltja egy újabb, egy frissebb és ropogósabb állítás.

Ez pedig azért van így, mert a táplálkozás tudomány (is) állandóan változik.

Csak úgy mint én vagy te magad.

Hiszen folyamatosan azt kutatjuk, hogy kik is vagyunk valójában és mi is tart minket életben. Tedd a szívedre a kezed és lásd be, hogy ez még egy jó darabig így is lesz.

Így hát ahelyett, hogy a különféle, időnként egymásnak teljesen ellentmondó ajánlások káoszában keresnéd a helyes, a tuti, az azonnal hatásos és működő módszert és étkezési rendszert, lazíts !

Dőlj hátra, engedd el és hagyd, hogy a minőség legyen most a legokosabb és legmegbízhatóbb kalauzod.

Igaz, hogy vannak bizonyos ételek és meghatározott mennyiségek, amelyek a legjobbak és legoptimálisabbak számodra. De ezeket az információkat semmilyen könyvből nem fogod tudni elolvasni és megtanulni.

Ez a tudás mind benned van.

Ez az, amit az önmegfigyeléssel, tudatossággal és kisérletezgetéssel magadévá tehetsz.

Ez a program nagyrészt erről is szól.

Hamarosan folytatjuk a következő résszel. A téma a Tudatosság lesz.

Köszönöm, hogy velem tartasz a tökéletes anyagcseréhez vezető utazáson.

19398645_10213294891795188_1861007730_n.jpg

Fotók: Somogyi Anita

Forrás: Marc David - The Slow Down Diet

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr8312605207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása