Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A 8 univerzális anyagcsere fokozó - 3. rész

A MINŐSÉG szerepe és fontossága az étkezésben (és az életben)

2017. március 31. - Paleonita

Korunk egyik legsürgetőbb táplálkozással kapcsolatos kérdése, amit oly gyakran hallunk, az nem más, mint a "Mit egyek? Hogyan kellene táplálkoznom?" kérdéskör. 

A válaszok pedig gyakran eléggé kuszák, sőt, egymásnak teljesen ellentmondóak tudnak lenni. Szerencsére mégis akad itt egy elég jó és praktikus tipp, ha az a célod, hogy te magad váljál a saját táplálkozási tanácsadóddá és garantálom, hogy kiváló döntéseket fogsz tudni hozni, sőt, megkockáztatom, hogy a lehető legjobb döntéseket hozod majd a táplálkozásoddal kapcsolatban. Olvass tovább, ha téged is izgat ez a kérdés.

img_0054.JPG

Korábban beszéltünk már a RITMUS és a LAZÍTÁS fontosságáról, ezeket a posztokat az alábbi linkeken találjátok.

http://etkezestudat.blog.hu/2016/07/07/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_i_resz

http://etkezestudat.blog.hu/2016/12/05/a_8_univerzalis_anyagcsere_fokozo_2_resz

Ha azt kérdeznéd tőlem, hogy mi az a legegyszerűbb táplálkozási és étrendi stratégia, ami  leginkább felturbózza az anyagcserédet, minden másnál jobban támogatja az egészségedet és az egészséges testsúlyodat, ezen kívül mások életére és a magára a Földre is pozitív hatással van, akkor a következőt mondanám:

Törekedj a minőségi ételekre.

A minőségen múlik minden.

Fokozd az ételeid minőségét és így fokozod az anyagcserédet is.

Mit is jelent a minőség?

A most következő lista minden egyes elemét, vagy akár az összeset együttvéve:

Valódi, friss, organikus, ínyenc, szeretettel készített, kézműves, házilag készített, helyben termelt, háztáji, tápanyag dús, alacsony vagy nulla toxin tartalmú, tisztességesen és becsületesen termelt / tenyésztett, levágott és értékesített, ízletes, valódi ízekben gazdag és így tovább.

img_0665.JPG

A minőségi ételt áthatja a gondosság és a tudatosság, amellyel készítették / termesztették / tenyésztették...és az ilyen ételek ha mesélhetnének, akkor azok szép történetek lennének.

Minél gyengébb minőségű az étel, amit fogyasztasz, annál nagyobb mennyiséget fogsz belőle fogyasztani.

A túlevés jelensége a társadalmunkban nem egy kollektív akaraterő zavar miatt jött létre.

Egy frászt!

Igen, tényleg vagyunk páran, akik sokat eszünk. De nem azért, mert akarat gyengék vagyunk, hanem azért, mert bizonyos ételeink tápanyagokban szegények. Hiányoznak belőlük a vitaminok, az ásványi anyagok, az enzimek és az olyan fel nem fedezett alkotóelemek és energiák, amelyekre valóban szükségünk van.

Ha a buli vagy a mozifilm, amire elmész, semmi lényeget, semmi tartalmat nem nyújtana a számodra, beteljesületlenül elsétálnál onnan és többre vágynál. Ugyanez történik az étellel. Azzal, hogy organikus és minőségi ételeket választasz, az étrended tápanyagokban gazdaggá teszed.

Ezekben az ételekben sokkal alacsonyabb az ún. "xenotoxin" tartalom is - ezek olyan méreganyagok, mint pl. a rovarirtók, gyomírtók, stb., köztudottan antitápanyagok és betegségek beindítói lehetnek.

Érthető, hogy sokan már érzéketlenné válnak, hiszen lassan a csapból is az folyik, hogy bizonyos ételek rákkeltő hatásúak és hogy a túlzott finomított szénhidrát bevitel maga a lassú halál, vagy hogy jaj! a halak higany tartalma...gyakran hallom, hogy az emberek lamentálnak: "Bármit ehetsz, már minden rossz...stb."

Viszont most a kezedbe kapsz egy hatalmas eszközt, amelynek segítségével megmenekülhetsz az ilyen és efféle táplálkozási zűrzavarból:

Bármilyen ételről legyen is szó, mindig a számodra elérhető legjobb minőségű verzióra essen a választásod.

img_0480-001.JPG

Igen, tudom, hogy a minőségi ételek többe kerülnek. Ennél jobb befektetés és ennél megbízhatóbb egészség- és életbiztosítás azonban még nem ismert. A te életedről beszélünk és a hozzád közel álló szeretteid életéről.

Az étel...

Nemsokára beszélünk róla, hogy hogyan is lehet több minőségi ételt beiktatni az étrendünkbe. Előtte viszont, hogy jobban megértsük a minőségi ételek anyagcserénkre gyakorolt erejét és hatását, meg kell vizsgálnunk, hogy miről is van szó, amikor azt mondjuk, hogy étel.

A legtöbb ember, ha megkérdeznénk, hogy mi az étel, azt  válaszolná, hogy vitaminok, ásványi anyagok, makrotápanyagok és egyéb kémiai anyagok összessége. Egy étel értékét az abban mért tápanyagok mennyiségétől tesznek függővé - nézz csak meg egy termék cimkét, az is erről a filozófiáról árulkodik.

Hm..

Ez a megközelítés azonban nem egészen pontos, ideje utolérni az új évezredet...Az étel sokkal több annál, mint egy csomó kémiai adat.

Az étel energia és információ.

Ez a meghatározás mindenre vonatkozik, amit elfogyasztunk: a víz, a táplálék kiegészítők, a gyógyszerek, a kaviár, a zsemle, a nyalóka, és így tovább..Az, hogy milyen metabolikus hatással is vannak ezek a testünkre, az attól függ, hogy milyen üzenetet közvetítenek a sejtjeinkhez.

A koffein a kávéban lényegében azt üzeni a szívnek, hogy verjen szaporábban, emelkedjen a vérnyomásunk, az idegrendszernek pedig azt az utasítást adja, hogy gyorsítsa / pörgesse fel a működését.

A zabkásádban lévő rostok tulajdonképpen a vékonybeleddel társalognak, amely aztán összehúzódásokkal válaszol, emellett még a májaddal, a hasnyálmirigyeddel és a vérárammal is kapcsolatba lép: amit aztán az LDL koleszterin csökkenése és a vércukorszint stabilizálása követ. 

A bogyós gyümölcsökben található bioflavonoidok azt üzenik a testnek, hogy a hajszálerek erősek és rugalmasak legyenek, ezáltal lecsökkentve a celluláris gyulladást, továbbá hogy olyan specifikus szövetek öregedését lelassítsák, mint pl. a sárgafolt a szemben.

Az étel beszél a testedhez, a test pedig válaszol. 

Ez nem valami hóbortos képzet, hanem egy tudományos valóság.

A teremtés minden cseppje, egy mikroszkopikus porszemtől kezdve egészen egy galaktikus nap bolygóig hatalmas mennyiségű információt hordoz, amit memóriának is nevezünk. Azért, mert nem mindig érzékeljük az öt érzékszervünkkel ezeket az energiákat, attól még léteznek.

Nézzük meg példaként a paradicsomot. Ha a talaj, amiben növekszik, tápanyag hiányos, akkor a paradicsomnak mérhetően kevesebb lesz az ásványi anyag tartalma, kevesebb természetes cukrot, viszont több savat fog tartalmazni, ami miatt aztán keményebb húsú és ízetlenebb lesz. Ha még pluszban gyomírtóval és rovarirtóval is permetezték, akkor olyan üzenetet közvetít majd a testnek, ami rákkeltő, mutagén (genetikai károsodást okozó) és idegrendszer károsító hatású. Ha egy személytelen gyárban termesztik, a paradicsom élettelen lesz és nem lesz meg a varázsa. Ha egy alulfizetett munkás szedi le, akinek semmi haszna nem származik belőle és nem jól bánnak vele, akkor a paradicsomból hiányoznak majd pozitív energiák. Ha egy gép fogja felvágni több ezer másik paradicsommal együtt, egy gyors éttermi lánchoz szállítják ki, majd rádobják egy zsemlére, amiben egy olyan állattól származó marhahús pogácsa van, amely még súlyosabb traumákat élt át...akkor ez valójában egy halott étel...

Azt hiszem érted, mit is próbálok szemléltetni...

img_0583.JPG

Az ayurveda-ban és a kínai orvoslásban már réges rég felfedezték az étel energetikai természetét.

Föld, víz, fa, tűz és fém - kapha, pitta, vata, yin és yang. Egyikük sem látható mikroszkóp alatt, viszont megfigyelhetőek működés közben. A yin és yang olyan valóságos a kínaik számára, mint amilyen számunkra a fehérje és a zsír.

Így hát nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hogyan jött létre egy étel vagy alapanyag: hogyan termesztették, nevelték, hogyan bántak vele, hogyan szállították, hogyan értékesítették, hogyan csomagolták, hogyan főzték meg, hogyan tálalták - majd természetesen, hogy hogyan fogyasztják.

Én azt mondom, hogy ha tényleg meg szeretnénk állítani a szívbetegségek terjedését, akkor ideje lenne egy kicsit jobban figyelni arra, hogy szívvel - lélekkel termesszük, tenyésszük, készítsük el az ételeinket, majd ugyanilyen szeretettel fogyasszuk el és osszuk meg azokkal, akik éhesek.

***

Anti-tápanyagok vs valódi ételek és tápanyagok

Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy miről is van szó.

Mik is azok az anti-tápanyagok?

Ezek lényegében sejt szinten rombolják le a testünk anyagcsere rendszerét.

A legerősebb ilyen anti-tápanyagok, amelyeket minimalizálnunk kéne, de legjobb lenne teljesen kiiktatni:

- gyenge minőségű zsírok 

- gyenge minőségű cukrok

- gyenge minőségű fehérliszt

- gyenge minőségű tejtermékek

- gyenge minőségű húsok

 Amennyire csak lehet, helyettesítsd a gyenge minőségű zsírokat és olajakat minőségi olajokkal és zsírokkal, mint pl. olívaolaj, szezámolaj, kókuszolaj: ezek nagyszerűek főzéshez. Mártogatáshoz vagy saláta öntetekhez a jó minőségű napraforgóolaj (amelyben az esszenciális omega zsírok a megfelelő arányban vannak), lenmagolaj, törökmogyoró olaj, pisztácia olaj, kendermag olaj és a makadámia olaj lesz a jó választás. Amikor csak lehet, szakszerűen feldolgozott, finomítatlan organikus olajakat használj (a kukorica olajat és szója olajat nem ajánlom, mert ezek általában nem jó hőállóak és túl vannak dolgozva).

Igazi vajat használj, ne pedig margarint, a legjobb választások a hormonoktól mentes, organikus minőségűek. A nyers és pasztőrizálatlan tejből készült vajak a legjobbak. A ghee-t (jászvaj) használhatod vaj helyett. Indiában tradícionális a ghee és nagyon jó hőálló, pirításhoz vagy sütéshez kiválóan használható.

img_0472.JPG

További egészséges zsír források:

- avokádó

- olajbogyó

- friss halak

- magok és diófélék

- szabadon tartott szárnyasok tojása

- organikus tejtermékek

Fontos látni, hogy az egészséges zsírok fogyasztása nem egyenlő a testen lerakódott zsírral. Pont ellenkezőleg! Ha valaki megvonja magától a jó zsírokat, felborulhat az anyagcsere és a súly problémák borítékolhatóak. A vészes zsírhiány klinikai tünetei közé tartozik az ingerlékenység, fáradékonyság, fakó és törékeny haj, száraz bőr, szem körüli pirosság, emésztési problémák, székrekedés, fogyás rezisztencia és hangulat zavarok.

A gyenge minőségű cukrok alatt olyan élelmiszereket értünk, amelyek  HFCS-t (high fructose corn syrup) azaz magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot, kukorica szirupot, fehér cukrot, glükózt vagy bármilyen mesterséges édesítőt tartalmaznak. Mindig figyelmesen olvasd végig a termékek cimkéit. Ezeket leginkább a különféle üdítőitalokban, juice-okban, édes nyalánkságokban, édességekben, csomagolt nasikban, kekszekben, sütikben, sőt, még az ún. "egészséges fehérje szeletekben" is megtalálhatjuk. Mindenféle "jutalom falatot" helyettesíts inkább organikus termékekkel, amelyekben minőségi édesítőket használtak, mint pl:

- nyers méz

- juhar szirup

- sztívia

Sajnos még mindig sokan azt gondolják, hogy a diétás üdítők és kólák segítségével fogyni fognak, mivel nincsen bennük kalória és cukor...de bizony nem ez a helyzet. Az elmúlt 40 év alatt, mióta ezek az édesítők a piacon vannak, még egyetlen kutatás sem bizonyította a mesterséges édesítők és a fogyás közti kapcsolatot.

Hadd áruljak el egy érdekességet: a kutatók mostanság kezdenek rájönni, hogy a mesterséges édesítők (= hamis élvezet) valójában súlygyarapodáshoz vezetnek. Hogy miért? Röviden azért, mert az egész egy bio-kémiai átverés.

A mesterséges édesítő molekula olyan "izmos", hogy az agyat meg tudja győzni, mintha valódi cukor lenne, így hát inzulin termelődik a testben, hogy megtörténjen a mesterséges cukor metabolizmusa. Igen ám, de mivel nincs is jelen valódi cukor a vérben, így a többlet inzulinnak semmi más teendője nincsen, mint a 2-es számú evolúciós funkciója: ami pedig a zsír raktározás. Emellett még szilárd bizonyíték is alátámasztja, hogy az aszpartam jelentős neurotoxin (idegrendszert romboló anyag). Mindezeket alapul véve én azt tanácsolom, hogy ha bármilyen szintetikus édesítőt tartasz otthon, akkor azonnal dobd ki.

Nézzél körül a háztartásodban, és a gyenge minőségű, finomított liszteket és az ezekből készült ételeket is selejtezd ki. Helyettesítsd ezeket a következő verziókkal:

Organikus rizs és barna rizs (egyébként a jó minőségű fehér rizssel sincs semmi gond, bár ezt sokan vitatják. az adagon múlik minden), quinoa, árpa, amaránt, zabpehely, zabliszt, lencse, csicseriborsó (áztatással), köles. Frissen készült tészták. Organikus zöldségek: tök, édesburgonya, yam gyökér, gyökér zöldségek, burgonya, gyümölcsök, minél változatosabban. Ha a szénhidrátot szeretnéd csökkenteni az étrendedben, akkor a finomított, tömeg  gyártású verziókat iktasd ki. Jó ötlet, ha a glutén tartalmú gabonákat is elhagyod. A zöldségek szuperek, a gyümölcsök is. Csak arra figyelj, hogy ne a banán - ananász - aszalt gyümölcsök legyenek a fő források, hiszen ezek természetes cukortartalma magas. 

img_0478.JPG

A tejtermékek egy újabb vékony jég téma, hiszen egyre több embernek van velük problémája. Itt is az organikus forrásból származó, hormon és antibiotikum mentes tej, sajt, joghurt, vaj és túró a szerencsésebb választás. Ha nem elérhető ez a minőség, akkor jobb teljesen kihagyni őket az étrendből. 

A gyenge minőségű húsok közé tartozik minden gyorsétteremben kapható húsétel, csomagolt felvágott, szalámi, szalonna, kolbász. Kereskedelmi láncoknál kapható hamburger, hotdog, a mélyhűtött ételekben található hús, minden  olyan fagyasztott hús, ami nem szabadon tartott állattól származik és így hormonokkal kezelt, továbbá minden olyan állattól származó hús, amelyet nem emberséggel és gondossággal neveltek és vágtak le. 

Amennyire csak lehet, helyettesítsd ezeket a húsokat olyan csirke, pulyka, marha, sertés, bárány vagy egyéb húsokkal, amelyek tiszta, ellenőrizhető forrásból származnak, legeltetett, hormon-és gyógyszermentes gondozásból. Már néhány szupermarketben és minőségibb élelmiszer, delikátesz üzletekben is megvásárolhatók ezek a minőségi húsok, kolbászok, szalonnák, stb.

A fenti ajánlásokat és tippeket Marc David - The Slow Down Diet könyvéből írtam ki. Nyilván itthon nálunk, Magyarországon néhol eltérőek az ajánlások, viszont az irány ugyanaz: a lehető legtisztább forrás, amit ellenőrizni tudunk és amit megengedhetünk magunknak. Megosztok veletek a saját beszerzési forrásaimból néhányat abban bízva, hogy nektek is jó tapasztalataitok lesznek ezekkel a kiváló minőségű friss alapanyagokkal, húsokkal és ételekkel, amiket én a következő üzletekben és piacokon vásárolok, van, ahol már 10 éve:

- Termelői piacok:

Vasárnaponként a Szimpla Háztáj piac Budapesten, a VII. kerület Kazinczy utcában. Nyitvatartás: 09-14h00  link: https://www.facebook.com/SzimplaPiac/

 Biatorbágyi termelői piac minden szombaton 07-12h00

link: https://www.facebook.com/www.biatorbagyipiac.hu

- Piacok, csarnokok:

Fővám téri nagycsarnok, Lehel téri csarnok, Klauzál téri csarnok

- Hentesek:

Fővám téri csarnok: Kónya György húsboltja

Biatorbágy: Czimer és Fiai húsüzem ( ők bekerültek a top 12 magyar hentes közé, link:

http://magyarkonyhaonline.hu/legjobbhelyek/top-10-hentes )

Tanyasi szárnyasok: Klauzál téri csarnok minden pénteken és szombaton.

Organikus, bio és különleges élelmiszerek, friss termékek:

Culinaris üzletek, Bio-Barát üzletek, Bio-Csemege, Szép Kis India

Linkek:

https://culinaris.hu/

http://bio-barat.hu/

https://www.facebook.com/bio4care/

http://exoticindias.com/

A listát bővíteni fogom, akár a ti ajánlásaitokkal is. Ezért a kommentekben kérlek bátran osszátok meg a linkeket, ha tudtok ilyen üzleteket, piacokat ajánlani.

Hamarosan folytatjuk a gyakorlati résszel, ahol tippeket adok, hogy hogyan lehet a minőséget, mint anyagcsere fokozót beiktatni a mindennapokba.

img_0326.JPG

Egy minőségi dallam Way out West-től: https://www.youtube.com/watch?v=pO2na6xviGI

Fotók: Győrfi Péter, Somogyi Anita

Inspiráció: Marc David - The Slow Down Diet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr212297173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.04.01. 09:21:38

Szerintem úgy 20 év múlva a tudósok ki fogják deríteni, hogy bizonyos határokon belül tökmindegy mit eszel, úgyis a gének döntenek el mindent. Addigra viszont már kompenzálni is tudják majd a selejtes gének hatását. Addig viszont vannak a brit tudósok, meg a csodarabbi és a libák.

inebhedj - szerintem 2017.04.01. 09:21:40

A minőségi, organikus forrásból származó, hagyományos termesztésű, stb. ételek fogyasztásának propagálása (más néven, az egészségtudatos életmód) hogy fér össze a környezettudatos életmód propagálásával, mikor nyilvánvalóan ellentmondás van a két trend között?

tothgeza16 2017.04.01. 09:21:44

Szia! Kérésedre akkor ajánlok én is. :)
multi-vitamin.hu/

eßemfaßom meg áll 2017.04.01. 09:21:47

Orbitális baromsághegyek, persze, hogy cimlapos lett

Paleonita 2017.04.01. 09:31:51

@tothgeza16: köszönöm az ajánlást! beírom a posztba. :)
süti beállítások módosítása