Több mint tíz éve főzök a Staub "La Cocotte" nevű csoda öntöttvas lábasomban és eddig minden étel fenségesre sikerült. Mostanában a sütőben fejezem be a fogásokat, így nem kell kavargatni és attól félni, hogy esetleg leég benne a sok finomság. Vendéget vártam ma, így született meg ez a nagyon egyszerű, de mégis különleges recept és étel.
15 perc előkészítés, 10 perc a tűzhelyen és 30 perc a sütőben.
- 2 db csirkecomb (alsó és felső részre vágva)
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 4 ek kókuszolaj
- 1 nagyobb édesburgonya, kockára vágva
- 1 cukkini, kockára vágva
- só, bors ízlés szerint
- kevés víz
- 3-4 dl olasz paradicsomszósz (tomato passata)
- friss bazsalikom levél
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A csirkecombokat sózzuk és borsozzuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és húsokat pár percig pirítjuk (amíg a combok bőre szép piros lesz). Rádobjuk a fokhagymát és 1-2 percig azzal együtt is pirítjuk. Ezután kivesszük a húsokat, a fokhagymás olajat pedig átöntjük egy öntöttvas edénybe. Beletesszük a zöldségeket, ráöntjük a paradicsomszószt, egy kevés vizet, sózzuk, bazsalikomlevéllel fűszerezzük és 2-3 percig főzzük. Ezután a tetejére helyezzük a combokat, lefedjük és 30 percre betoljuk a forró sütőbe.
Tálaláskor friss bazsalikom levéllel díszítjük.