Étkezési pszichológia, receptek, rövid történetek - szép, színes fotókkal és ajánlókkal fűszerezve

Pszichológia a turmixgépben

Pszichológia a turmixgépben

A pajzsmirigy titok - 5. rész

A 2017. márc. 1-jén kezdődött dokumentum sorozat magyar nyelvű összefoglalója

2017. március 20. - Paleonita

Elérkeztünk az összefoglalóm utolsó részéhez - érzékeny témák, sokkoló és szemfelnyitó információkkal.

Aki lemaradt a negyedik részről, az alábbi linken elolvashatja:

http://etkezestudat.blog.hu/2017/03/17/a_pajzsmirigy_titok_4_resz

img_3220.JPG

Meddőség. Vetélés.

Vékony jég.

Rengetegen vannak túl tragikus és fájdalmas élet eseményeken...pedig ha valaki szólt volna előre, hogy van remény, hogy megelőzhető, hogy a megfelelő vizsgálatokkal kideríthető, hogy mi lehet az oka....amikor valakinek nem lehet (?) gyereke...

A következő "tünetek" nagyon gyakran pajzsmirigy zavarokra utalnak:

- meddőség

- vetélés (akár többször is)

- koraszülés

- fejlődési rendellenességgel született babák

Előfordult már, hogy a férjed megrökönyödve tekintett rád és csodálkozott, hogy miért vagy annyira fáradt, miért vagy feledékeny, miért nem találod a szavakat, amikor beszélsz és hogy miért érzed magad állandóan rosszul? Katie, a Wellness Mama, 6 gyerekes édesanya (érdemes rákeresni és megnézni az oldalát) elmeséli a saját történetét és üzeni minden egyes nőnek, leendő édesanyának, hogy van remény! Találni kell egy olyan orvost, aki végig megy veled az úton és együtt végig tudjátok csinálni, sok vizsgálattal, detektív munkával, neked is sikerülhet!

Minden nőnek, aki gyereket szeretne, ún. 3 pontos pajzsmirigy kontrollt kéne végeztetnie.

1. a fogantatás előtt, a tervezési időszakban 

2. az első trimeszterben

3. szülés után

Pajzsmirigy alulműködés esetén emelkedett kockázata van az autizmusnak, az ADHD-nak (figyelemzavaros hiperaktivitás) és egyéb fejlődési zavaroknak a születendő kisbabáknál.

img_3203.JPG

 Dr. Erica Peirson elmondja, hogy minden Down szindrómás gyermeknek pajzsmirigy alulműködése van (Hypothyroidism). Nem csak néhányuknak, hanem minden egyes Down-os gyermeknek. És nem csupán emelkedett kockázattal, hanem már az anyaméhben, de legkésőbb a születésük első napjától kezdődően... 

Ide kapcsolódóan szeretném én is megosztani veletek Izabella weboldaláról Tiffany történetét, aki egy Down-os kislány, Ellie édesanyja. Izabella velük is készített interjút a dokumentumsorozat alatt és számomra nagyon megindító volt, ahogy az anyuka elmesélte a történetüket. Ők is elmondják, hogy rendszerint milyen nagy összefüggés van a pajzsmirigy betegségek és a Down- szindróma között.

https://thyroidpharmacist.com/articles/thyroid-down-syndrome-connection/

 Minden egyes leendő édesanyának ellenőriztetnie kell a fogantatás előtt:

- a D-vitamin szintjét

- az ún. fém panelt (nehézfém toxicitás)

-  A-vitamin szintet 

- étel érzékenységeket

- penész érzékenységet

- amalgán töméseket (vannak-e, mert akkor ki kell cseréltetni)

- kibillent bélflórát (dysbiosis)

Ezek ugyanis mind-mind kihatással lehetnek a születendő gyermek egészségi állapotára.

A TSH-nak 2,5 alatt kell lennie, hiszen a terhesség alatt igen gyorsan el tud mozdulni és megemelkedhet. Az összes pajzsmirigy hormont nézetni kell, ugyanis ha kevés van belőlük, akkor a magzat nem fog tudni megfelelően növekedni és fejlődni!

A szelén és az omega 3 pótlás kulcsfontosságú a születendő kisbaba egészsége érdekében!

Mik a jelei a pajzsmirigy zavaroknak kisgyermekeknél:

- alacsony izomtónus (pl. nem a tipikus magzatpózba helyezkedik el a csecsemő, hanem kicsit mintha "elhagyná magát")

- fulladás, fuldoklás

- etetési nehézségek

- megnagyobodott, kiálló nyelv

- hosszabb ideig fennálló sárgaság

- korán átalussza az éjszakát

- puffadt has

- székrekedés

- száraz bőr

- rövidebb ujjak

Ahogy Dr. Erica Peirson elmagyarázza, a fenti tünetek gyakorlatilag megegyeznek a Down szindróma tüneteivel.

 dsc_0593.jpg

Dr. Elena Koles, MD, Ph.D. elmondta, hogy Hashimoto-s nőknél a születendő gyermeknek emelkedett az autizmusra vagy egyéb fejlődési rendellenességre a kockázata.

*****

"A sick gut makes a sick thyroid." - A beteg bélrendszer megbetegíti a pajzsmirigyet is.

Donna Gates a következőket mondta: A bélrendszer és a bélflóra óriási szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében. Mindenekelőtt a pajzsmirigy hormonok 20%-a itt termelődik, a bélben. 

Emellett a T4 hormonok T3 hormonná alakításának egy része is a bélben történik.

Ebből következően kijelenthetjük, hogy a bélrendszerben, illetve a bélflórában beállt zavar pajzsmirigy zavart idéz elő.

Amennyiben IBS-t (irritábilis bélszindróma) vagy autoimmun betegséget diagnosztizálnak, biztosak lehetünk benne, hogy áteresztő a bélfal ( "leaky gut").

Nézzük, hogy milyen ételekkel öntünk olajat a tűzre (gyulladásfokozó ételek):

- glutén

- tejtermékek

- cukor

- szója

- finomított szénhidrátok

- kémiai / vegyi anyagok egyes ételekben

További rizikófaktorok:

- krónikus fertőzések

- Candida

- vírusok

- gombák

- paraziták

- Lyme

- Epstein-Barr vírus (közvetlenül a pajzsmirigyet támadhatja meg és "fészkeli be magát" a PM-be, így hát amikor a szervezet elkezd ellene harcolni, elkerülhetetlen, hogy a PM-et is támadja.)

- Helicobacter-Pylori fertőzés

Dr John Axe elmondja, hogy az első és legfontosabb lépés a bél és a bélflóra meggyógyítása. 

img_3270.JPGEl kell kezdeni olyan ételeket és étrend kiegészítőket fogyasztani, amelyek támogatják és meggyógyítják a harmóniából kibillent bélrendszert és bélflórát.

Például:

-csontleves 

(Az első és legfontosabb ilyen étel. Még a károsodott bélbolyhok ellenére is a szervezet sokkal jobban fel tudja szívni a tápanyagokat a csontlevesből, mint bármilyen más ételből.)

- omega 3 esszenciális zsírsavakban gazdag ételek

- zöldségek (főtt, párolt)

- probiotikumok

- organikus húsok és belsőségek (nagyon fontos a beszerzési forrás alapos megválogatása! törekedjünk a termelőktől, tenyésztőktől, valódi bio piacokról vásárolni)

Egyre többen tudják, hogy a savas reflux esetében valójában az a helyzet, hogy nincsen elegendő gyomorsav az emésztéshez (nem pedig fordítva!). Amit sokan ilyenkor mégis elkövetnek, az az, hogy savlekötőket szednek.

Ezzel sokat ártanak maguknak, ugyanis a gyomorsavnak van egy kevesek által ismert funkciója is: mégpedig a védőfunkció a fertőzések ellen. Ha lekötjük (kiiktatjuk) a savat, akkor fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, amelyeket egyébként a gyomorsav tudott volna leküzdeni, hogy ne jussanak tovább az emésztőrendszer további állomásaira és kárt okozzanak.

Ezzel kapcsolatban megemlítettek egy étrend kiegészítőt: "betaine" pepszinnel, amely ilyen esetekben hatásos.

Ezen kívül a szelént és a szisztémás enzimeket emelik még ki fontos kiegészítőkként.

A szelén és a B-1 vitamin szedésével csökkenthető az anti-TPO.

A következő érdekes kiegészítő az ún. Wobenzym, amiről nagyon jókat mondtak. Érdemes utána nézni, állítólag már itthon is beszerezhető.

Elérkeztünk az összefoglaló végéhez, így zárásul néhány gondolatomat szeretném veletek megosztani.

Mivel én is érintett vagyok pajzsmirigy zavarban (Hashimoto, 2 éve diagnosztizálták, magas anti-TPO és ultrahangon kimutatott göbök, ami mára már körülírható gyulladás), ezért elhatároztam, hogy a tanultak alapján és mások gyógyulástörténeteiből erőt és inspirációt merítve megteszek minden tőlem telhetőt, hogy visszaszerezzem a teljes és tökéletes egészségemet. A javasolt és számomra elérhető alternatív módszereket bevetve, az endokrinológusommal együttműködve, igyekszem türelmesen és tudatosan végig menni a lépéseken és dokumentálni fogom az egyes állomásokat, hogy megoszthassam majd veletek - abban bízva, hogy másoknak is segíthetek vele.

A gyenge pontom mindig is a táplálkozás része volt, hiszen nagy gourmand vagyok és voltam mindig is, azonban át kell alakítanom a teljes családi háztartásunkat, ha tényleg maradandó eredményeket szeretnék elérni.

Az alvás még javulni fog, ha már nem szoptatok (jelenleg 4 hónapos kisbabám miatt kelek 1-2x éjjelente, de nem volt ez másként nagylányomnál se, aki most már 4 éves elmúlt.)

A stresszkezelésre vannak technikáim, egy külön posztban fogok majd írni róla, csak úgy, mint Izabelláék mintájára, szeretnék egy posztot kezdeni a Ti gyógyulás történeteikről, tehát arról, hogy kinek hogy sikerült kijönnie az alagútból, milyen segítségei voltak, milyen bukdácsolásai, örömei, bánatai...persze csak úgy, ha ti is beleegyeztek. Természetesen akár név nélkül is működhet. (nemrég kaptam is 2-3 kommentben a blogomon ilyen sikertörténeteket dióhéjban, nagyon örülnék neki, ha tényleg létrejöhetne egy külön poszt (amit folyamatosan frissítenék) és a többieket inspiráló tudásanyagot sikerülne létrehozni.)

Köszönöm szépen, hogy velem tartottatok és végig olvastátok a posztokat.

Mindenkinek nagyon jó egészséget és egészséghez visszavezető, AHA élményekben gazdag utazást kívánok!

img_3186.JPG

Forrás: The Thyroid Secret

Fordította: Somogyi Anita

Segítség a lektorálásban, tartalomban: Szőke Eszter

Fotók: Somogyi Anita, Győrfi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezestudat.blog.hu/api/trackback/id/tr3512344643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása